Tudtad, hogy bizonyos szobanövények veszélyt jelenthetnek a kisgyermekekre  és a lakásban szabadon tartott kisállatokra? Nem? Akkor célszerű minél hamarabb megismerned a legkedveltebb növények közül azokat, amelyek mérgezőek.

szobanövény mérgező

A veszély folyamatosan fennáll, ha a lakásban mérgező növények vannak - Fotó: pixabay.com

A kicsik kíváncsisága csillapíthatatlan

Amikor a kicsik "felfedező útra" indulnak a lakásban, nincs számukra akadály: mindent a kezükbe vesznek, megtapogatnak, sőt, esetenként meg is rágcsálják azt. Nincs is gond egészen addig, amíg nem egy ártatlannak vélt, de annál mérgezőbb dísznövény része nem kerül az útjukba - kezükbe, szájukba.

Miként  fejtik ki a mérgező hatásukat a szobanövények?

Leggyakrabban a bőrre vagy a szembe jutó növényi nedv okoz irritációt. (Ezért is kellene a növény ápolása során védő kesztyűt húzni, amiről mi, felnőttek is hajlamosak vagyunk elfeledkezni.) A másik eset, amikor a növényi részek megrágva, lenyelve mérgeznek - ami a kisgyerekeknél fordul elő gyakran.


Hogy előzhető meg a baj?

Nem kell azonnali hatállyal megválni egyetlen olyan  szobanövényedtől sem, amiről kiderült, hogy mérgező, csak körültekintőbben kell bánnod vele. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 • Keress olyan helyet a növénynek, ahol a kisgyerekek vagy a házi kedvencek semmiképpen nem érhetik el.
 • A növény ültetéséhez, átültetéséhez, szaporításához, metszéséhez mindig használj védőkesztyűt.
 • Ha puszta kézzel érsz a növényhez mindig alaposan moss kezet.

Szépek, üdék és veszélyesek

A dísznövények között sok olyan van, ami kisebb vagy nagyobb mértékben mérgező hatással rendelkezik. Vannak olyanok, amelyeknek csak a levele vagy a gumója tartalmaz toxikus anyagokat, míg vannak olyanok is, amelyeknek minden része mérgező. Most 5 mérgező szobanövénnyel ismerkedhetsz meg közelebbről.

ciklámen

A ciklámen gumója erősen mérgező  - Fotó: pixabay.com

Ciklámen (Cyclamen persicum)

A ciklámen vagy perzsa ciklámen a kankalinfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékének keleti részéről származó, kedvelt cserepes növény. Nemcsak levélzetével, hanem hosszan pompázó virágaival is szép dísze lehet a lakásnak. A ciklámen virágai és levelei enyhe nyálkahártya-irritációt okozhatnak, de a gumójának lenyelése nagyon súlyos következményekkel járhat. A 2-3 cm átmérőjű, szabálytalan kis gumók szaponint, és mérgező cyclamin-glükozidot tartalmaznak, emiatt erősen mérgezőek.

Lenyelést követően a mennyiségtől függően különböző súlyosságú tünetek jelentkeznek: hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, általános rosszullét. Nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha egy kisgyermek kettőnél több gumót összerág és lenyel, az már erőteljes görcsöket, légzési nehézséget, szédülést, verejtékezést, sőt egyes esetekben még idegbénulást és halált is okozhat. Ezért már a mérgezés gyanúja esetén is AZONNAL kórházba kell szállítani a kisgyermeket.

A kutyás gazdiknak is érdemes figyelni, mert ha a kis kedvenc cikláment evett nyáladzás, hasmenés, hányás, nagyobb mennyiségben szívritmuszavar és görcsök is jelentkezhetik a bajt!

fikusz

Ki hinné, hogy a fikuszok tejnedve is okozhat erős hányást, hasmenést - Fotó: pixabay.com

Fikuszok (Ficus sp.)

A ficus Kelet-Indiából származó, az eperfafélék családjába tartozó örökzöld növénynemzetség. Idehaza több fikusz faj is közkedvelt szobanövény, ilyen a szobafikusz (Ficus elastica), a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata).

A gondot a kétszikű szobafikusz hatalmas bőrnemű levelében és a szárában lévő  tejnedv okozza, ami gyantán, a kaucsukon kívül  kumarint is tartalmaz amely a tápcsatornába kerülés után rövid időn belül erős hányást és hasmenést okoz. Nagyobb mennyiségű fogyasztása pedig még felnőttek esetében is fulladást válthat ki.

könnyező pálma vagy filodendron

A filodendron méreganyaga a légzőgyökereiben van -. Fotó: pixabay.com

Filodendron (Philodendron sp.)

A filodendronok átlagos igényű növények, amelyeknek a szépségét a leveleik adják. díszítő szobanövények. A nagy levelű filodendron – közismertebb nevén a könnyező pálma őshazájában, Afrikában akár 25-30 évig is él.

A könnyező pálma mérgét a dzsungelek vadászai nyílméregként használják, az emberre is veszélyes anyagot azonban nem a  növény levele, vagy szára tartalmazza, hanem a  pikkelyes légzőgyökerei, és a növény életében egyszer előforduló  kukoricacsőre emlékeztető virága. A több méterre is megnövő légzőgyökerek közvetlenül a föld felett szerteágaznak – ha a gyökerek nedve valami miatt a bőrre, vagy a nyálkahártyákra kerül, annak hatóanyaga erősen irritáló hatású.

A bőr kivörösödhet, viszkethet, a szájüregben a nyelven és a torokban égető érzés keletkezik. Súlyosabb esetben a szájban duzzanat léphet fel, ami miatt  a gyerek nem tud nyelni, és beszéde is nehézzé válik. A bőrön jelentkező tüneteket esetén alkalmazz bő szappanos vizes öblítést, viszont, ha a gyermek megrágta vagy lenyelte a gyökeret azonnal fordulj orvoshoz.

agglegény-pálma

Agglegény-pálma: igénytelen növény, de minden része mérgező - Fotó: pixabay.com

Agglegény-pálma, zamioculcas vagy zámia (Zamioculcas zamiifolia)

Ez az igénytelensége és dekoratív megjelenése miatt igen népszerű növény is okozhat problémákat, hiszen minden része enyhén mérgező. Bármely részének elfogyasztása hasi fájdalmakat, émelygést,  súlyosabb esetben hányást okozhat.

korallvirág

Még a vágott korallvirág vázájában lévő víz is veszélyes lehet - Fotó: pixabay.com

Korallvirág

Madagaszkáron őshonos könnyen gondozható, pozsgás növény. A korallvirág minden része mérgező, a mérgezés súlyossága az elfogyasztott növény mennyiségétől függ. Még a vágott korallvirág vázájában lévő víz is veszélyes lehet. A benne található glikozidok hányingert, hányást, látászavarokat (színek, kettőslátás) szédülést, fejfájást, vérnyomásesést, szívritmus zavarokat okozhatnak.

Milyen szobanövényekre érdemes még figyelned?

Az eddig felsoroltak mellett még számos olyan szobanövény van, ami mérgező hatással rendelkezik.

szobanövények

Sok olyan szobanövény van, ami kiemelt odafigyelést érdemel - Fotó: pixabay.com

Magas a kockázat:

 • buzogányvirág (Dieffenbachia compacta)
 • japán cikász (Cycas revoluta)
 • borostyán (Hedera helix)
 • flamingóvirág (Anthurium sp.)
 • klívia (Clivia miniata)
 • kroton (Codiaeum variegatum)

Közepesen veszélyesek:

 • agávé (Agave sp.)
 • dracéna  (Dracaena sp.)
 • rákvirág (Aglaonema sp.)
 • vitorlavirág (Spathyphyllum sp.)
 • nyíllevél (Syngonium sp.)

Alacsony a kockázat, de jobb vigyázni:

 • anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)
 • pompás kutyatej (Euphorbia milii)
 • mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)
 • bambuszpálma (Chamaedorea seifrizii)
 • zebrapletyka (Tradescantia zebrina)

... és akkor még a kültéren fellelhető mérgező növényekről (tiszafa, vadgesztenye, aranyeső, hóbogyó, tuja, leander) nem is beszéltünk.