Nincs is annál jobb, mint végigsétálni a füvön, érezve a lábunk alatt a csodás puhaságát. Azonban ez sajnos csak nagyon keveseknek adatik meg. Mert a legtöbbünknek ez csak az álmában létezik. Arról, hogy szép legyen a pázsitunk, nem elég álmodozni, tenni is kell érte. Ehhez pedig nem elég az akarat, hiszen eszközökre is szükségünk van. Ráadásul érdemes mindig a kereteinkhez képest a legjobb minőségű eszközt beszerezni, hiszen az sokkal tartósabb lesz, mint az olcsóbb társai, így ha vigyázunk rá, hosszú éveken át segíti a munkánkat.

Úgyhogy lehet, hogy eddig mindig szebb és zöldebb volt a szomszéd füve, de ennek mostantól nem kell és nem is szabad így lennie! A sok munka pedig meg fogja érni, amikor végigsétálsz a csodálatosan szép, puha, gyommentes gyepeden.

Szép gyepre vágysz? Erre lesz szükséged!

1. Fűnyíró

Az egyik legfontosabb eszköz a fűnyíró. Ez az ízlésünktől és a kertünk méreteitől, adottságaitól függően lehet elektromos meghajtású, vagy robbanómotoros. Természetesen kézi erővel is le lehet nyírni, de ott a végeredmény egészen biztosan nem lesz olyan szép, mintha megfelelő eszközt használnánk a munka során, ráadásul a fű sem lesz hálás érte. A nagyobb területeken érdemes fűnyíró traktorban gondolkodni, manapság pedig már beszerezhetők fűnyírórobotok is, amelyek a beprogramozás után szinte maguktól tartják rendben a kertet.

fű öntözése

Öntözés nélkül nincs szép fű sem. Fotó: Shutterstock

2. Szegélynyíró

A szegélynyíró segítségével nem csak a füves területek közepe, de azok szélei is rendezettek lesznek. Segítségével a nehezen elérhető helyeken is le tudjuk nyírni a füvet, így nem kell kézzel levágni, vagy éppen kitépkedni a füvet a fák, ágyások környékén. Ha ugyanis a tépést választjuk, azzal sokszor gyökerestől húzzuk ki a fűszálat a földből, ami lássuk be, nem igazán praktikus, ha szép gyepre vágyunk.


3. Öntöző

A fű öntözés nélkül egy idő után egészen biztosan olyanná válik, amire nem szívesen nézünk rá. Így hát öntözni nagyon is szükséges. A legegyszerűbb a tömlő, vagyis a slag használata, esetleg egy forgó- vagy szórófejjel kiegészítve, de akár öntözőrendszert is telepíthetünk. Amennyiben a slag mellett döntünk, fontos, hogy milyet választunk.

Mindenképp el kell tudni érni vele még a kertnek a kerti csaptól legtávolabb eső pontját is, azonban azt mindig tartsuk szem előtt, hogy minél hosszabb a tömlő, annál nehezebben fogjuk tudni kezelni és tárolni is. Ha több kerti csapunk is van, érdemes inkább rövidebb tömlőt vásárolni. Ügyeljünk rá, hogy ne hagyjuk megtörni és a napsütésben se maradjon órákon át, hiszen ezek mind ártanak neki. Az átmérő tekintetében az átlagos, 13 mm-es tömlők a legpraktikusabbak, hacsak nincsenek speciális igényeink.

4. Tömlőkocsi

Ha nem szeretnénk folyton azon bosszankodni, hogy megtört a slag, vagy éppen kilyukadt, nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk és használjuk. Ebben nyújt óriási segítséget a tömlőkocsi, hiszen a használatával rendezetten, egy viszonylag kis helyen tudjuk tárolni a tömlőt úgy, hogy ne sérüljön meg.

5. Műtrágyaszóró

Nem árt, ha beszerzünk egy műtrágyaszórót, hiszen így jóval egyenletesebben kerülhet ki a fűre a műtrágya, meggátolva, hogy bizonyos területek kimaradjanak, vagy túl sok műtrágya kerüljön rájuk, amely a gyep kiégéséhez vezethet.

6. Ásó

Egy ásó is mindig jól jön, különösen, ha nagyobb méretű gyomok lepték el a gyepet, és ezeket el akarjuk távolítani. De ha kertünk van, mindenféleképp szükségünk van egy jó ásóra, hiszen enélkül lehetetlen előkészíteni a talajt, elültetni a növényeket, vagy éppen kiásni azokat.

Az egyik legfontosabb választási szempont a nyél, amely készülhet fából, műanyagból vagy fémből.  Remek választás lehet az acél belső szerkezetű ásó, hiszen jóval könnyebb a hagyományos ásóknál, sok esetben a nyél hosszát is meg tudjuk változtatni, hiszen teleszkópos, ami óriási segítség, ha nagyobb munkákat kell elvégeznünk, és mindezt derékfájás nélkül szeretnénk végrehajtani.

A markolat is nagyon fontos, mivel feltört kézzel kínszenvedés a munka. A legtöbb ásó manapság már ergonomikusan kialakított markolattal rendelkezik, így kisebb erőkifejtéssel, jóval kényelmesebben dolgozhatunk, lecsökkentve így a kezünk sérülésének esélyeit.

7. Henger

A hengerezés nagyon hasznos, ha szép füvet szeretnénk. A fű elvetése előtti hengerezés segíti a fűmagok gyökeresedését. Azonban nem csak akkor érdemes használni, amikor fűmagot vetünk. A gyepünk is meg fogja hálálni, ha évente egyszer, az első fűnyírás előtt hengerezzük. Ez azért fontos, mert ki tudjuk egyenlíteni és tömöríteni tudjuk a gyepet. Ezzel serkentjük a növekedését és elősegítjük, hogy jobban bírja a meleget és a szárazságot.

A fű vetés utáni hengerezése javítja a magok csírázási képességét, és a szél sem képes elfúni a magokat. Gyepszőnyeg lerakása előtt és után is nagyon hasznos, hiszen így jobban tapad a gyepszőnyeg a talajhoz és így gyorsabban is fog tudni gyökeresedni.

A kerti henger készülhet fémből vagy műanyagból. A fém súlyosabb, így praktikusabb is, hiszen már a súlyánál fogva is jobban képes lenyomni a füvet. A műanyag kerti hengereket használat előtt fel kell tölteni. Általában vízzel szokás feltölteni, és ezáltal körülbelül 60 kg lesz a súlyuk, de vannak homokkal megtölthető hengerek is, amelyek akár 120 kilogrammosak is lehetnek. A kerti hengerrel két irányban kell végig menni a talajon.

fű gyepszellőztetés

A hengerezést meg fogja hálálni a gyep. Fotó: Shutterstock

8. Fűgereblye

A fűgereblye vagy lombseprű tavasszal és ősszel nélkülözhetetlen a kertünkben, hiszen segítségével el tudjuk tüntetni a gyepről a fűnyírás utáni nyesedéket, a lehullott gallyakat, faleveleket. Mivel a fű így elegendő napfényhez és levegőhöz jut, sokkal dúsabb és egészségesebb lesz.

9. Gyepszellőztető

A gyepszellőztetés folyamata arra szolgál, hogy az elhalt, elsárgult növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül, és hogy meglazítsuk a talaj tetejét. Ez azért fontos, mert így semmilyen akadály nem állhat útjába a gyepet érő víznek és levegőnek, hogy szabadon átjárja azt. A gyökérzet így több levegőhöz jut, a talajnak pedig sokkal jobb lesz a vízáteresztő képessége.

A gyepszellőztetést tavasszal és ősszel (kevésbé lelkes kertészek esetében tavasszal vagy ősszel) végezzük. Tavasszal csak akkor szabad nekikezdeni, ha már egészen biztosan nem fenyegetnek talaj menti fagyok, és a hőmérséklet tartósan 10 Celsius-fok felett marad. Fontos döntés, hogy milyen típusú gyepszellőztetőt választunk. Van karmos és késes változat. A karmos változatot akkor válasszuk, ha inkább ki szeretnénk fésülni a fűszálak közöl az elhalt növényi részeket.  A késes verzió amellett, hogy eltávolítja a gyepről a filcként összeállt réteget, még a talajt is meglazítja.

Akad ritkább és sűrűbb késes megoldás. A ritkább késes szellőztetővel többször is végig kell menni az adott területen, hogy minden kis centiméter átdolgozásra kerüljön, így edzésnek sem utolsó. A kert méretétől függően dönthetünk benzines, vagy villanymotoros verzió mellett. Nagyobb kertészeti szakáruházakban bérelni is lehet készüléket, így, mivel csak évente egy-két alkalommal fogjuk használni, érdemes átgondolni, hogy érdemes a vásárlás mellett dönteni, vagy élünk a bérlési lehetőséggel.

Gyönyörű gyepet kívánunk!