Ismét eljött a mindenszentek és a halottak napjának időszaka, és az év ezen része mindig az emlékezésé. Elhunyt szeretteink emlékét örökre a szívünkben őrizzük, és a megemlékezéshez hozzá tartozik az is, hogy szeretnénk, ha sírhelyük mindig hozzájuk méltó módon nézne ki. A szép virágok, az értük gyújtott gyertya mind hozzátartoznak ahhoz, hogy teljessé tegyék számunkra az emlékezést.

Azonban az őszi, téli időszak nem kedvez a kültéri növények mindegyikének, így gondosan kell kiválasztani, hogy ezekben a hónapokban milyen növényekkel ültetjük be a sírhelyeket. Ilyenkor sok szempont kerül előtérbe. Milyen helyen található a sír, milyen gyakran tudjuk látogatni, melyek voltak az elhunyt szeretteink kedvenc virágai.

Szeretnénk a legszebb, a legtartósabb megoldást megtalálni, és erre van is lehetőség. Az alábbiakban segítünk, milyen virágok milyen környezetben tudnak a legtovább szépségükkel adózni szeretteink emléke előtt.

Ezek a virágok díszíthetik szeretteink sírját

1. Fontos, hogy fákat, vagy nagy növésű cserjéket inkább ne ültessünk a sírra, hiszen nem lesz elegendő hely a számukra, és egy idő után megrongálhatják a sírkövet, vagy fejfát. Ha a sír mellé szeretnénk ültetni ezeket a növényeket, akkor is jól gondoljuk át, hogy a gyökereik, lombozatuk ne legyen zavaró, sem a szeretteink nyughelye, sem a környező sírhelyek számára. Egyrészt az ősszel lehulló levelek miatt, másrészt azért, mert nem lehet jól elférni a sír mellett, ha túlságosan nagy növényt ültettünk oda.

2. Ha van rá lehetőség, érdemes egy kis padot elhelyezni a sír mellett. Így több időt tudunk nyugodt körülmények között eltölteni szeretteink sírjánál. A padot is lehet virágokkal díszíteni, például a háttámlára fel lehet futtatni különféle növényeket. A borostyán kitűnő választás lehet erre.

3. Az ültetendő növények fajtáját ezen kívül az is meghatározza, hogy milyen gyakran tudunk kimenni ápolni azokat, és hogy milyen helyen van a sír. Ha árnyékos helyen, akkor nem érdemes napfényt kedvelő fajtákat ültetni, mert nem fognak virágozni.

virág sír halottak napja

Minden évszakban találhatunk olyan növényt, amelyik méltó módon díszíti szeretteink sírját. Fotó: Shutterstock

4. Az egynyári növények, vagy a fagyérzékeny évelők kitűnő választások, hiszen sokáig pompáznak a síron, ráadásul nem igényelnek túl nagy odafigyelést és vízigényük is alacsony.


5. Az örökzöldek mindig díszítik a sírhelyet, függetlenül az időjárástól és az évszaktól.

6. Bár rendszeres gondozást igényelnek, de jól tűrik a szárazságot a bojtocska, a bíborka, a porcsinrózsa, a begónia, a százszorszép, a bársonyvirág vagy az árvácska.

7. A napsütést kedvelő évelők és cserjék közül a krizantém, az őszirózsa, a babarózsa és a rózsa is nagyon jó választás lehet.

8. A félárnyékos helyen is nagyon szépen virágzik a hortenzia és a nefelejcs.

9. Előfordulhat, hogy a temető messze van a lakhelyünktől, vagy egyéb okok miatt nem tudunk túlságosan gyakran kilátogatni szeretteink sírjához. Ilyenkor érdemes olyan növényeket választani, amelyek nem igénylik a gyakori törődést. A frissen ültetett növények számára azonban mindenképpen szükséges az öntözés, így ha újonnan telepítünk virágokat a sírra, és nem tudunk kijárni öntözni, akkor időzítsük őszre az ültetést. Ilyenkor sokkal gyakoribb a csapadék és a napsütés sem olyan erős és égető, mint a nyári időszakban. Ha van lehetőség, rendeljük meg a sírgondozást, így egészen biztosan nem fognak kiszáradni a virágok.

10. Kevés törődést igényel, és a napos és a félárnyékos helyeket is kedvelik a törpe borbolyák, a madárbirsek. Az árnyékos helyeken érzi jól magát a szintén kevés törődést igénylő japán dérbabér.

11. Ha egész évben szeretnénk, hogy a sírhelyet növények díszítsék, választhatjuk a henye borókát, a levendulát, a törpe japán kecskerágót vagy a kövirózsát. Akár sziklakertet is létrehozhatunk a síron.

12. Az árnyékot kedvelő örökzöldek között is találhatunk megfelelőt. Ilyen lehet a japán kövérke, vagy a mahónia. De a borostyán is kitűnő választás.

halottak napja sír virág

Vágott virággal is lehet emlékezni. Fotó: Shutterstock

Idén is sok virág közül lehet választani

Idén nem kevesebb, mint 17 millió szál krizantém várja a vásárlókat mindenszentek előtt a hazai kertészetekben és a virágárusoknál, ahogy arról a Világgazdaság beszámolt. Habár a termelők dolgát a rendkívüli szárazság és a meredeken emelkedő költségek is nehezítették, mégis jó minőségű, hazai termelőktől származó virágokkal díszíthetjük szeretteink sírját.

17 millió szál krizantém hazai kertészetekből és családi kertekből kerül árusításra, melyek legnagyobb része egyszálas, kisebb része pedig csokros, apróbb virágú növényekből áll, de sokan választják a cserepes krizantémokat is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak

Az emlékezés virágai

Sok sírhelyre nincs lehetőség virágokat ültetni, hiszen kővel vannak lefedve. Ilyenkor virágvázákba lehet kihelyezni az emlékezés virágait.

1. A krizantém 30-50 cm magasságot is elérő bokros növény, mely egész nyáron és ősszel nyílik, így szép dísze lehet a sírnak, vágott virágként is.

2. A rózsa mindig méltó választás lehet egy temetőlátogatás esetén. A fehér rózsa az emlékezés virága, a piros rózsa a szeretet, a szerelem kifejezője.

3. A leggyakrabban a sírokra vásárolt vágott virágok a rózsa és a krizantém mellett a szegfű, a kála, a kardvirág. A cél, hogy minél tartósabb legyen, hiszen így fogja minél tovább díszíteni szeretteink sírját.

4. A koszorú jó választás, hiszen sokáig képes díszíteni a sírhelyet. Készülhet élő virágból, vagy örökzöldekből, akár toboz díszítéssel. Az élő virágokat tartalmazó koszorúnál ügyelni kell, hogy az elvirágzás után ne maradjon a sírkövön. Ezért érdemes inkább örökzöld koszorút választani.

5. A művirág is megoldás, és manapság már a különféle műnövények és műanyag koszorúk között is találni igazán szép és méltó díszeket szeretteink sírjára. Azonban, ha élő virágokat szeretnénk, akkor  találhatunk olyan valódi növényeket is, amelyek egész éven át gondoskodnak róla, hogy szeretteink sírja ne legyen üres.

6. A virágok mellett nagyon sokféle mécses közül választhatunk, melyek őrzik szeretteink emlékét. Ezek kiválasztásánál is nagyon sok szempont játszik szerepet. A méret, a szín, a forma, mind különféle választási lehetőséget biztosítanak számunkra. A mécsesek, gyertyák esetében azonban nagyon fontos, hogy őrizetlenül ne hagyjuk égve azokat a síron, mert akár a saját szerettünk sírjában, akár a környező sírokban kárt tehetünk vele. A mostani őszi időszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk erre, hiszen a sírra hulló avar nagyon könnyen meg tud gyulladni.

Mindenkinek meghitt emlékezést kívánunk!