Akinek kutyája van, általában tisztában van azzal, hogy mit szabad és mit nem szabad enni adnia a kutyájának. Tudjuk például, hogy a csokoládé, habár a kutyák nagy része nagyon is szeretne hozzájutni, igazi méreg a számukra, aminek fogyasztása akár az életükbe is kerülhet. Azt is tudjuk, hogy milyen fontos a kutyák számára a megbízható forrásból származó, kiegyensúlyozott táplálék.

Azonban sok kerttulajdonos, akinek kutyusa van, nincs tisztában azzal, hogy milyen baj kerekedhet abból, ha a kutyus leszüretel néhány gyümölcsöt a kertből, és azt kedélyesen el is fogyasztja. Így hát érdemes odafigyelni rá, hogy a kert mely finomságaihoz ne férjen oda a kutyusunk, mindannyiunk érdekében.

Ezeket a gyümölcsöket ne add a kutyádnak

Habár a legtöbb esetben nagyobb mennyiség elfogyasztása okoz kockázatot a kutya egészsége szempontjából, ez egyedenként változhat, így a legjobb megelőzés, ha egyáltalán nem jut hozzá a kutyánk az alábbi gyümölcsökhöz.

kislány kutya cseresznye

A cseresznye mérgező a kutya számára, így ne adjunk neki. Fotó: Pixabay

1. ​Szőlő, mazsola és ribizli

Habár teljesen ártalmatlannak tűnnek, a szőlő és a mazsola is súlyos veseproblémákat tud okozni a kutyáknál. Nem minden kutya érzékeny rá, azonban jobb a békesség, így hát ne adjunk a kutyánknak szőlőt, ribizlit és ha van a kertben, akkor se férhessen hozzá. Sajnos a ribizli is veseelégtelenséget okozhat a kutyának, de ezen kívül súlyos hányást és hasmenést is, így mindenképp kerülni kell a fogyasztását.

2. ​Citrusfélék

A citrusfélék elfogyasztása gyomorbántalmakat okozhat a kutyának. A citrusfélék héja, magja, szára és levele a legveszélyesebb a számukra, hiszen ezek nagy mennyiségű citromsavat és illóolajat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a kutya központi idegrendszerét, az agyat és a gerincvelőt.

3. ​Cseresznye

Vannak olyan gyümölcsök, mint amilyen például a cseresznye is, amelynek magja nyomokban cianidot tartalmaz, amely megrágva vagy lenyelve megmérgezheti a kutyákat, de az egyéb gyümölcsmagok lenyelése is veszélyes, hiszen könnyen a torkán akadhat a kutyának. Éppen ezért érdemes az alma magjait is eltávolítani, mielőtt a kutyának adjuk azt.


4. Sárgabarack

Nem is gondolnánk, de a sárgabarack szára, levele és magja is mérgező lehet a kutya számára. A  sárgabarackmag is elegendő ciánt tartalmaz ahhoz, hogy komoly károkat okozzon egy kutyának, hiszen a kutya sejtjeinek oxigénellátásáért felelős fontos enzim lebomlásához vezethet, így könnyedén okozhat légzési nehézségeket és fulladást is. A sárgabarackhoz hasonlóan az őszibarack magja is cianidot tartalmaz, de mérete miatt is nagyon veszélyes lehet. De még a szilva fogyasztása sem ajánlott, hiszen akár bélelzáródást is okozhat a lenyelt mag.

Ezek az ételek se kerüljenek fel a kutyus étlapjára

Bizonyos ételek nem hogy nem valók a kutyáknak, de az elfogyasztásuk akár az életükbe is kerülhet. Így hát nagyon oda kell figyelni, hogy milyen összetevőkből áll az a finomság, amit a kutyusnak adunk. A legjobb, ha kifejezetten kutyák részére készített eleséget és jutalomfalatokat adunk a kutyusunknak.

1. Xilit

A xilit sok ételbe kerül be, hiszen kiválóan helyettesíti a cukrot. Azonban a kutyának még véletlenül se adjunk xilittel készített ételt, hiszen ez a számára méreg. A kutya vércukorszintje nagy mértékben lecsökken tőle, és akár májkárosodást is szenvedhet. A xilitmérgezés tünetei közé tartozik a hányás, a levertség és a koordinációs zavarok.

2. Avokádó

Az avokádóban található persin gombaölő, amely az emberek számára nem okoz problémát, de a kutyák számára mérgező.

3. Hagyma és fokhagyma

Akár nyersen, akár ételbe kerülve is tartsuk tőle távol a kutyánkat, hiszen elpusztíthatja a kutya vörösvérsejtjeit és anémiát, vagyis vashiányos vérzékenységet okozhat, ha nagyobb mennyiségben fogyasztott belőle a kutya.

4. Koffein

Úgy gondolhatjuk, hogy a kutya semmilyen módon nem juthat hozzá koffeinhez, azonban sajnos ez nem így van. Akár véletlenül is belefetyelheti a kávét, energiaitalt, teát, és az abban található koffein már kis mértékben is okozhat annyira súlyos mérgezést a kutyának, amely az életébe kerülhet.

alma kutya

A legjobb megoldás, ha kiszedjük az almából a magokat, mielőtt azt a kutyának adjuk. Fotó: Pixabay

5. Tej

A kutyák nem tolerálják a laktózt, így nem egészséges számukra, ha tejet vagy tejterméket adunk nekik. Ha gyakran kapnak tejtermékeket, akár ételallergiát is kiválthat náluk.

6. Csokoládé

Hiába kérik, a csokoládé igazi méreg a kutyák számára, így semmi esetre se adjunk nekik. A csokoládéban található teobromin nevű anyagot a kutyák szervezete csak nagyon lassan képes lebontani.

7. Dió

Ha a kertben van lehullott dió, mindenképp fel kell szedni, ugyanis a kutya számára nagyon súlyos következményekkel járhat a fogyasztása. Maga a dió héja fulladást vagy bélelzáródást is okozhat, azonban a földön heverő dió egyéb bajt is jelent a kutya számára. A különféle gombák megtelepednek az avarban, így a lehullott dión is. Az egyes gombák által termelt penitrem-A nevű méreg pedig nagyon súlyos tüneteket okozhat a kutyáknál, és akár az életükbe is kerülhet.

Sok esetben a tünetek között epilepsziához hasonló, görcsös, csillapíthatatlan rohamok jelennek meg. A kutya levert, esetleg zavart lesz, liheg és remeg. Ezeknek a tüneteknek az előfordulása esetén, amennyiben esélyt látunk arra, hogy a kutya diót fogyasztott, azonnal vigyük állatorvoshoz. Minden perc számít!

Figyeljünk oda rá, hogy a kutyánknak milyen ételt adunk, illetve mihez férhet hozzá a kertben és tegyünk meg mindent, hogy megőrizzük biztonságát. Hiába kéri, ne adjunk neki konyhai maradékot, hiszen azt fűszerezzük, ami a kutyának egyáltalán nem tesz jót.