A burgonya, vagy ahogy nevezni szoktuk, a krumpli, igazán népszerű zöldségféle. Peru és Chile környékén őshonos, ahol már mintegy 7000 éve fogyasztják. Népszerűsége azonban az egész világon töretlen, és a legtöbb családban talán nem is telik el úgy nap, hogy valamilyen formában ne kerülne az asztalra.

Már reggel találkozhatunk vele burgonyás kenyér formájában, és az ebédre készített rakott krumpli is igazán finom választás lehet. Utána pedig egy jó krumplispogácsa, egészen biztosan jól fog esni. Az esti rántottába is kerülhet egy kis főtt burgonya, és a film alatt csipegethetünk a frissen sütött chipsből. 

Mit gondolsz, nem lenne csodás, ha az újkrumpliért nem a piacra, hanem csak a kertbe, vagy az erkélyre kellene kimenni? Merthogy a burgonyát nem csak a kertben, de még dézsában is termesztheted! Ráadásul igazán egyszerűen. Úgyhogy az egyetlen, amit meg fogsz bánni, hogy nem kezdtél bele sokkal hamarabb. El is áruljuk, hogyan kezd bele.

Így ültesd és gondozd a burgonyát

A burgonya ültetésének ideje márciusban és áprilisban esedékes. A burgonya szerencsére nem válogatós, ha talajról van szó, hiszen jóformán mindenhol megterem. Azonban legjobban a közömbös, vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. A burgonya a komposzttal dúsított talajban válik igazán ízletessé. Ráadásul, ha a szomszédságában kömény terem, még finomabb lesz.

burgonya krumpli

A burgonya a kertben és dézsában is könnyen megterem. Fotó: Pixabay

Az ültetésnél csak egészséges gumót használjunk. Fel tudjuk gyorsítani a folyamatot, ha előcsíráztatott gumókat ültetünk. A legjobb, ha 70 cm sortávolságra, és 30-35 cm tőtávolságra ültetjük el a gumókat, amelyhez kapával készítünk számukra 15-20 cm mély fészket. Mindig a csírás végükkel felfelé rakjuk őket a fészekbe. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje az eredeti talajfelszín alatt, vagy száraz talaj esetén 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.

A burgonyatermesztés során nagyon fontos a töltögetés. Ez elősegíti a gumókötést, továbbá megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön és még a gyomképződést is gátolja. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény szárának magassága eléri a 10-15 cm-t. Ezt követően legalább még egyszer végezzük el a töltést.

A gumók kiszedésére a virágzás után kerülhet sor. Ekkor egyszerűen csak ki kell húzni a növényeket a földből, és leszedni a gumókat.

Így ültess burgonyát dézsába

1. Először is válasszunk ki egy megfelelő méretű, lehetőleg 50 cm körüli átmérőjű, és 100 cm körüli magasságú edényt. Nagyon fontos, hogy ne álljon meg benne a víz, igy mindenképpen lyukas aljú edényt válasszunk.

2. Válasszuk ki, milyen burgonyát szeretnénk ültetni. Ebből annyi gumót vásároljunk, hogy az ültetés során a két gumó közötti távolság 10-15 cm legyen. Akár elvágva is ültethetjük a burgonyát, de túl apróra ne szeleteljük. Célszerű 1 héttel az ültetés előtt előcsíráztatni a gumókat, hiszen így gyorsabban jutunk majd burgonyához.


3. Fertőtlenítsük ki a dézsát, majd tegyünk 20 cm földet az aljára. Erre helyezzük a gumókat, a csírázó felükkel felfelé, majd takarjuk be őket 10 cm földdel.

krumpli föld

Fontos a krumpli feltöltése. Fotó: Pixabay

4. Amikor a burgonya szára már 15-20 cm magasra kiemelkedik a talajból, töltsük fel a dézsát földdel. Mindig 10 cm földet rétegezzünk rá, de a növény lombja mindig a föld felett legyen. Ezt még legalább egyszer ismételjük meg. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan nedves legyen a föld, de ne pangjon a víz.

4. Körülbelül 10 héttel az ültetés után elkezd virágozni a burgonya. Ekkor jött el a betakarítás ideje.

A krumplibogár nem jó barátunk

Sajnos nem csak mi szeretjük a burgonyát, hanem a burgonyabogár is. A legegyszerűbb megoldás a megfékezésére, ha összegyűjtjük. Érdemes megnézni a levelek fonákját is, mert ott találhatóak a petéi, így azok elpusztításával sok felesleges hajlongástól kíméljük meg magunkat. Ráadásul a krumplibogár nem csupán a burgonyát, hanem annak minden rokonát, így a paradicsomot és a tojásgyümölcsöt is megtámadja.

Ha a permetezőszer mellett döntünk, azt idővel váltogatni kell, mert sajnos nagyon hamar képesek alkalmazkodni hozzá. Kevés kártevő kap szobrot, de a burgonyabogárnak még ez is sikerült. Héderváron avatták fel a magyarországi növényvédelem emlékművét, mely egy óriási krumplibogár szobor.

Ismerkedj meg a burgonyával

A burgonya hazánkban az 1600-as években lett igazán népszerű. A burgonya körülbelül 90 cm magasra tud megnőni. Lágyszárú növény, melynek föld feletti szárcsomóiból nőnek ki a hajtások és a levelek, míg a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack csúcsának megvastagodásából nő ki a gumó. A burgonya 12 hét alatt növeli meg gumóit.

Fogyasztani csakis a gumóját szabad, mert szárában, leveleiben, a burgonyagumó rügyeiben és a zöld héjában méreganyag található. Ezt a méreganyagot szolaninnek nevezzük, amely később a csírákban is megjelenik, ezért fontos fogyasztás előtt eltávolítani azokat a burgonyáról.

A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja, de az újburgonya ennek a dupláját tartalmazza. Emellett kiváló B1-, B6- és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.

A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, így a fogyókúrázók is gyakran fogyasztják. Azonban ügyelni kell rá, hogy az olajban elkészített változat akár háromszoros energiatartalommal is bírhat. Mivel főtt állapotában a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, érdemes az ételhez a főzővizet is felhasználni, vagy levest készíteni belőle.

krumplifajták

Számtalan krumplifajta közül választhatunk. Fotó: Pixabay

Segítünk eligazodni a burgonyák világában

A boltok zöldségosztályain többféle megjelölésével is találkozhatunk.

  • "A" - vagyis alkalmanként. Tehát azokhoz az ételekhez kiváló, amelyeket nem minden nap készítünk, mint amilyen a burgonyasaláta, mivel jól karikázható, keményen fő, és kissé kemény is marad. Ilyen fajta például az Agata, vagy a Somogyi Sárga kifli.
  • "B" - vagyis bátran, bármibe. Nyugodtan megfőzhetjük, kiváló lesz a levesekbe, és a rakott krumpli is ebből a legjobb. Nem fő szét, állaga pedig szemcsés marad. Ilyen fajta például a Desirée, vagy a Katica.
  • "C" - vagyis chips. Ezekből a burgonyákból kiváló hasábburgonya készülhet, hiszen kifejezetten a sütésre lettek kitalálva. Ilyen lehet az Agria, vagy a Vénusz Gold.
  • Általánosságban elmondható, hogy a sárga héjú burgonya inkább salátának és sütéshez való, míg a piros héjú burgonya megfelelő a főzéshez, tésztákhoz, pürékészítéshez, és levesekhez.
  • Rózsa, Agata, Cleopatra, Luca, Katica, Sarolta, Réka, Desiré, Helena, Rebeka... mind-mind egy-egy csodás burgonyafajta neve.
  • Az édesburgonya csak nevében rokona a burgonyának, a batáta ugyanis semmilyen kapcsolatban nem áll a krumplival.
  • Salátának és rakott krumplinak olyan burgonyát válasszunk, amely a főzés hatására sem esik szét, mert nem fő túl. Ilyen a Somogyi sárga kifli, a Cherie és az Agata.
  • Hasábburgonyának, tésztákba, pürének illetve héjába sült burgonyának a lisztes típusúak a legjobbak, mint például a Százszorszép, a Kuroda, a Vénusz Gold, vagy a White Lady.
  • Nagyon népszerűek a mindenre jó, univerzális fajták, mint amilyen a Rózsakrumpli, a Lilaburgonya, a Réka, a Rebeka, a Katica, az Aladin, vagy a Balatoni Rózsa.

Adjunk hát helyet a burgonyának a tányérunkon, de előtt még a kertben vagy a teraszon is. Nagyon megéri!