Az első gólyák, majd a fecskék megjelenése jelzi, hogy visszafordíthatatlanul eljött a tavasz. Míg a gólyáink közül néhányan már hazatértek, a fecskékre még áprilisig várni kell. Azonban nem mindegy, hogy várjuk őket haza. Érdemes átnézni a fészkeiket, és segíteni őket, hogy biztonságos és kényelmes otthonban tudjanak megpihenni és tojást rakni a hosszú utazás után.

Ki is alakíthatunk számukra olyan helyeket, ahol biztonságosan tudnak fészket építeni, és felnevelni kicsinyeiket. Ezek a kis madarak ugyanis rengeteget tesznek értünk. Nagyon sok rovart és szúnyogot fogyasztanak, így védve minket nem csupán a csípésektől, de megannyi betegségtől is, amelyet ezek a rovarok terjeszthetnek. Így hát nagyon fontos, hogy mi is óvjuk őket, és tegyünk meg mindent, hogy a számuk ne csökkenjen, hanem ismét a csicsergésüktől legyen hangos a tavasz és a nyár. Ha pedig tehetjük, figyeljük őket, hiszen szívmelengető látvány nyújtanak, ahogy gondoskodnak fiókáikról. És persze az is, ahogy a kicsik megtanulnak repülni.

fecske

Kevés szebb látvány van, mint ahogy a fecske eteti a fiókáit. Fotó: Pixabay

Ismerkedj meg a fecskékkel

A fecskefélék a verébalakúak rendjébe tartoznak. Hazánkban olyannyira kedveltek, hogy már háromszor is megválasztották őket az „Az év madaraivá". A fecskéket a  „szabadság madarai" néven is szokták nevezni, hiszen ha fogságban tartják őket, nem szaporodnak.

A fecskéknek az ókorban hasonlóan nagy jelentősége volt, mint a kakukknak. Úgy tartották, hogy jelenlétük tavasszal áldást, télen nagy szerencsétlenséget jelent. A fecskék az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak. Kedvelik a nyitott területeket, a nyílt erdőket.


Igazán szép a megjelenésük, hiszen karcsú és áramvonalas a testük. Hosszú, hegyes szárnyukkal gyorsan és fordulékonyan repülnek, tollazatuk rövid, gyakran fémes fényű, testhosszuk 10–23 centiméter. A fecskék télre melegebb éghajlatra vonulnak, azonban tavasszal visszatérnek. Nagyon hasznosak, hiszen rengeteg repülő rovart, köztük nagyon sok szúnyogot pusztítanak el.

Egyes fajaik csodálatosan szép fészket építenek sárból, de sokan a partoldalakba vájnak fészekodút. Általában 4-6 tojást raknak, amelyeket két hét alatt költenek ki. Évenként kétszer is költhetnek.

Sajnos a fecskék a vándorlás alatt ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek, így sokan már nem térhetnek vissza tavasszal. Az állomány az elmúlt évtizedekben a felére csökkent, így a fecskék száma 200 ezer körül alakul. Ha ez a tendencia folytatódik, sajnos komoly veszélybe kerülhetnek.

A fecske óriási jelentőséggel bír az emberek egészségére nézve, hiszen rengeteg olyan rovart pusztít el, amely komoly veszélyt jelent az emberek számára. Éppen ezért fontos, hogy védjük, és tegyünk meg mindent azért, hogy biztonságos menedékben költhesse ki fiókáit. Éves szinten egy fecske 1,5-3,5 kg rovart fogyaszthat el, tehát nagyon is érdekünkben áll, hogy megvédjük őket.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet értelmében valamennyi Magyarországon költő fecskefaj, így a partifecske, a molnárfecske, és a füsti fecske is védett faj, természetvédelmi értékük példányonként 50.000 Ft.

Sajnos sokan verik le a fecskék fészkét, pedig ez szigorúan tilos, és nagyban hozzájárul a faj veszélyeztetéséhez. Éppen ezért nem csak a fészek eltávolítása tilos, hanem minden olyan eszköz használata, amellyel a fecskéket el akarják riasztani.

fecske fióka fészek

A fecskék sok szúnyogtól szabadítanak meg minket. Fotó: Pixabay

A fecskék megfogyatkozásának a két legfontosabb kiváltó oka az élőhelyek nagymértékű átalakítása  és a klímaváltozás, éppen ezért megmentésükért globális összefogásra és beavatkozásra van szükség. A fecskék egyre kevesebb fészekanyagot találnak, így szükségük van a segítségünkre.

Így védd a fecskéket

A füsti fecskék jellegzetes, felül nyitott sárfészkeit istállók és egyéb mezőgazdasági épületek esőtől védett részeire építik. Ezzel szemben a molnárfecskék zárt, bebúvó nyílással ellátott sárfészkeiket akár panelházak esőtől védett részeire is felépítik. A partifecske maga vájta 30-80 cm hosszú fészeküregeit folyópartok függőleges oldalába készíti.

Ha segíteni szeretnénk a fecskéken, készíthetünk nekik műfészket, vagy elhelyezhetünk a fészeképítéshez szükséges alapokat a kertünkben. Ha zavaró a fészekből lehulló ürülék, tegyünk úgynevezett fecskepelenkát a fészek alá. Ez nem más, mint egy 30x20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. Ez képes felfogni az ürüléket, így nem kell tartanunk attól, hogy koszos lesz a padló a fészek alatt.

A fecskék évente kétszer költenek, április-májusban, majd június-júliusban. Kihelyezhetünk nekik erre az időszakra műfészkeket, melyek alkalmasak arra, hogy kiköltsék benne a fiókáikat. Ahhoz, hogy a fészkek megtapadjanak, olyan felületre van szükség, amelyről nem esik le a sárból készült fészek. Ekkor 15-20 cm széles, apróbb szemű dróthálócsík-fészekalapot alkalmazhatunk. Ebbe könnyedén bele tudja építeni a fecske a sárgombócokat, és így képes lesz megtapadni a fészek.

Nem csoda, hogy megannyi költőnket ihlették meg ezek a csodaszép madarak, melyek látványa hozzátartozik a tavaszhoz. Azt pedig le sem lehet írni, milyen csodálatos tud lenni, amikor megjelennek az apró kis fecskebuksik a fészekben, és mi gyönyörködhetünk az első szárnypróbálgatásaikban.