A padlizsánt korábban körülvették az előítéletek, amelyeknek azonban nem szabad bedőlni. Nem kell hozzá fakést használni, hogy ne feketedjen meg, elég a rozsdamentes acél, és nem lesz keserű a belőle készült étel, hiszen a nemesítések hatására ez a padlizsán, már nem "az" a padlizsán. Mindenesetre a serpenyőbe helyezés előtt érdemes megsózni, hogy ne szívja be szivacsként az olajat, hanem csodásan ropogósra süljön.

Úgyhogy ne dőlj be a hamis híreknek, és ha valami igazán finomat szeretnél a nyári kerti bulikon felszolgálni, ne feledkezz meg a padlizsánról. Akár grillezve, akár krém formájában, minden sütögetést bearanyoz az ízével. Nem véletlen, hogy annyi csodás étel készül belőle a világ minden táján, mint például a görögök kedvence, a muszaka, vagy a francia lecsó, a ratatouille. Ráadásul akár cserépben, akár magaságyásban is tudod termeszteni.

Ismerkedj meg a padlizsánnal

A padlizsán a paprika, a burgonya, a paradicsom és a dohány rokona. Tojásgyümölcsnek vagy török paradicsomnak is nevezik ezt a meleg éghajlatot kedvelő növényt. A padlizsán Dél-Ázsiában őshonos, azonban manapság már mindenhol közkedvelt. A legjobban a  21-30 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kedveli, nem véletlenül a nyári grillpartyk sztárja.

A padlizsán általában sötétlila színű, azonban manapság már egészen elképesztő színű és formájú példányokkal is találkozhatunk.

Így termeszd a padlizsánt

Ha pedig igazán frissen szeretnénk a grillrácsra helyezni, most még nem késő kiültetni a padlizsán palántákat a kertbe. Ráadásul a magaságyásokban is igazán jól érzi magát, a lényeg, hogy trágyával dúsított földbe kerüljön.

Fontos, hogy a palánták, amennyiben nem mi neveltük őket, egészségesek legyenek. Ne vegyünk túlságosan magasra nőtt palántákat, és olyanokat sem, amelyiken már virág van. Ezeknek ugyanis jóval alacsonyabb lesz a terméshozama.

A padlizsán imádja a napfényt, így a kert legnaposabb területét válasszuk ki számára. Ha mázlink van, a magaságyásunk is ilyen helyen került kialakításra, így ott is tökéletes helye lesz a palántáknak. A padlizsán legjobban a jó vízelvezetésű, homokos-agyagos talajt kedveli, és igényli a magas tápanyagtartalmat is. Éppen ezért fontos, hogy egy héttel a kiültetés előtt keverjünk érett istállótrágyát az ágyásába.

Akár cserépben is nevelhetjük, azonban itt fontos, hogy minél sötétebb legyen az ültetőedény színe, hogy minél több meleget tudjon magába szívni és átadni a padlizsán gyökerei számára. A padlizsán nem szereti a kis helyeket, így legalább 20 literes ültetőedényben gondolkodjunk.

Kiültetéskor a palántákat 60-70 cm távolságra ültessük egymástól, a sortávolság pedig egy méter legyen. Fontos, hogy az ültetést követően alaposan öntözzük meg, majd mulcsozzuk, hogy minél több nedvesség és minél kevesebb gyom vegye körül. Már ekkor érdemes támasztékról gondoskodni a növény számára. Biztosítsunk a padlizsán részére karót, amelyen fel tud futni. Amennyiben ezt nem tesszük meg, a termés le fogja húzni a szárát, így az egy idő után a talajon fog kikötni. A cél pedig éppen az ellenkezője, hiszen a padlizsánnak és nekünk is az a jó, ha felfelé tud terjeszkedni.

Ha szép, nagy padlizsánokat szeretnénk, akkor csak maximum 6 gyümölcsöt hagyjunk fejlődni. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy amikor már látjuk, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcs lesz, a többi virágot távolítsuk el.

A talajnak ne csak a tetejét öntözzük, hanem alaposan nedvesítsük át a mélyebb rétegeket is. A csepegtető öntözés az ideális számára, mert így folyamatos vízellátásban részesül, de nem áll a pangó vízben. Az első fejtrágyázást akkor végezzük el, amikor a gyümölcsök a végleges nagyságuk egynegyedét elérték. Majd három hét múlva ismételjük meg a trágyázást.

A padlizsán ellenségei

A padlizsán levelein gyakran felfedezhetjük a lisztharmat jeleit, és a földibolhák is gyakran feltűnnek körülötte. A legjobb védekezés ebben az esetben a megelőzés. Próbáljuk minél naposabb helyre ültetni a palántákat, ahol jól tudnak levegőzni, mert így meg tudjuk előzni a bajt.

Arra is ügyeljünk, hogy az öntözés során ne érje víz a leveleket, hiszen az alapot adhat a különféle fertőzésekre. Sajnos a burgonyabogár és az atka is meg szokott jelenni a padlizsán környezetében. Ha a padlizsán virágai lehullanak, akkor valószínűleg nincs kellően meleg a növény számára.

Ekkor jön el a betakarítás ideje

A padlizsánt a fajtájától függően 65-80 nappal a kiültetés után lehet betakarítani. Ez általában júliustól októberig tart. Ha már úgy látjuk, a padlizsán elérte a végső méretét, szedjük le és fogyasszuk el, hiszen ekkor a legfinomabb. Ha a padlizsán bőrét a körmünkkel benyomjuk, és az nem ugrik vissza, akkor a padlizsán még nem elég érett a betakarításhoz.


A tökéletes padlizsán héja fényes, ránctalan és szép, lila színű mindenhol. A magjai puhák, az íze pedig egyáltalán nem keserű. Ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, nyugodtan tárolhatjuk hűtőszekrényben, akár egy héten át is. Azonban ne mossuk meg, és ne szeleteljük fel, mert akkor nagyon hamar meg fog romlani.

Ezt készítsd a padlizsánból

Az egészen biztos, hogy a grillrács nagyon is jól áll a padlizsánnak. Főleg, ha nem sokat mozgatjuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit beleégjen a rács mintázata. És ehhez csak egy kis olajjal kell megkenni mindkét oldalát, az íze pedig fenséges lesz. Hasonlóan finom rántva, töltve, roston és sütve, de a belőle készült padlizsánkrém teszi csak fel igazán a padlizsán "i"-jére a pontot.

Ha nem szeretnénk, hogy elszíneződjön, akkor mindenképp rozsdamentes acélból készült késsel szeleteljük. Ha pedig egészben sütjük, mindenképp szurkáljuk meg, hogy ne repedjen meg, vagy robbanjon szét sütés közben. Ha nem akarjuk, hogy kesernyés legyen, a sütés előtt fél órával sózzuk be.

Ezért fogyasszunk sok padlizsánt

A padlizsánnak számos jótékony egészégügyi hatása van. Tápanyagokban gazdag, és rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy alig van benne kalória, így nem kell attól tartanunk, hogy a fogyasztása súlygyarapodással jár ránk nézve.

A benne található antocianin egy antioxidáns tulajdonságú pigment, amely megvédi a sejteket az ártalmas szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Emellett a padlizsán fogyasztása a vércukorszintet is kedvezően befolyásolja, mivel a benne található rostok lelassítják az emésztést, és vele a a cukor felszívódásának sebességét is. A benne lévő polifenol pedig szintén csökkentheti a cukor felszívódását és növelheti az inzulin kiválasztását. Jelentős a C-vitamin tartalma, és gazdag karotinban és ásványi sókban.

Tehát minden okunk megvan rá, hogy adjunk neki egy esélyt a kertünkben, és a tányérunkon is.