Ha itt a nyár, akkor itt a grillezések ideje. Ez pedig mindig különleges élményt jelent azok számára, akik részt vesznek benne. Habár a grillezések során általában nem a zöldségek játszák a főszerepet, igencsak fel tudják dobni az élményt, csodás ízükkel. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zöldség kerül a rácsra, és azt milyen módon készíted el.

A legtökéletesebb a friss zöldségféle, melyet honnan is szerezhetnél be egyszerűbben, mint a konyhakertből, a balkonládából, vagy a magaságyásból? Az elkészítésük pedig gyerekjáték lesz, ha tisztában vagy néhány praktikus alapszabállyal.

Ha pedig betartod ezeket a tippeket, ne lepődj meg, ha te leszel a családi és baráti grillezések koronázatlan királya.

1. Ne a rácsról kelljen lerágni

A grillrács igen magas hőmérsékletű, így ha csak úgy rádobálod a zöldségeket, azok bizony könnyen rá fognak égni. Éppen ezért fontos, hogy egy kissé olajozd be a zöldségféléket, mielőtt a rácsra kerülnek. Ne tocsogjon egyik sem az olajban, de minden oldalát érje némi olaj, hogy a forgatás közben se ragadjon oda a rácshoz.

A legegyszerűbb, ha egy nagy edénybe teszed a grillezni kívánt zöldféléket, és egy kis olajat rájuk öntve, kézzel átkevered, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle. Így akár meg is fűszerezheted a grillezés előtt a zöldségeket egy kis sóval, borssal.

grillezett padlizsán

A padlizsán is kiváló grillezve. Fotó: Pixabay

2. Egyszerre érjenek a célba

Ahhoz, hogy a zöldségek egyike se égjen oda, vagy maradjon nyers, próbáld meg egyforma méretűre vágni azokat, és egyszerre helyezni a grillrácsra. Az átlósra vágott zöldségek kellően nagy felületet adnak ahhoz, hogy a legjobb ízélményt érhessük el. Ha viszont kis falatkákat akarsz tálalni, akkor azokat tedd egy grillkosárba, így el tudod kerülni, hogy beessenek a rácsok közé.

3. A fólia biztonságában

Készíts egy kis tasakot alufóliából, olajozd be, majd tegyél bele zöldségféléket és fűszerezd meg őket. Ezután zárd le a tasakot úgy, hogy a zöldségekből kicsepegő lé ne folyjon ki. Habár így nem lesz ropogós a zöldség, de minden aroma és íz benne fog maradni. A bébicékla esetében például elképesztő, hogy milyen ízeket képes előhozni belőle a faszén és a fólia kombinációja. Ráadásul így nem kell hosszasan a grill mellett állni és percenként ellenőrizni a zöldségeket.


4. Ahány zöldség, annyi sütési mód

A paprikákat érdemes egészben feltenni a rácsra, de ha nem szeretnél a csumájával bajlódni, fel is negyedelheted, és úgy terítheted rá a szeleteket a sütőre. A hagymát a legjobb egészben rátenni a rácsra, míg a cukkinit téglalapokra vágva a legegyszerűbb megsütni.

Ha igazán finom köretet szeretnél, helyezd egészben a paradicsomokat a grillrácsra. Még fűszer nélkül is fenséges lesz az ízük.

5. A helyes sorrend

A legtöbb időre a paprikának és a hagymának van szüksége, így ezeket a zöldségeket tedd a rács legmelegebb részére. Körülbelül 10 percre lesz szükségük a tökéletes íz eléréséhez. A tökféléknek jóval kevesebb időre van szüksége, így a gombával együtt körülbelül 8 percig süsd őket. Ha nem emelgeted őket közben, akkor nagyon szép rácsnyomok sülnek majd a zöldségekre.

6. Az ízesítésen múlik minden

Nem szabad túlságosan megfűszerezni a grillzöldségeket, hiszen akkor elveszítik tökéletes, eredeti ízüket. Egy kis só, egy kis bors, egy kevés olívaolaj, esetleg pár csepp citrom, és máris fogyaszthatjátok őket. Kiváló mártogatósokat is készíthetsz, melyek mind a zöldségfélék, mind a húsok mellé kiválóak lesznek.

Akár magaságyásban is megtermesztheted a grillezni valót

És ahhoz, hogy mindezt a sok finomságot akár otthon is meg tud termeszteni, nem szükséges egy óriási kert. Akár a balkonon, vagy magaságyásban is tudsz zöldségeket termeszteni, amelyek kellően frissek lesznek a grillezéskor, ráadásul még el is tudsz dicsekedni vele a vendégeknek, hogy a két kezed munkájával kerülhettek a grillrácsra.

A magaságyásban tökéletesen termeszthetsz paradicsomot, paprikát, céklát, különféle fűszernövényeket, de akár még cukkinit is. Ha minél jobban ki szeretnéd használni a magaságyat, érdemes kis termetű és rövid tenyészidejű zöldségféléket választanod.

A zöldségfélék mellé ültess fűszernövényeket is. Ezek kis helyet foglalnak, ráadásul a többségük még a különféle kártevőkkel szemben is megvédi a zöldségeket. Érdemes tavasszal először hónapos retket vetni, amely mellé kiválóan elfér a spenót. Ha szereted a karalábét, annak szintén jó helye lesz ezekkel a zöldségekkel egy magaságyásban. Sőt, még dughagymát is ültethetsz, amelyet egyébként szintén kiválóan grillezhetsz.

Amint kikelnek a retkek, ültethetsz a helyükre saláta palántákat, vagy akár sárgarépát is. A magaságy közepére érdemes paradicsompalántákat ültetni, 80 cm távolságra egymástól. Közé vethetsz uborkát és a paprikapalánták is nagyon jól fogják érezni magukat a paradicsom társaságában.

A kapor és a petrezselyem is jó választás. A petrezselymet ültesd a paradicsom mellé, mert így még finomabb lesz az íze. Ha fóliával, vagy üveglappal feded le a magaságyást, még késő ősszel is szüretelhetsz paradicsomot és paprikát. Az uborka helyére ültethetsz majd káposztát, a sárgarépa helyére pedig ősszel ne felejts el kifejtőborsót vetni.

grill

Ha nyár, akkor itt a grillezések ideje. Fotó: Pixabay

Így termessz paradicsomot a magaságyásban

A paradicsomfajták egy része 50-70 cm magas bokrocska lesz, amelynek nincs szüksége támasztékra. Azonban a folytonos növekedésű fajták számára mindenképp szükséges a karózás, hogy elbírják a termés súlyát.

A Balkonstar nem véletlenül kapta a nevét, hiszen törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban és a magaságyásban is. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra. A Coralina fürtös koktélparadicsom igazán zamatos és sokáig tárolható, ha pedig a sárga szín a kedvencünk, a Goldkrone koktélparadicsom a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, ezért ha nem bírod kivárni a finom paradicsomot, nagyon jó választásnak bizonyulhat.

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

Nagyon fontos, hogy a paradicsom soha ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyelj rá, hogy csak a talajt öntözd, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

Nagyon fontos, hogy amennyiben magaságyásban, vagy balkonládában fogod nevelni a paradicsomot, mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsd fel a ládát. Az ültetés után nyomkodd körbe a palánta körül a földet, majd alaposan öntözd meg. Ügyelj rá, hogy lyukas legyen a balkonláda alja, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon távozni, és ne pangjon. Néhány hét múlva pedig szüksége lesz tápoldatozásra.

Finom zöldségekben és grillezésben gazdag nyarat kívánunk!