Eljött a medvehagyma ideje!

Bár 10 évvel ezelőtt még nem igazán hallottunk róla, az utóbbi években igazán népszerű lett a medvehagyma. Olyannyira, hogy védeni kell, hiszen olyan mértékben kezdték el szedni, hogy félni kellett a kipusztulásától. Nem véletlen, hogy ennyire sokan kedvelték meg, hiszen kitűnő íze mellett az egészségünkre is nagyon jó hatással van.

A medvehagyma íze akkor a legfinomabb, ha még virágzás előtt szedjük le, ami általában márciusra esik. De hogy miért írunk róla akkor most, szeptember elején? Mert a legegyszerűbb módja annak, hogy tavasszal friss medvehagymánk legyen, ha szeptemberben ültetünk belőle a kertünkbe.

A medvehagyma szereti a humuszban gazdag talajt. Érdemes a kertünk árnyékos és nem túl száraz részére telepíteni. A medvehagyma hagymáit 10 cm mélyen kell elültetni, jól előkészített talajba. Érdemes előre gondolkodni, és most elültetni, hogy tavasszal már kóstolhassuk a csodásan ízes leveleit.

Ügyeljünk rá, hogy csak a leveleket szedjük le, a hagymát hagyjuk a földben, hiszen évelő növényként így jövőre is ellát majd minket ízletes leveleivel.

Miért jó a medvehagyma?

1. A medvehagyma azon túl, hogy nagyon finom, nagyon egészséges is. Levelei kiváló A-, B1-, B2-vitamin, magnézium, vas és cink forrást jelentenek.medvehagyma, erdő, kert

A medvehagyma finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

2. Emésztést serkentő hatása van, ám a fogyókúrázók fogyasszák óvatosan, mert étvágyjavító hatása is van.

3. Sajnos az évnek csak egy igen rövid időszakában juthatunk hozzá frissen. Éppen ezért érdemes tartósítani. Mélyhűtve nem igazán őrzi meg aromáját, azonban szárítva, vagy olajban tartósítva nagyon jól eláll a medvehagyma mentes, ínséges időszakokban is.

4. A medve nem játék, de bizony a medvehagyma sem az. Nagyon óvatosnak kell lenni a szedésénél, hiszen nagyon könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirággal, ami mérgező! A földből kihúzva azonban hamar meg tudjuk különböztetni őket, hiszen a medvehagymának hagymája, a gyöngyvirágnak tarackja van. Ha pedig még ez sem elég, egyszerűen szagoljuk meg. A gyöngyvirág levele szagtalan, ellenben a medvehagyma fokhagyma illatú. Eligazíthat minket az is, hogy a medvehagyma soha nem fog napos mezőkön nőni, hiszen az árnyékos helyeket kedveli. A teljes biztonságot azonban az adja, ha a gombához hasonlóan szakértővel vizsgáltatjuk be.

5. A medvehagyma több névre is hallgat. Nevezik poroszhagymának, de kígyóhagyma,  jurda, vagy sarima néven is ismert, néhol pedig vadfokhagyma a neve.

6. Évelő növény, melyet akár balkonládában is nevelhetünk.

7. Hazánkban a Mecsekben és a Gerecsei Tájvédelmi körzetben találjuk belőle a legtöbbet, a keleti területeken viszont egyáltalán nem terem meg.

8. A medvehagymából még bort is lehet készíteni, amely gyógyító hatású. Kitűnő vértisztító, vérnyomáscsökkentő.

9. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása van. Felső légúti megbetegedések megelőzésére is kiváló, de a fokhagymához hasonlóan bélfertőtlenítő is. Véralvadásgátló szerekkel történő fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

10. Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos. A bőrre helyezve jól kezelhetőek vele egyes gombás fertőzések. Érzékeny bőrűek azonban óvatosan bánjanak vele, mert csalánkiütést, vagy bőrgyulladást is okozhat.

fokhagyma, medvehagyma

A medvehagyma külsőleg és belsőleg is hatásos. Fotó: 123rf.com

11. Állítólag nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát esznek. Sokan úgy vélik, hogy a fogyasztása egy medve erejét biztosítja az elfogyasztója számára. Bár ezt sajnos bizonyítani nem tudjuk, bízzunk benne, hogy a medvék nem tévednek, és fogyasszuk bátran.

12. A svájci tehenek is előszeretettel fogyasztanak medvehagymát. A gazdák azért adják nekik, mert jobb ízű lesz általa a tejük.

13. Amikor szedjük, ügyeljünk arra, hogy soha ne tövestől húzzuk ki, hanem csak a leveleit szedjük le. Ha hagymáit érintetlenül hagyjuk a földben, akkor jövőre is lehetőségünk lesz szedni a leveleiből.

14. Bármilyen ételbe tehető, amibe a fokhagyma is illik. A pogácsát is ízletessé varázsolja, de kitűnő pestot is lehet készíteni belőle. Húsokhoz is adható, és levest is érdemes készíteni belőle.

15. Készíts medvehagymás vajat, ha valami igazán gyors és egyszerű medvehagymás ételre vágysz. Semmi másra nincs szükséged, mint medvehagymára, vajra és némi sóra. Az apró darabokra vágott medvehagymát keverd össze alaposan a szobahőmérsékleten megpuhult vajjal. Ezután ízlés szerint sózd meg. Teheted egy kis tálba, majd a hűtőbe, de ha igazán különlegesre vágysz, formázz belőle egy kisebb hurkát, és tekerd össze jó szorosan fóliával. Ezután tedd be a hűtőbe, és várd meg, amíg kicsit megdermed, hogy könnyen levághass belőle egy szeletet. A rolóból ezután annyit vágj, amennyit a kenyeredre szeretnél kenni. A vajat húsok ízesítésére és fel tudjuk használni, és akár zöldségeket is főzhetünk benne. A medvehagymás receptek száma végtelen, de mindegyikben közös, hogy igazán ízletes és egészséges.