Télen nagyon kevés friss zöldségféle áll a rendelkezésünkre. Azonban van egy finomság, amire ilyenkor is számíthatunk. A sárgaborsó nem biztos, hogy elsőként jut eszünkbe, ha a napi ebédötleteket gyűjtjük össze, pedig nem ártana, ha többször kerülne az asztalra. Nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.

A sárgaborsó, ahogyan a hüvelyesek mindegyike, kiváló a téli időszakban, amikor jóval kevesebb friss zöldségféle áll rendelkezésünkre. Így, ha nincs ötleted, mit is főzz ebédre, gondoskodj a jó hangulatról egy jó sárgaborsó főzelékkel, vagy a belőle készített fasírttal.

Sárgaborsó kisokos

A borsóból úgy lesz sárgaborsó, hogy a hámozás vagy tisztítás során a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és a külső, halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. De nem csak sárga, hanem akár zöld szemeket is kaphatunk. Azonban ne kerek szemeket keressünk, mint a borsó esetében, hiszen a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét a borsószem.

sárgaborsó

A sárgaborsó csökkenti a feszültséget. És még finom is. Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy tökéletes sárgaborsót kapjunk, a borsót hántolás előtt megtisztítják, majd osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak, majd a héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó fényes felületét.

A sárgaborsó nagyon egészséges és finom. Sok benne a protein, ráadásul ezzel szemben kevés a zsír. A benne található fehérje csökkenti a vérnyomást és a vesének is jót tesz. Elkészítése is nagyon egyszerű. A lencséhez, csicseriborsóhoz és a szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, így meg fog puhulni, és jóval kevesebb időt vesz majd igénybe a főzése.

A sárgaborsóból finom levesek, főzelékek készíthetők, de szendvicskrémnek sem utolsó, és még salátákhoz is hozzá lehet adni. Sőt, még fasírtot is lehet készíteni belőle. Liszt is készül belőle, amely kitűnő az ételek sűrítéséhez.

Ezért egyél sárgaborsót

A sárgaborsó, azon kívül, hogy igazán ízletes, még árban is nagyon kedvező. Ezen kívül sokáig eláll, így akkor is számíthatsz rá, amikor éppen üres a hűtő, és tanácstalanul keresgélsz a kamrában, hogy vajon mit is főzz ebédre.


A sárgaborsóban nagyon sok nyomelem, vitamin, fehérje és ásványi anyag van, így a pénztárcád mellett az immunrendszerednek is jó barátja lehet. Ráadásul nem csak azzal csökkenti a feszültséget, hogy nem kerül sokba. Fogyasztása nagyon jót tesz az idegeinknek, ugyanis bővelkedik B-vitaminban és magnéziumban. Ezért, ha kicsit feszültebb vagy, esetleg komolyabb fizikai vagy szellemi megterhelés előtt állsz, gondolj a sárgaborsóra. Sőt, ne csak gondolj rá, főzd is meg, mert csak akkor tud segíteni.

Ezen kívül a vérnyomásodat is kordában tudod vele tartani, a benne található triptofán pedig segít, hogy kipihenten tölthesd az éjszakákat, és még a depresszió tüneteit is segít enyhíteni. Mivel remek méregtelenítő, segíti a szervezeted a megtisztulásban és fogyókúra esetén is számíthatsz rá. Ezen kívül még az emésztést is javítja, és hozzájárul az egészséges anyagcsere folyamatok fenntartásához is.

Magas a rosttartalma, emellett sok benne a B1- és B2 vitamin, pantotén sav, biotin, folsav és az E-vitamin. A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen van benne. A benne található izoflavin, egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, amely csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának veszélyét. Ezen kívül jelentős molibdénforrás, ami közömbösíti a szulfátokat.

A kismamák is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen a babának és a mamának egyaránt nagyon jót tesz. A terhesség első hónapjaiban hozzájárul a baba egészséges fejlődéséhez, és a velőcső záródásához, és segíti a gerinc megfelelő fejlődését a korai időszakban. A benne található E-vitamin pedig táplálja a szívet és az agyat. Nem véletlen, hogy a World's Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb táplálékai közé sorolta.

Vess zöldborsót!

A sárgaborsó mellett természetesen a zöldborsónak is nagyon sok jótékony hatása van, így fontold meg, hogy tavasszal esélyt adsz neki a kertedben, és vetsz belőle pár sorral.

A hazánkban termelt zöldborsófajtákat három csoportba soroljuk. A kifejtőborsók rövid tenyészidejűek. Fajtái közül a legismertebb a Rajnai törpe, melyet sokan Petiborsónak neveznek. A velőborsók hosszabb tenyészidejűek, magjuk felülete pedig ráncos. A cukorborsók viszont arról híresek, hogy még a hüvelyük is ehető.

sárgaborsó zöldborsó

A sárgaborsó a zöldborsóból készül. Fotó: Shutterstock

A zöldborsó termesztése nem igényel komolyabb szakmai tudást, így kezdő kertészek is bátran belevághatnak. A talajban sem válogatós, bár leginkább a meszes, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A borsó a hüvelyes növények közé tartozik, ezért a gyökerén élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, de ennek ellenére nagyon örül a nitrogén- és a foszfát-műtrágyának.

Szereti a vizet melyet bőséges terméssel hálál meg. Mivel hidegtűrő növény, már kora tavasszal elvethető. Magja már 3-4 Celsius-fokon csírázik, és még a kikelt növények is elviselik a 4-5 Celsius-fokos hőmérsékletet, így akár február vége, március eleje is ideális a vetésre. A sortávolság 12-25 cm közötti legyen. Az alacsony növésűeket sűrűbben, a magasabbakat ritkábban vesd. A magok legalább 5-6 cm mélyre kerüljenek. Mivel a madarak is nagyon szeretik, ezért úgy vesd el, hogy egy szem se maradjon fedetlenül, hiszen ezzel odavonzod a madarakat, akik ki fogják forgatni a többi borsószemet is.

Mint minden pillangós virágúnak, a borsónak is nagyon fontos szerepe van a vetésforgóban. Jelenlétével pedig a talaj télre is kötött marad, így nem tudja tönkretenni a szél és az esőzések. Ugyanakkor a borsó nem vesz ki túl sokat a talajból, inkább hozzáad. Ahhoz, hogy folyamatosan legyen borsó a kertedben, vesd szakaszosan.

A magasra növő borsókat ki kell támasztani, különben el fognak feküdni, ami jelentősen csökkenteni fogja a termés mennyiségét. Ügyelj rá, hogy folyamatosan kapáld és gyomláld az ágyását, hogy a talaj felszíne porhanyós legyen. Így sokkal könnyebben ereszti át a levegőt, és a vizet is jobban be tudja fogadni.

A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számítva akár már a 12. héten is szedhetővé válnak. Fontos, hogy még zsengén szedd le a zöldborsót, hiszen ekkor a legtökéletesebb a zamata. Ha szereted a borsót, ismételd meg a vetést júliusban is. Bár ez alacsonyabb lesz, és kevesebb termést fog hozni, a borsó akkor is ugyanolyan finom lesz, mint tavasszal. Ha letermett, gyökerestől szedd ki a földből és vess utána bimbóskelt, karalábét, káposztát, uborkát vagy céklát.