Habár most még nem érzékeljük, hiszen odakint nagy meleg és gyönyörű napsütés van, az ősz bizony minden egyes nappal közelebb van. Ez pedig mindenkire hatással van. Emberre, állatra, szobanövényre egyaránt. Azonban, kellő odafigyeléssel mindent és mindenkit fel lehet rá készíteni, hogy a lehető legjobban vészelje át az őszre váltással járó változásokat. Hiszen egy orchidea, vagy egy kaktusz is vágyik a törődésre.

Erre van most szüksége a szobanövényeidnek

1. A hosszú, száraz és forró nyár nem csupán a kinti, de a benti növényeket is megviselte. Nézd át egyesével a növényeidet, .vizsgáld át a leveleiket, és ha találsz sérültet, akkor azt távolítsd el. Minél hamarabb eltávolítod, annál kevesebb az esély, hogy a növényed többi levelére is átterjedjen az esetleges fertőzés. A fonákját is alaposan vizsgáld meg, hiszen a legtöbb élősködő ott rejtőzik el a kíváncsi tekintetek elől.

színes orchideák

Az orchideák különleges szépsége az otthonunkat is még szebbé varázsolja. Fotó: Shutterstock

2. Nem csak a bútorok, sajnos a szobanövények is porosak tudnak lenni. A legtöbb szobanövénynek jót tesz, ha langyos vízzel lezuhanyozod a leveleit. Így meg tudnak szabadulni a nyáron rájuk rakódott portól. Azonban vigyázz, hogy ne tedd hűvös, huzatos helyre őket ilyenkor, hiszen még vizesek és jóval könnyebben meg tudnak fázni. De miután megszáradtak is kerüld el velük a huzatot.

A portörlést akár puha ruhával vagy vizes szivaccsal is el tudod végezni, de akár egy porseprű is a segítségedre lehet, azonban legyél nagyon óvatos, nehogy megsérüljön a növény takarítás közben.

3. Vizsgáld meg, melyik növény nőtte ki a cserepét, és ültesd át nagyobba. Ha alul kijött a gyökere, egészen biztosan nagyobb helyre vágyik. Olyan cserepet válassz, amely alul lyukas, hogy ne pangjon a cserépben a víz az esetleges túlöntözés esetén sem.

4. Ősszel már nem szükséges a tápoldatozás, és öntözni is ritkábban kell a növényeket. Ilyenkor már felkészülnek a téli, pihenő időszakukra, így nincs szükségük annyi tápanyagra, mint az intenzívebb időszakokban.

5. Óvatosan szellőztess, mert egyes szobanövények, mint például a fikuszok, nagyon könnyen meg tudnak fázni a huzatban. Egyik növényed sem szereti a szeles időt, így próbálj meg szélcsendben szellőztetni, és ne a kora reggeli órákban, mert akkor még nagyon hideg van. Inkább a déli órákat várd meg, és akkor szellőztesd át a szobát.

Amikor hűvösebb a levegő, semmiképp ne azt az ablakot nyisd ki, amelynek a párkányán vagy a közelében szobanövények vannak. Vagy ha másképp nem tudod megoldani, a szellőztetés idejére költöztesd őket védettebb helyre és csak akkor kerüljenek vissza, amikor a szoba hőmérséklete már visszaállt a szellőztetés előtti állapotára.

6. A kaktuszaid olyanok, mint a medvék. Át fogják aludni az egész telet. Így köszönj el tőlük, és helyezd őket olyan helyre, ahol 8-10 fokos hőmérsékletet tudsz biztosítani számukra. A téli hónapokban ne öntözd őket, de azért hetente látogasd meg őket, hogy lásd, jól vannak. Fontos, hogy fényre ilyenkor is szükségük van.

7. A krizantém ilyenkor is csodás virágokat hoz. Éppen ezért folyamatos öntözésre van szüksége. Tartsd szélvédett, napos helyen, és ügyelj rá, hogy az öntözésnél ne legyenek vizesek a levelei.

8. Fényigényesebb növényeidet tedd át az otthonod déli fekvésű szobáiba. Itt jóval több fényt fognak kapni, ami ősszel, amikor sokkal kevesebb a természetes napfény, nagyon sokat jelent majd a számukra.

9. Az orchidea és más, télen virágzó szobanövények nagyon igénylik a fényt, így ügyelj rá, hogy a lehető legvilágosabb helyre kerülhessenek. Ne feledd, hogy a virágzó növényeidnek rendszeres öntözésre van szükségük.

10. Ügyelj rá, hogy ha öntözöl, azt ne jéghideg vízzel tedd. A víz hőmérséklete legyen szobahőmérsékletű.

kaktusz fehér cserépben

A kaktusz is vágyik a törődésre. Fotó: Shutterstock

11. A téli fűtés miatt a levegő szárazzá fog válni, így már most gondoskodj megfelelő párásításról. Ez nem csak a növényeidnek, neked is nagyon hasznos lesz.

12. A fűtés és a fényszegény életmód nem tesz jót a növényeknek. Ilyenkor jóval kevésbé védettek a különféle fertőzésekkel és kórokozókkal szemben, így a fél szemed folyamatosan legyen rajtuk. Amint észreveszed, hogy sárgul, vagy hullik a levelük, járj utána, mi lehet az oka.

13. A száraz levegő ideális környezetet teremt a takácsatkák, a filc, a levéltetvek és a rovarok elterjedéséhez. Ha meglátod ezeket a gonosztevőket, feltétlenül különítsd el a beteg növényt a többiektől és permetezd le rovarölő szerrel.

14. Az őszi időszak alkalmas rá, hogy gyermekeidet is bevond a növények ápolásába. Vizsgáljátok meg minden héten a növények leveleit, és örüljetek majd együtt tavasszal az első virágoknak.

15. Dekoráld cserepeidet az ősz terményeivel. Egy szép toboz, gesztenye vagy dió kitűnő díszítő elemekké válhatnak, és igazi őszi hangulatot hozhatnak otthonodba.

16. Ügyelj az ablakok szigetelésére, hiszen a legtöbb esetben az ablakpárkányon vannak a szobanövények, és a réseken át be tud szivárogni a hideg.

Tudjuk, hogy egy kertész számára a tavasz és a nyár a legszebb évszak, de találd meg az ősz szépségeit is, és élvezd ezt a gyönyörű évszakot, amikor még igen sok időt tölthetsz a kertedben!