Ha valamit igazán értékesnek találunk, azt szeretjük ennek megfelelően elnevezni. Nem véletlen tehát, hogy a téli körtét a gyümölcsök királynőjének szoktál hívni. De hogy mivel is emelkedik ki a körte a gyümölcstársai közül? Soroljuk!

1. Homérosz a körtét Isten ajándékának tartotta.

2. A körte a torokfájásra és a hangszál panaszokra is hatásos. Ehhez nem kell mást tennünk, mint mézzel felmelegíteni egy kevés körtelevet és elfogyasztani azt. Emellett a szellemi teljesítményünket is fokozza, mivel leve élénkítő hatással van ránk. Ehhez legalább 30 percig főzni kell a körte levét, majd meginni.

3. A körte a mérsékelten meleg klímát kedveli és igényli a folyamatos öntözést. Érzékeny a hidegre is, törzsén gyakran jelennek meg fagyfoltok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellő módon készítsük fel a téli hideg időjárásra. Sál és sapka helyett adjunk neki kellő tápanyagot, és ültetésénél gondoljunk rá, hogy védett, szélcsendes helyre kerüljön, ugyanis a szél sem tesz jót neki. Levelei elszakadnak, gyümölcsei pedig egymásnak ütődnek a hatására.

4. A körtefák nagy része önmeddő, vagyis ha a saját virágporral megtermékenyült virágból gyümölcs lesz, az a szűznemzésnek köszönhető. Az idegen megporzás fokozza a megtermékenyülés esélyét, így érdemes vegyesen ültetni a különféle körtefajtákat.

5. Rendszeresen kell permetezni, hogy elkerülje leggyakoribb betegségeit, amely a varasodás, a monília és a körterozsda.

A körte utóérő

A körte utóérő gyümölcs. Fotó: 123rf.com

6. A körte utóérő gyümölcs, vagyis a fáról történő leszedésekor nem áll meg az érési folyamat. Ezért a nyári fajtákat az érés kezdetekor szüreteljük, míg az őszieket és a télieket akkor, amikor már teljesen kifejlődtek, de még zöldek.

7. A körte a rózsavirágúak rendjébe és a rózsafélék családjába tartozik.

8. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával fedezzük szervezetünk napi C-vitamin szükségletének 12%-át, K-vitamin szükségletének 10%-át. Ezen kívül káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, folsavat és B6 vitamint is tartalmaz. Ne hámozzuk meg, mert héjának háromszor magasabb a növényi tápanyag tartalma, mint a körte húsának. Kalcium tartalma erősíti a csontokat.

9. A körte sajnos méltatlan módon kullog a gyümölcsfogyasztási lista végén. Évente mindössze 6 kilót fogyasztunk belőle, pedig nem ezt érdemli. És mi sem. Mert annyira finom és egészséges, hogy jobban tennénk, ha jóval többet fogyasztanánk belőle. Összehasonlításként, almából évente 25 kilót fogyasztunk.

10. A körte rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a cukorbetegség, az elhízás és a szívroham esélyét. A körte a szívünk barátja, egyrészt magas rosttartalma, másrészt a héjában található pektin miatt. Ezek ugyanis összekapcsolódnak a koleszterinnel és nagy részét képesek eltávolítani. Kálium tartalma is kedvező a szív számára, mivel tágítja az ereket, lazítja az érfalakat, szabályozza a szívritmust és csökkenti a vérnyomást.

Vitaminban gazdag a körte

A körte sok vitamint tartalmaz. Fotó: 123rf.com

11. Ásványi anyag tartalma nagyon nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészséges működéséhez. Mivel semmiféle allergiás reakciót nem vált ki, a kisbabák is nyugodtan fogyaszthatják.

12. Magas rosttartalma miatt már három körte elfogyasztása fedezi napi rost szükségletünket.Rosttartalma miatt képes a bélben felgyülemlett salak- és méreganyagokat is eltávolítani. Segít a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, és annak visszaállításában.

13. Túlzásokba azonban ne essünk a körtével kapcsolatban, mert egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után hashajtó hatásúvá válhat. Azonban hamar telítettség érzetet okoz, így a fogyókúra esetén is jó megoldást nyújthat a fogyasztása.

+1: A titok, ami megrengette a világot

És végül, lerántjuk a leplet az örök rejtélyről, mely a körtével kapcsolatos, generációkon átívelő talány, vagyis hogy hogyan kerül a körte a vékony szájú pálinkás üvegbe???

A titok nyitja az, hogy jó előre kell gondolkodni. A körte ugyanis még akkor kerül az üvegbe, amikor átfér a száján, azaz amikor körülbelül akkora, mint egy mogyoró. Mivel a kis körték bogernyőben helyezkednek el, ki kell választani közülük a legszebbet, a többit pedig eltávolítani róla. A megmaradt apróságot óvatosan belebújtatjuk az üvegbe. Fontos részlet, hogy az üveg átlátszó legyen, különben nem sok értelme van az egész műveletnek. A palackot gondosan rögzítjük a fa ágához, hiszen a körte ott fog növekedni és megérni továbbra is a fán, csak már a palackba zárva. Amikor a körte elnyerte a tökéletes méretét és érettségi fokát, levágjuk a termőrészről és megtöltjük a palackot körtepálinkával, amit légmentesen lezárunk.

Az igazság kedvéért el kell árulnunk, hogy a nagyüzemi előállítás nem így zajlik. Olyankor olyan palackokat használnak, amelyek talpa később kerül az üveg aljára, így azokba már az érett, nagy méretű körte kerül.