Sajnos a nátha és az influenza nem csupán télen támad. Tavasszal, amikor egy kicsit le van gyengülve az immunrendszerünk a tél után, hamarabb betegedhetünk meg. Ekkor pedig nagyon sokat tehetnek értünk a finom és egészséges ételek. 

Ha az immunrendszerünk kellőképpen fel van vértezve, akkor van rá esélyünk, hogy betegség nélkül vészeljük át ezeket a hónapokat.

Ahhoz viszont, hogy az immunrendszer jól működhessen, nagyon fontos, hogy jó legyen az általános egészségi állapotunk. Ehhez pedig nélkülözhetetlen az egészséges életmód, a kellő mennyiségű testmozgás és persze a megfelelő táplálkozás.

Fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek lehetővé teszik a kiegyensúlyozott anyagcserét és ellátják a szervezetünket minden fontos tápanyaggal. Mint amilyen például a sárgaborsó, amely igazi szuperhősként védi az immunrendszerünket. De vajon melyek még azok az élelmiszerek, amelyek igazán csúcsformába hozzák az immunrendszerünket?

1. Joghurt és kefír

Az élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurt gondoskodik a bélrendszer egészségéről, és segít megtisztítani a bélcsatornát a betegségeket okozó baktériumoktól. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, azonban fontos, hogy élőflórás változatot válasszunk, amelyben nincs hozzáadott cukor, és amelyik natúr, vagy valódi gyümölcsökből készül.

serpenyő zöldségek

Az egészséges táplálkozással sokat tehetünk immunrendszerünk védelméért. Fotó: Pixabay

A legjobb választás a natúr joghurt, amelyet ízesíthetünk friss vagy mélyhűtött gyümölcsökkel. A kefir szintén remek immunrendszer erősítő, melyből heti két dobozzal ajánlott fogyasztani.

2. Zab és árpa

Nem véletlen, hogy a lovak csak úgy duzzadnak az energiától, hiszen náluk szóba sem jöhet a reggeli zab nélkül. A zab és az árpa béta-glükánt tartalmaz, amely egy olyan élelmi rost, amelynek mikrobaellenes és antioxidáns tulajdonsága erősebb, mint az echináciáé. De nemcsak a megelőzésben kaphat komoly szerepet, hiszen felgyorsítja a gyógyulás folyamatát is.

3. Fokhagyma

A fokhagymában található allicin sikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal és a fertőzésekkel szemben. A kutatók szerint ehhez a legjobb, ha hetente legalább 6 gerezd nyers fokhagymát fogyasztunk. Azonban az is biztos, hogy az ezzel járó illatok nem csak a baktériumokat fogják elűzni, hanem az embereket is, így hát érdemes a fokhagyma fogyasztását olyan időszakokra korlátozni, amikor nem megyünk társaságba.


4. Tengeri finomságok

A rákban, osztrigában, kagylóban nagyon sok a szelén, amely nagyon fontos a sejtek illetve az immunrendszer megfelelő működéséhez. A lazac, a makréla és a hering omega-3 zsírsavakban gazdag, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van. A tenger gyümölcseinek fogyasztásakor azonban nagyon oda kell figyelni a frissességre, hiszen könnyen romlásnak indulhatnak.

5. Húsleves

A húsleves csodás hatását már mindannyian megtapasztalhattuk, hiszen azon túl, hogy nagyon jól tud esni egy megfázás alkalmával, utána valahogy mindig jobban érezzük magunkat. Ez nem is csoda, hiszen a csirkehúsból a főzés során cisztein nevű, nem esszenciális aminosav szabadul fel, ez pedig segít legyőzni a betegségeket. .

De a marhathúsból készült leves is segít a betegségek legyőzésében, hiszen a marhahúsban található cink fontos immunerősítő. A cink fogyasztása pedig kiemelten fontos a fehérvérsejtek termeléséhez, amelyek felismerik és elpusztítják a baktériumokat, vírusokat.

6. Müzli

Szintén cinkben gazdag a müzli, azonban ehhez alaposan el kell olvasnunk a dobozát, és azt választani, amelynek egy adagjában legalább 13-15 mg cink rejlik. A cink nemcsak az immunrendszer hatékony működéséhez nélkülözhetetlen, fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a vércukorszint stabilizálásában és a sebek gyógyulásában is.

7. Tea

A legtöbben, ha egyébként nem is, de a betegségeink alatt előszeretettel fogyasztunk teát. Ez pedig nem csak a melegségével gyógyít. A Harvard Egyetem kutatói szerint azok, akik két héten keresztül napi 5 csészényi fekete teát ittak, tízszer hatékonyabban vették fel a harcot a vírusokkal szemben. A teában találhaó L-Theanine aminosavnak köszönhetjük ezt, amelyik nagyban hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez.

8. Narancssárga ételek

A narancssárga színű gyümölcsökben és zöldségekben sok az A-vitamin, amely remek immunerősítő. Ezért hatásos a vírusokkal, a baktériumokkal és az egyéb kórokozókkal szemben. Ne hanyagoljuk hát el a sütőtököt, az édesburgonyát, a répát vagy a narancsot.

Edd magad egészségesre

A szakirodalom szerint az immunrendszerünk egészségéhez a leginkább A-, B6-, B12-, C-, D-, E-vitaminra, cinkre és szelénre van szükségünk. Ezek egyrészt fontosak szervezetünk fizikai védelmi vonalainak, az úgynevezett barriereknek a védelmében, mint amilyen például a bőr, a gyomor- és bélrendszer, illetve a légutak, másrészt mind a veleszületett, mind a szerzett immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is támogatják.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor több támogatásra van szükségünk. Ilyen lehet egy betegség, a betegség utáni lábadozás időszaka, a várandósság, vagy akár a téli, hidegebb hónapok is. Ekkor a szervezetünknek a normál mennyiségnél jóval többre van szüksége a felsorolt vitaminokból és ásványi anyagokból, és ezeket ilyenkor már nem biztos, hogy csupán természetes forrásokból ki tudjuk elégíteni, így vitaminok és étrend-kiegészítők szedése válik szükségessé. Fontos, hogy előzzük meg a bajt és fokozatosan ügyeljünk immunrendszerünk megerősítésére.

zöldségek

Próbáljunk meg minél több vitamint természetes forrásból beszerezni. Fotó: Pixabay

1. D-vitamin

Bár a D-vitamin kis mennyiségben élelmiszerekben is megtalálható, mint például különféle tejtermékekben, tengeri halakban, tojássárgában és a joghurtokban, a bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. Emiatt az őszi és a téli időszakban, amikor jóval kevesebb napfény jut szervezetünk számára, fontos, hogy egészítsük ki a készleteinket. Télen különösen nagy szükségünk van rá, hiszen több vizsgálatban is találtak összefüggést a magasabb D-vitamin szint és a kevesebb légzőszervi fertőzés között.

2. C-vitamin

A C-vitamin magyar találmány, hiszen Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus fedezte fel. A C-vitaminnak nagy szerepe van az immunvédelemben és az egészség fenntartásában is. A C-vitamin-szint fenntartása csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. Természetes forrásai között fontos szerepet tölt be a paprika, de nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben, káposztafélékben, a karalábéban és a bogyós gyümölcsökben, de ne feledkezzünk meg a csipkebogyóról sem, amelyik valódi C-vitamin bomba.

3. B6-vitamin

A B-vitaminok közül az immunrendszerre gyakorolt hatás tekintetében kiemelkedő a B6-vitamin, melynek hiányában zavart szenvedhet az immunrendszer szabályozása. A piridoxin természetes módon megtalálható a belsőségekben, így például a májban, de a húsokban is. A  szárazhüvelyesekben, a burgonyában, az olajos magvakban és a teljes kiőrlésű gabonákban is megtalálható, kisebb mennyiségben pedig a tejtermékekben és a tojásban is hozzájuthatunk.

4. Kalcium

A kalcium nagy része a csontokban és a fogakban található. Fontos szerepe van az izmok összehúzódásában és relaxációjában, a véralvadásban, a sejtmembrán felépítésében és a vérnyomás szabályozásában. Fontos kalciumforrás a tej és a tejtermékek, de a hüvelyesek, a spenót, az ásványvíz, a teljes kiőrlésű gabonák, a zabpehely és az olajos magvak fogyasztásával is hozzá tudunk jutni.

5. Probiotikumok, probiotikus hatású élelmiszerek

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek ha megfelelő számban vannak jelen, kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre. Fontosak, mivel a bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben is. Probiotikusnak nevezhetjük azokat a tejtermékeket, melyek olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek a vastagbélben megtelepedve hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, így támogatva a szervezet immunvédekezését.

Ha tudjuk, próbáljuk meg tápanyagszükségletünket természetes forrásokból pótolni, és minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.