Ha nyár, akkor virágok. Nem csoda, hiszen nincs is szebb egy kertnél, amelyben pompás virágok nyílnak. A legtöbben ilyenkor mindent beültetünk velük, legyen szó virágágyásról, balkonládáról, vagy egy üres cserépről. De olykor szeretnénk egy kis nyarat csempészni az otthonunkba, és be is viszünk belőlük pár szálat a kertből, bár sajnáljuk levágni őket. Különösen, amikor pár nap múlva már kókadtan lógnak a vázában.

Nem is beszélve az ajándékba kapott csokrokról, amelyekben szintén minél tovább szeretnénk gyönyörködni. De semmi ok az aggodalomra, hiszen vannak olyan trükkök, amelyek segítségével meg lehet hosszabbítani a vágott virágok szépségét odabent, az otthonunkban is. Ehhez azonban fontos tudnunk, hogy mit tilos, és mit muszáj tenni, hogy a vágott virág sokáig viruljon a vázában.

Így lesz hosszabb életű a vágott virág

1. Habár a vágott virág már nem él, mégis lélegzik, és szüksége van vízre is. De egyáltalán nem mindegy, milyen vizet biztosítunk a számára. A legtöbben automatikusan megyünk a csaphoz, jó sokáig engedjük a vizet, és jéghideg frissítővel kínáljuk meg a virágot. Azonban ez egyáltalán nem az, amire vágyik.

virág váza

A vágott virágot ne tedd hideg vízbe! Fotó: Shutterstock

A csapvíznek ugyanis nagyon magas a mésztartalma, amit a virágok egyáltalán nem szeretnek. Így hát, ha nem áll rendelkezésünkre esővíz, akkor forraljuk fel a csapvizet, majd hűtsük vissza, és úgy öntsük a vázába. Nagyon fontos, hogy langyos vízbe tegyük a virágokat, és ne hidegbe.

2. Vágjuk vissza a virágok szárát. De természetesen ezt sem mindegy, hogy hogyan tesszük. Ne kezdjük el kézzel törögetni a szárat, vagy életlen ollóval nekiesni. A legjobb, ha egy éles késsel és határozott mozdulattal, ferdén vágjuk le a virág szárának végét, ugyanis így tudja magába szívni a legtöbb vizet és tápanyagot. Természetesen a szárnak nem azt a végét érdemes levágni, ahol a virágja van. Az alsó leveleket távolítsuk el, mert ha azok belelógnak a vázába, a virág hamar rothadásnak indul.

3. Mostanában rá szokás ragasztani egy kis tasakot a csokorra, amelyben tápláló só van, amelyet hozzáadhatunk a vízhez, meghosszabbítva így a virágok tündöklését. Ha nem áll rendelkezésünkre készen, tegyünk egy kis kristálycukrot és pár csepp citromot a váza vízébe, bár van, aki az ecet és cukor kombinációjára esküszik, persze mindkettőből igen kis mennyiséget kell a vázába tenni.

4. Ha kész csokrot kaptunk, érdemes kissé meglazítani a szárakat, hogy könnyebben tudják felszívni a vizet a virágok. Az is fontos, hogy minden virág szára beleérjen a vízbe, így különösen nem átlátszó váza estén legyünk körültekintők. Azonban soha ne érjen le a virágok szára teljesen a váza aljáig.

5. A kapott csokrot mindig olyan helyre tegyük, ahol az ajándékozó láthatja azt. Azonban ne tegyük huzatos helyre, vagy oda, ahol egész nap éri a tűző napfény.

6. Ha dekorációnak szánjuk a kerti virágot az asztalra, az ne legyen túl magas. Éppen olyan magas legyen, hogy ne zavarja az asztalnál ülőket abban, hogy lássák egymást beszélgetés közben. Szintén nem érdemes túlságosan illatos virágot az asztalra tenni, mert az zavarhatja a jelenlévőket. Különösen a liliomfélékkel legyünk óvatosak, hiszen erős illatuk akár bódultságot, akár fejfájást, vagy egyéb rosszullétet is okozhat. Ügyeljünk arra is, hogy a kerti virágokat kis ideig tartsuk a teraszon, hogy a bennük lévő bogarak ne az ünnepi asztalnál érezzenek késztetést a gyors távozásra.


6. Ha igazán tartós virágot szeretnénk ajándékozni, remek választás lehet a liliom, a szegfű, vagy az orchidea.

7. Ha hosszabb ideig vagyunk kénytelenek szállítani az ajándékozni szánt virágot, tekerjünk a szárára egy nedves kendőt. Azonban manapság már kaphatók olyan csokrok is, amelyek szára egy vízzel teli tartóban van, így könnyebb azt átadni, és tartani is.

8. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk és fertőtlenítsük ki a vázát használat után, hogy a virág mindig tiszta vázába kerülhessen.

9. Minden nap cseréljük a virágok vizét.

tulipáncsokor

Az ajándékozott virágoknak jelentése van. Fotó: Shutterstock

Így ajándékozz virágot

1. Ha vendégségbe megyünk, illik vágott virágot vinni, és nem cserepeset. Természetesen vannak kivételek, hiszen ha tudjuk, hogy az illető szeret egy bizonyos cserepes virágot, akkor egészen biztosan nagy örömet okozunk majd neki, ha azzal lepjük meg. Hivatalos látogatás esetén azonban semmiképp ne ajándékozzunk cserepes virágot.

2. Mindig páratlan szál legyen a csokorban, ugyanis a páros számú virág intim kapcsolatra utal.

3. Átadás előtt mindig vegyük le a papírt a csokorról, és csak magát a virágot adjuk át. Érdemes ezt már a belépés előtt megtenni, hogy ne a megajándékozott előtt szerencsétlenkedjünk a néha nagyon is nehezen leszedhető csomagolással.

4. Ha vendéget várunk, és úgy gondoljuk, virágot fogunk kapni, készítsünk elő egy vázát, hogy ne akkor kelljen keresgélni, amikor a vendégek átadják a virágot. Azonban olyan helyre tegyük, hogy ne legyen kellemetlen, ha túlságosan elől van, de mégsem kaptunk virágot.

5. A kapott virágot mindig olyan helyre tegyük, hogy a vendégek lássák azt a találkozó alatt.

6. Ne adjunk túlságosan erős illatú virágot ajándékba, mert az zavaró lehet. Ráadásul némelyik virág illata akár fejfájást is kiválthat.

7. Cserepes virágot és virágkosarat nem szokás személyesen átadni, ezt virágküldő szolgálaton keresztül tegyük meg. Személyesen vágott virágot adjunk át.

8. A virágok színe is jelentéssel bír. A fehér a fiatalságot, az ártatlanságot, a szeretetet, olykor a gyászt jelképezi. A piros a szerelem és a mély érzelmek kifejezője, különösen, ha vörös rózsát adunk valakinek. A kék a barátságot, a hűséget, a bizalmat fejezi ki, míg a sárga az irigység, de a vidámság színe is.

9. Nem illik kaktuszt ajándékozni, mivel az szúrós. Természetesen itt is kivételt képez, ha valaki kifejezetten szereti és gyűjti a kaktuszokat.

10. A virágot hivatalos találkozókon mindig bal kézzel nyújtjuk át, mert a jobb kezünkkel kezet fogunk.

11. Mindig a társaság legidősebb férfi tagja adja át a virágot a megajándékozott hölgynek.