Bár sokan azt gondoljuk, hogy a hamburger Amerikából érkezett hozzánk, és vált igazán népszerűvé, ez csak részben igaz. Azonban abban egészen biztosak lehetünk, hogy nincs grillezés hamburger nélkül, és mindenkinek megvan a tökéletes, bevált, családi receptje, ami nem is kérdés, hogy a legjobb a világon.

De nem árt tisztában lenni vele, hogy melyek azok az aprónak tűnő, ám annál jelentősebb titkok, amelyek segítségével valóban a mi hamburgerünk lehet a legfinomabb. Legalábbis számunkra és a családunk számára egészen biztosan.

A hamburger története

A hamburgerben lévő hús talán legjobban a mi fasírtunkhoz hasonlítható, ám valójában darált, fűszerezett húspogácsa, melyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. Ez így nagyon egyszerűen hangzik, azonban a valóságban ennél jóval több. Találkozhatunk vele a gyorséttermekben, de akár a legdrágább luxuséttermekben is. Kötelező kiegészítője a hasábburgonya, és a legfinomabb, ha rengeteg hagyma, sajt és paradicsom is van benne. Össze sem lehet számolni, hány féle verzió létezik belőle. Még édessel is találkozhatunk!

1. A darált húsból készült húspogácsákat először Apicius említette meg egy IV. századi szakácskönyvben. Ezt a fenyőmagot és fűszereket is tartalmazó húsételt tartják a hamburger ősének.

2. Dzsingisz kán korában lett igazán népszerű, hiszen a katonáknak nem volt idejük terített asztal mellett étkezni, így ezt a vagdalt húsból készült ételt gyorsan el tudták készíteni számukra, és ők a harcok szüneteiben jól tudtak lakni vele.

3. Majd az oroszok vették át, akik a mai tatár beefsteak elődjeként, nyersen fogyasztották a feldarabolt, fűszeres húst.

hamburger

A jó hamburger titka a tökéletes alapanyagban rejlik. Fotó: Pixabay

4. A hamburgert később a németek is elkezdték előszeretettel fogyasztani, de ők már zsemlébe tették, és szendvicsként ették.


5. A 19. században érkezett el Amerikába a kivándorlás során, és mivel a legforgalmasabb kikötőből, Hamburgból érkezett a legtöbb bevándorló Amerikába, elnevezték Hamburgernek. New York városában Hamburg steaknek nevezték el, ahol már hagymát is tálaltak mellé. Mivel ekkor már a marhahúst tömegesen voltak képesek árusítani, a hús ára egyre csökkent, így a századfordulóra már széles rétegek számára is elérhetővé vált.

Azonban még így is voltak olyan szegényebb környékek, ahol nem telt marhahúsra, ezért itt sertés- és csirkehús volt a hamburger alapja. Ezekbe a finomságokba a hagyma mellett már sok esetben került saláta is, és előszeretettel olvasztottak a húsra sajtot, és kentek rá fűszeres szószt, ami leggyakrabban a majonéz volt. Sokan pirított hagymakarikával és pirított szalonnával bolondították meg.

Hamarosan nem lehetett olyan vásárra menni, vagy olyan ünnepséget tartani, ahol ne lett volna terítéken a hamburger. Nagyon praktikus volt, hiszen akár séta közben is lehetett fogyasztani, nem kellett hozzá evőeszköz, sőt, még tányér sem.

A népszerűsége különösen a nagy gazdasági világválság idején növekedett meg, hiszen igen olcsón tudták adni. A kedvelt étel hamarosan már "burger" néven vált keresetté, és az utcai árusok mellett megjelentek a gyorséttermi láncok is, amelyek még népszerűbbé tették. A hamburger pedig ekkor vált igazán változatossá. Azóta már létezik, csirkéből, halból, pulykából készült hamburger, de még vegetáriánus változat is.

Bár megítélése a gyorséttermekben történő megjelenésével erőteljesen romlott, hiszen sokan úgy vélték, nem a legegészségesebb ennivaló, népszerűségének ez mit sem számított. Azon azóta sem esett csorba. Elítésésének legfőbb oka a termék magas zsír- és sótartalma volt, de a hamburger esetében is nagyon fontos, hogy milyen módon készítjük el, így az igazán igényes alapanyagokból készült hamburgert jó minőségű, alacsony zsírtartalmú húsból, kevés sóval is el lehet készíteni, és természetesen az is a titka, hogy mértékkel kell fogyasztani.

A rossz hírét annak is köszönheti, hogy a legtöbb esetben sültkrumplival és cukros üdítőkkel fogyasztjuk, de természetesen lehet a hamburgert is egészségtudatosan készíteni, és fogyasztani is.

Az első mai hamburger

Több legenda is olvasható az első igazi hamburgerről. Az egyik szerint a 15 éves Charlie Nagreen kezdte el árusítani a mai hamburger ősét a hamburgi vásárokon, mert látta, hogy sokan azért nem állnak meg enni, mert sajnálják rá az időt. A két kenyér közé tett ízletes steaket azonban menet közben is szívesen fogyasztották. Később a kenyér zsemlére cserélődött, és megjelentek a különböző burger változatok.

A tökéletes hamburger titkai

1. A legfontosabb kérdés, hogy milyen húsból készül, hiszen a tökéletes hús kiválasztása elengedhetetlen a szaftos és ízletes végeredményhez. A húspogácsa a legtöbb esetben marhából készül, de manapság már gyakori a sertéshúsból, csirkehúsból, pulykahúsból és halból készült hamburger is. A legfontosabb, hogy nem szabad túl száraz húsból készíteni. A színhúshoz legalább 18% zsírtartalmú húst kell adagolni, hogy kellően szaftos és finom legyen. Minél jobb körülmények között tartották az állatot, annál ízletesebb lesz a húsa, és annál egészségesebb lesz a hamburger.

2. Ne használjunk túl sok fűszert. Egy kis só, egy kis bors, és ha nagyon szeretnénk, még maximum két fűszer bőségesen elég, hogy tökéletes ízű húspogácsát kapjunk. Ha túlságosan sok fűszert használunk, akkor ugyanis elvesszük a hús és a sajt, a zöldségek és a szalonna ízét.

3. Hogy a pogácsa ne essen szét, és megmaradjon a szép formája, a közepébe érdemes a hüvelykujjunkkal egy kis mélyedést nyomni, mert a hús ezzel a kis trükkel egyenletesre fog dagadni. Hogy ne ragadjon a kezünkhöz a darált hús, nedvesítsük be, mielőtt formázni kezdjük. .

4. Az is nagyon fontos, hogy a hús formázása hidegen történjen, és még hidegen is kerüljön a serpenyőbe, vagy a grill rácsára. Magas hőfokon süssük át, és ha faszénen sütjük, ne tegyünk rá fedőt, ellenben elektromos grillen le lehet fedni.

hamburger hús grillezés közben

A hamburger húspogácsája mindig hidegen kerüljön a grillrácsra. Fotó: Pixabay

5. Ne fogassuk meg túl gyakran, mert akkor szét fog esni. Elég oldalanként 4-5 percig sütni, attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Természetesen csak a marhahúsból készült hamburgert szabad félkészen fogyasztani, a csirkéből, pulykából, disznóból vagy halból készült pogácsát jól át kell sütni.

6. Habár ehetjük sültburgonyával, sokkal jobbat teszünk az egészségünknek és az ízlelő bimbóinknak, ha csodás grillzöldségekkel fogyasztjuk. Fontos, hogy még mielőtt a grillrácsra kerülnek, kissé olajozzuk be a zöldségféléket, hogy forgatás közben se ragadjanak oda a rácshoz.

Ahhoz, hogy a zöldségek egyike se égjen oda, vagy maradjon nyers, próbáljuk meg egyforma méretűre vágni azokat, és egyszerre helyezni a grillrácsra. Az átlósra vágott zöldségek kellően nagy felületet adnak ahhoz, hogy a legjobb ízélményt érhessük el.

A paprikákat érdemes egészben feltenni a rácsra, de ha nem szeretnénk a csumájával bajlódni, fel is negyedelhetjük, és úgy teríthetjük rá a szeleteket a sütőre. A hagymát a legjobb egészben rátenni a rácsra, míg a cukkinit téglalapokra vágva a legegyszerűbb megsütni. A legtöbb időre a paprikának és a hagymának van szüksége, így ezeket a zöldségeket tegyük a rács legmelegebb részére. Körülbelül 10 percre lesz szükségük a tökéletes íz eléréséhez. A tökféléknek jóval kevesebb időre van szüksége, így a gombával együtt körülbelül 8 percig süssük őket.

Nem szabad túlságosan megfűszerezni a grillzöldségeket, hiszen akkor elveszítik tökéletes, eredeti ízüket. Egy kis só, egy kis bors, egy kevés olívaolaj, esetleg pár csepp citrom, és máris fogyaszthatjuk őket. És ahhoz, hogy mindezt a sok finomságot akár otthon is meg tudjuk termeszteni, nem szükséges egy óriási kert. Akár a balkonon, vagy magaságyásban is könnyedén lehet zöldségeket termeszteni, amelyek kellően frissek lesznek a grillezéskor.