Mindenki álma, hogy muskátlijai folyamatosan, gyönyörű virágzuhataggal díszítsék ablakait, erkélyét. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy mire van szüksége a muskátlinak, és mi az, amire egyáltalán nem vágyik, de mivel beszélni nem tud, sajnos nem tudja szavakba önteni felénk.

Azonban külsejével nagyon is jelzi számunkra, ha igazán boldog, és azt is, ha több gondoskodásra van szüksége. Ezt azért is érdemes megadni neki, mert azon túl, hogy igazán szép, még a szúnyogoktól és a legyektől is megvéd minket. Ismerkedjünk meg hát az igényeivel és a leggyakrabban elkövetett gondozási hibákkal, hogy semmi se állhasson muskátlink boldogságának útjában. A szép muskátli ugyanis nem csak a kertünket és az ablakainkat, hanem a kedvünket is szebbé teszi. És azokét, akik elhaladnak az ablakunk előtt, és meglátják őket. Kivéve a szomszédokat, mert ők bizony sárgulni fognak az irigységtől.

Erre vágyik a muskátli

1. A muskátli származási helye Dél-Afrika, ezért sem meglepő, hogy nagyon fény- és melegkedvelő növény. Éppen ezért a déli fekvésű helyeken érzi igazán jól magát. Ugyanis a muskátli egyáltalán nem szeretik a hűvös, nedves helyeket.

muskátli házon

A muskátli nem csak gyönyörű, de a szúnyogokat is távol tartja. Fotó: Pixabay

2. A muskátli közepesen vízigényes, de nyáron, a nagy melegben jobban oda kell rá figyelni, és gyakrabban kell öntözni. Azonban nem mindegy, hogy mivel, a csapvízre ugyanis nagyon érzékenyek annak magas klórtartalma miatt. Ezért, ha tehetjük, öntözzük inkább esővízzel, vagy hagyjuk állni a csapból kiengedett vizet pár órán keresztül.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a muskátli egyáltalán nem szereti a pangó vizet, mivel abban könnyen elrothadhatnak a gyökerei. Az öntözésnél vigyázzunk, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljunk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

3. A talaj iránt nem igényes a muskátli, de ha azt szeretnénk, hogy tényleg szemet gyönyörködtető legyen, ültessük tápanyagban dús, jó vízáteresztő és vízmegtartó képességű talajba.

4. A muskátlit mindig tisztítsuk meg az elszáradt részektől és az elnyílt virágoktól. Ez nem csak esztétikailag fontos, hanem azért is, mert a száraz virágok elvonják a növénytől a tápanyagot, amit egyébként az új virágok hozatalára tudna fordítani.


5. Tavasszal metsszük meg a muskátlit. Ekkor az elsárgult és a gyengébb hajtásokat metszőollóval vágjuk le, de ne vigyük túlzásba.

6. Rendszeresen adjunk az öntözővíz mellé tápoldatot. De ne adjunk neki két hétnél gyakrabban, mert azzal pont az ellenkezőjét érjük el, és megmérgezzük. Ha van egy kis kávézaccunk, dobjuk rá a muskátli földjére. Örülni fog neki.

Így kell dugványoznod a muskátlit

A dugvány egy olyan növényi rész, amelyet levágunk az anyanövényről és kigyökereztetjük, majd új növénnyé fejlődik. Többféle dugvány létezik.

A fejdugványt a növény csúcsáról vágjuk le. Legalább 4-6 levélpárt kell levágni ahhoz, hogy életképes maradjon. Alulról el kell távolítani a leveleket, hiszen vízbe fogjuk tenni, így azok egészen biztosan elrothadnának. Viszonylag hamar gyökeret fog növeszteni, így ezután már virágföldbe ültethető.

A szárdugványt a szár középső vagy alsó részéből vágjuk le. Körülbelül 10 cm-es szárdarabot kell levágni, az aljáról el kell távolítani a leveleket, majd gyökereztetni. A gyökerek megjelenése után ültethető földbe.

A levéldugvány csupán egy levél, melyet a nyéllel együtt kell levágni az anyanövényről. Ezután vagy vízbe kell tenni, vagy földbe kell dugni.

A muskátli hajtásait egészséges, gazdagon virágzó bokorról vágjuk le, éles késsel, hogy ne roncsolódjon, hiszen akkor nem fog gyökeret ereszteni. A levágott dugvány 10-12 cm-es legyen. Szedjük le az alsó leveleket, hogy ne rothadjanak el. Tegyük ezután morzsás szerkezetű, tápdús talajba. A cserép kerüljön világos helyre, de ne érje napsütés. Csak akkor öntözzük, ha a földjének felszíne kiszáradt. A dugványozást követően körülbelül 4 hét múlva jelennek meg az első levelek.

Ismerd meg a muskátli titkait

A muskátli egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Az első ismert muskátlifaj Dél-Afrikában volt őshonos. A Pelargonium nevet Johannes Burman adta neki 1738-ban, a görög gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére. Némelyik muskátliból parfümöt is készítenek, de édes illata ellenére leginkább férfi parfümöknél használják.

muskátli

A muskátliból még parfümöt is készítenek. Fotó: Pixabay

A rózsamuskátliból kipréselt olajat az arcápolás során is felhasználják, hiszen képes a faggyúmirigy szabályozására, így segít a pattanásos bőr gyógyításában. De ezen kívül még a vérkeringést is serkenti, és erősíti a bőrt, így arcmaszkokat, testápolókat és ajakbalzsamokat is szívesen készítenek összetevőiből. Gombaölő, valamint antibakteriális hatása is van, és képes megállítani a vérzést vágások és egyéb sérülések esetén. Sőt, még a szúnyogokat is elűzi, ezért érdemes belőle minél többet tartani, különösen az ablakban.

Illata remek hangulatjavítóként és köhögéscsillapítóként. Több olyan muskátli is van, amelyik ráadásul még ehető is. A muskátli társaság kedvelő növény. Jól érzi magát a fehér virágú mézike társaságában, de nem igényes a szomszédságra, így bátran ültethetjük más növények mellé.

Miért nem szép a muskátli?

1. A muskátli nagyon fényigényes, így, ha árnyékos helyre tesszük, nem fogja jól érezni magát. Ha nagy termetű, árnyékot adó fák tövében van, egészen biztosan nem fog sok virágot hozni. Így fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol megfelelő mennyiségű fényt kap.

2. Ha túl meleg van, és nem locsoljuk rendszeresen, egészen biztosan el fog száradni. Ügyeljünk rá, hogy az ablakban még nagyobb hőmérsékletnek van kitéve, így a legnagyobb melegekben inkább vegyük le onnan, és csak estére kerüljön vissza a helyére, amikor a forróság enyhül.

3. Ha rendszeresen öntözzük, de folyamatosan áll a pangó vízben, attól a növény gyökerei elrothadnak, és a növény megfullad. Ha ehhez még párás, esős idő is társul, a fonákján először kis dudorok, majd idővel barna pöttyök képződnek, melyek neve vízkórság. Hogy ezt elkerüljük, ügyeljünk az egyenletes vízellátására.

4. A túl gyakori tápoldatra a muskátli nagyon kényes, különösen a futómuskátli, hiszen az megégetheti a gyökereket, és idővel a tő pusztulásához vezethet. A fiatal, frissen beültetett töveket ne tápoldatozzuk legalább két hétig.

Így teleltesd a muskátlidat

A muskátli fagyérzékeny növény, ráadásul amint fagy éri, minden része elfagy. Ezért télre nem hagyhatjuk kint a szabadban. Vegyük ki a ládákból, cserepekből a töveket, majd tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, virágoktól. Vágjuk le az elhalt ágakat, és a gyökérzetét is vágjuk vissza. A töveket tegyük egymás mellé egy ládába úgy, hogy szorosan egymás mellett legyenek és a gyökereik legyenek földben.

Alaposan öntözzük meg, majd tegyük a ládát fagymentes, hűvös helyre. Ne hagyjuk a tél folyamán kiszáradni a földjüket, mindig gondoskodjunk a nedvesen tartásukról. Egy másik módszer szerint a töveket összekötik egy csomóba, és fejjel lefelé felakasztják őket a pincében.

Amikor eljön a tavasz, vizsgáljuk át a töveket, távolítsuk el az esetleges száraz leveleket és virágokat. Új hajtásokat is fogunk rajtuk találni, azonban ezek nem lesznek képesek életben maradni, ellenben elszívják a növénytől a tápanyagot. Így ezeket metsszük meg, majd minél hamarabb ültessük ki a növényeket a szabadba, amint már nem jöhet fagy, hogy új erőre kapjanak.

A futómuskátlit  viszont semmi esetre sem szabad így teleltetni. Csak világos, fűtött helyiségben, rendszeres öntözéssel képes életben maradni.

Muskátlikban gazdag tavaszt és nyarat kívánunk!