Habár a legtöbben szeretjük az állatokat, azért vannak olyan állatok, akik nem igazán állnak közel hozzánk. Illetve sajnos, néha jóval közelebb repülnek, mint szeretnénk. Bátran kijelenthetjük például, hogy csak igazán kevesen lehetnek azok, akik jó szívvel gondolnak a szúnyogokra. A szúnyognak ugyanis már a hangja is idegesítő, főleg, amikor még meg is csíp minket. Nem elég, hogy feldagad, viszket és még az éjszaka közepén is felébredünk rá, hogy egyszerűen muszáj megvakarni, még különféle betegségeket is elkaphatunk a szúnyog csípése által.

A legjobb védekezés persze a támadás és a megelőzés. Ebben pedig számtalan természetes módszer áll a rendelkezésünkre, csak győzzük őket megismerni. Akár bizonyos növények ültetésével, akár illóolajokkal el tudjuk űzni a szúnyogokat a közelünkből, és mivel számos betegséget terjesztenek, az elsődleges cél, hogy ne tudjanak megcsípni bennünket.

Azonban ha már késő a bánat, és jó pár szúnyogcsípés éktelenkedik rajtunk, fontos, hogy a vakaródzás helyett próbáljuk meg más módon enyhíteni a viszketést. Vegyük hát sorra, milyen módszerekkel vehetjük el a szúnyogcsípés kedvét a viszketéstől.

Ezekkel a módszerekkel enyhítheted a viszketést

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy ne vakarjuk a szúnyogcsípést, hiszen azzal csak még jobban fog viszketni, ráadásul el is fertőződhet és csúnya nyoma maradhat. Vannak olyan viszketést csökkentő megoldások, amelyek otthon is rendelkezésre állnak, és segítenek enyhíteni a szűnni nem akaró kellemetlenséget.

1. A jég nem csak az italunkba való

A szúnyogcsípés viszketése ellen az egyik legjobb, és persze legtermészetesebb megoldás, ha lehűtjük. Erre pedig a jégkocka kiváló lehet, hiszen egyszerűen csak rövid időre a csípésre kell helyezni. Persze ez azért nem mindenhol kivitelezhető, hiszen nehézkesen vinnénk magunkkal egy jégkockát nagyobb távolságra a nyári melegben. De otthon vagy egy szórakozóhelyen egészen biztosan hatásos lehet.

2. A szódabikarbóna nem csak a paradicsomot teszi édesebbé

Nem ám, hiszen ha egy kis vízzel összekeverjük, majd pár perc múlva leöblítjük, a szúnyogcsípés is feladja a viszketést. Ráadásul, a szódabikarbóna nem csak erre jó, hanem a paradicsom talaja köré szórva az csodálatosan édes lesz tőle. 


3. A citrom a limonádén kívül is hasznos

A citrom leve is enyhíteni tudja a szúnyogcsípés okozta viszketést, de ne hagyjuk rajta sokáig, hanem mossuk le. Amikor pedig napozunk, ne használjuk, mert könnyen megéghet a bőrünk. Szintén nem tesz jót a citromleves kenegetés, ha már kivakartuk a szúnyogcsípést, és seb keletkezett rajta.

szúnyog szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés duzzanattal és viszketéssel jár, azonban sok módszer van ennek enyhítésére. Fotó: Shutterstock

5. Az ecet igazi csodaszer

Az ecet is kiváló a szúnyogcsípésre, ráadásul még antibakteriális hatása is van. Egy kis vattára csepegtetve kenjük be vele a csípéseket, de akár a fürdővízbe is önthetünk egy kevés ecetet, így jól beválhat több csípés esetén is.

6. Olajozottan a szúnyogokkal szemben

A különféle illóolajok a csípések esetében is a segítségünkre lehetnek. A teafaolaj antiszeptikus hatással bír, a levendulaolaj pedig gyógyít és nyugtat. Fontos, hogy győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk az illóolajokra allergiásak, és csak utána használjuk nagyobb felületen azokat.

7. Micimackó is csak ezt használná

A méz ugyanis nem csak finom, de még a csípés tisztántartásában is segít, gyulladásgátló hatása miatt pedig csökkenti a duzzanat nagyságát is.

8. Aloe vera, szép és gyógyít is egyben

Az aloe vera nem csak szép, de kiváló gyógynövény is. Számtalan tünet enyhítésére alkalmas, így szúnyogcsípés esetén is kiváló. Ehhez vagy közvetlenül kenjük be vele a csípést, vagy tegyük10 percre a hűtőbe, és utána használjuk, mert így még hatásosabban fogja tudni csökkenteni az égő, viszkető érzést.

Ismerd meg a szúnyogot

A szúnyogokról keveset tudunk, de annyi épp elég, hogy igen kellemetlen a viselkedésük. A legnagyobb hőségben szerencsére kevéssel akadunk össze, de amint egy kicsit lehűl az idő és jön az este, messziről hallatszik jellegzetes, cseppet sem vonzó hangjuk. Habár úgy érezhetnénk, hogy a világ összes szúnyoga a mi vérünket szívja, ez nem így van, hiszen csupán a nőstény szúnyogok vérszívók. Akadnak közöttük ártalmatlanok, de sajnos olyanok is, amelyek különféle fertőzéseket hordoznak magukban.

A szúnyog tűszerű rágószervével felsérti a bőrt, és megszívja magát vérrel.  A csípés pedig, mint tudjuk, egészen őrjítő módon képes viszketni, főleg az éjszaka közepén, így ha félálomban kivakarjuk, a helyén sebek és hólyagok keletkezhetnek, melyek könnyen elfertőződnek. Így érdemes inkább megelőzni a bajt.

A szúnyogok pont akkor szeretnek a szabadban mulatozni, amikor mi is, májustól egészen szeptemberig. Általában csupán 1-6 hétig élnek, de ezalatt bőséges utánpótlásról gondoskodnak. Ennek is köszönhető az az idegesítő zümmögés, amit egyébként nászra hívó hangként használnak. A sikeres peterakáshoz pedig szükségük van a vérszívásra, így sajnos ebből a nászból mi sem maradhatunk ki.

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek, a viszketés miatt elkapart csípések pedig újabb fertőzések melegágyai lehetnek. Nem csak ránk, emberekre, de házikedvenceinkre is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek.

Míg az állatoknak okozott bőrférgességet egyszerűbb, addig szívférgességet nagyon nehéz kikezelni, és sokszor az állat életébe is kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állatokat védjük a számukra kifejlesztett, szúnyogok elleni cseppel, tablettával vagy nyakörvvel, és magunkat is védjük a szúnyogokkal szemben. De mindent a helyén kezeljünk és soha ne használjunk az állatainkra nem kifejezetten a számukra kifejlesztett szúnyog elleni védelmet, sőt, még a kutyák és macskák számára használható szereket sem szabad keverni, mivel ez az állatok életébe is kerülhet!

Így tartsd távol a szúnyogot az otthonodtól

1. Ha a kertben rendszeresen nyírjuk a füvet és nem hagyunk vízzel teli, fedetlen edényeket, akkor máris sokat tettünk azért, hogy minél kevesebb szúnyog nézze wellness szállodának az otthonunkat.

2. Ha esti programot tervezünk a kertbe, használjunk szúnyog riasztására alkalmas gyertyákat, odabent pedig ne kapcsoljuk fel a villanyt, amíg nyitva vannak a nyílászárók. Kivéve, ha szúnyogháló van rajtuk. Ügyeljünk azonban arra, hogy soha ne hagyjuk az égő gyertyákat őrizetlenül. Ha meggyújtunk egy kis zsályát, a hangulat is különleges lesz, és a szúnyogok is el fognak menekülni a helyszínről.

3. Már rengeteg szúnyog elleni készítményt lehet kapni, legyen szó elektromos berendezésekről, spray-kről, villanyégőkről, de a természetes megoldások között is bőven válogathatunk. A különféle olajok az otthonunkból kimozdulva is a segítségünkre lehetnek, hiszen a bőrünkre kenve azokat, elvehetjük a kedvét a szúnyogoknak a vérszívástól.

szúnyog szúnyogcsípés

A szúnyogok az emberek és az állatok számára is terjeszthetnek veszélyes betegségeket. Fotó: Shutterstock

A levendula, citrom, fahéj, ánizs, menta, vagy eukaliptusz illóolaj kiváló védelmet nyújt. Tegyünk egy keveset a csuklónkra és a bokánkra, azonban előtte mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nehogy allergiásak legyünk rájuk.

4. Ellenszélben a szúnyogok sem olyan erősek, úgyhogy egy ventilátor sokat tehet azért, hogy a szúnyog ne férkőzhessen a közelünkbe.

Ezek a növények nagy ellenségei a szúnyogoknak

1. Levendula

A levendulát nem csak a szúnyogok, de a legyek és a molyok sem kedvelik. Ellenben az emberek számára nagyon kellemes az illata, így érdemes belőle minél többet tartani a kertben, utána pedig szárítva egy kis párnácskába tölteni, és illatosítani vele a szekrényeket, fiókokat. A levendula illóolaj is kiváló a szúnyogok ellen. Tehetjük párologtatóba is, így az egész otthonunknak kellemes lesz az illata, de akár illatgyertya formájában is használhatjuk a szúnyogok messzire űzésére.

A levendula jól viseli a szárazságot, de annál kevésbé a túlöntözést. Azért a nagy melegben ne maradjon ki, és adjunk neki rendszeresen vizet. Ha nincs kertünk, balkonládában is tarthatjuk, vagy cserépben is nevelhetjük. Érdemes az ajtók, ablakok közelében nevelgetni, mert így még nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket a szúnyogok. Azonban így több öntözésre van szüksége, mint kerti társainak.

2. Citromfű

A citromfű illata maga a nyári napsütés. Mi imádjuk, a szúnyogokat azonban a világból is ki lehet vele üldözni. Az otthonunkban is segít, de a csuklónkra, bokánkra csepegtetve odakint is védelmet biztosít, miközben üde, friss, nyári illatot árasztunk. De akár a levelét is szétdörzsölhetjük a kezünkben, és úgy is meg fog minket védeni a szúnyogoktól.

Mivel a citromfű évelő növény így elég egyszer elültetni. A palántákat áprilisban lehet elültetni a szabadban, 45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Ügyeljünk rá azonban, hogy nagyon magas növény, így akár a 90 cm-es magasságot is el tudja érni. Ráadásul könnyen elszórja a magját, így érdemes néha felszedni a felesleges töveket.

3. Muskátli

Akár a kertben, akár az ablakpárkányon, vagy a teraszon kapnak helyet a muskátlik, segítenek elűzni a szúnyogokat. A muskátli nagyon szereti a napfényt, de tűző napfényre ne tegyük. Az öntözésnél vigyázzunk rá, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljuk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

4. Menták

A különféle menták kiválóak a koktélokban és a limonádéban, de a macskamenta, a csobormenta vagy a borsmenta nem a szúnyogok kedvence, így hát érdemes a házunk köré ültetni, vagy kis csokorban felakasztani az ajtófélfára, vagy az ablakpárkányra.

5. Körömvirág

A körömvirág nagyon hasznos gyógynövény, de erről a szúnyogoknak igazán más a véleménye, így a közelébe se mennek. A körömvirág bárhol megterem, még a félárnyékos helyeken is, de a talaj legyen jó vízáteresztő képességű és jusson számára kellő mennyiségű napfény.

A szúnyogok ellen tehát lehet és kell is védekezni, ha lehet, akkor azonban ezt inkább természetes módszerekkel tegyük.