A meztelencsigák a házikertek tulajdonosait leginkább bosszantó és ugyanakkor tetemes kárt okozó hívatlan vendégek közé tartoznak.

Az orosz szakértők által ajánlott és az agroxxi.ru portálban közölt cikk szerint néhány apró trükkel azonban – mérgező vegyszerek nélkül is – távol lehet azokat tartani a veteményeinktől.

Tudod, melyik növénytől irtózik a meztelencsiga?

Tudod, melyik növénytől irtózik a meztelencsiga? – Fotó: Pxfuel

Ilyen trükk lehet a csapdázás, amelyek közül már sokan ismerik a félig földbe süllyesztett, sörrel töltött edények kihelyezését, amelyek tucatjával képesek foglyul ejteni a kártevőket.

Talán kevésbé ismert, de még sikeresebb lehet a félig kivájt sárgadinnye héjak kihelyezése, mivel a falánk csigák végképp nem tudnak ellenállni ennek az édes gyümölcsnek, és úgy jóllaknak belőle, hogy utána képtelenek kimászni a héjból, és így könnyen befoghatók.

Fentieken kívül több olyan közismert növény is van, amelyektől a meztelen csigák irtóznak, így pl. a zsályától, a haranglábtól, a fásszárú peóniától, a páfránytól és a nyuszifülnek is nevezett bárányfültől is. Ha ezekből néhányat az ágyásokba ültetünk, szintén ritkíthatjuk a csúszómászók számát.