Melyik az ideális időpont a burgonya felszedésére?

Ahogyan ahány ház, annyi szokás, úgy ahány fajta burgonya, annyiféle ideális felszedési időpont. Ami azonban általánosságban elmondható, hogy amikor a burgonya szára már könnyen kihúzható a földből, és a gumók könnyen leszedhetők róla, eljött az idő. Ha ugyanis túl korán szedjük fel, vagy éppen túl sokáig várunk vele, a burgonya jóval sérülékenyebbé és kevésbé eltarthatóvá válik.

A burgonyát túl korán és túl későn sem szabad felszedni. Fotó: 123rf.com

A burgonyát túl korán és túl későn sem szabad felszedni. Fotó: 123rf.com

Az ideális szedési időpontban a gumók héja már nem jön le az érintésünktől, ezért a burgonya nem sérül meg, és tovább el fog állni. Nagyon fontos, hogy a felszedés során ügyeljünk rá, hogy sem ásóval, sem kapával, és persze nagyharanggal se sértsük meg a termést. Ha mégis megtörtént a baj, pár napig hagyjuk begyógyulni a sebeket, és csak akkor kerüljön a többi közé, amikor ez már megtörtént. Különben hamar rothadásnak indul, és a többi burgonyát is beleviszi a rosszba. A felszedett gumókat mindig sötét helyen tároljuk, különben megzöldülnek a napon, és keserűvé válnak.

A kolompér titkai

  • A burgonya, vagy ahogy nevezni szoktuk, a krumpli, igazán népszerű zöldségféle. Peru és Chile környékén őshonos, ahol már mintegy 7000 éve fogyasztják. Hazánkban az 1600-as években lett népszerű. Ehhez hozzájárult II. József adókedvezménye is.
  • Körülbelül 90 cm magasra tud megnőni. Lágyszárú növény, melynek föld feletti szárcsomóiból nőnek ki a hajtások és a levelek, míg a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack csúcsának megvastagodásából nő ki a gumó. A burgonya 12 hét alatt növeli meg gumóit.
  • Komposzttal dúsított talajban válik igazán ízletessé.
  • Ha szomszédságában kömény terem, még finomabb lesz.
  • Nem csak mi szeretjük, hanem a burgonyabogár is. A leginkább természetes megoldás a kiirtására, ha összegyűjtjük. Érdemes megnézni a levelek fonákját, mert ott találhatóak a petéi, így azok elpusztításával sok felesleges hajlongástól kíméljük meg magunkat. Ráadásul a krumplibogár nem csupán a burgonyát, hanem annak minden rokonát, így a paradicsomot és a tojásgyümölcsöt is megtámadja. Ha a permetezőszer mellett döntünk, azt idővel váltogatni kell, mert sajnos nagyon hamar képesek alkalmazkodni hozzá.
  • Kevés kártevő kap szobrot, de a burgonyabogárnak ez is sikerült. Héderváron avatták fel a magyarországi növényvédelem emlékművét, mely egy óriási krumplibogár szobor.
  • A burgonya keményítőtartalmából készül a krumplicukor.

A burgonya finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

A burgonya finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

  • 2008-ban tartották világszerte a burgonya évét.
  • Nem csupán élelmiszer, hanem a burgonyapálinka alapanyaga is.

  • Fogyasztani csakis a gumóját szabad, mert szárában, leveleiben, a burgonyagumó rügyeiben és a zöld héjában méreganyag található. Ezt a méreganyagot szolaninnek nevezzük, amely később a csírákban is megjelenik, ezért fontos fogyasztás előtt eltávolítani azokat a burgonyáról.
  • Szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában.
  • Egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát fedezi vitamintartalma. Az újburgonya ennek a dupláját tartalmazza. Bár hő hatására egy része lebomlik, még így is bőséges vitaminforrás.
  • Kiváló B1, B6 és folsav forrás.
  • A burgonya alacsony nátrium, és magas kálium tartalmának köszönhetően képes szabályozni a vérnyomást, emellett gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik. A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza.
  • Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, így a fogyókúrázók is gyakran fogyasztják. Azonban ügyelni kell rá, hogy az olajban elkészített változat akár háromszoros energiatartalommal is bírhat.
  • Mivel főtt állapotában a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, érdemes az ételhez a főzővizet is felhasználni, vagy levest készíteni belőle.
  • A boltok zöldségosztályain többféle megjelölésével is találkozhatunk. Az "A" jelzéssel ellátott burgonya nem fő szét, ezért leginkább saláták készítéséhez ajánlott. A "B" jelű burgonya ezzel szemben nem szétfővő, de főzni való, míg a "C" jelzéssel ellátott enyhén fő szét, és ezért főzésre való. Általánosságban elmondható, hogy a sárga héjú burgonya inkább salátának és sütéshez való, míg a piros héjú burgonya megfelelő a főzéshez, tésztákhoz, pürékészítéshez, és levesekhez.
  • Rózsa, Agata, Cleopatra, Luca, Katica, Sarolta, Réka, Desiré, Helena, Rebeka... mind-mind egy-egy csodás burgonyafajta neve.
  • Az édesburgonya csak nevében rokona a burgonyának, a batáta ugyanis semmilyen kapcsolatban nem áll a krumplival.
  • Salátának és rakott krumplinak olyan burgonyát válasszunk, amely a főzés hatására sem esik szét, mert nem fő túl. Ilyen a Somogyi sárga kifli, a Cherie és az Agata.
  • Hasábburgonyának, tésztákba, pürének illetve héjába sült burgonyának a lisztes típusúak a legjobbak, mint például a Százszorszép, a Kuroda, a Vénusz Gold, vagy a White Lady.
  • Nagyon népszerűek a mindenre jó, univerzális fajták, mint amilyen a Rózsakrumpli, a Lilaburgonya, a Réka, a Rebeka, a Katica, az Aladin, vagy a Balatoni Rózsa.
  • A magas keményítőtartalmú élelmiszerek a túlsütés hatására akrilamidokkal telítődnek, melyek összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásával, így a sütésénél oda kell figyelni, hogy az ne égjen meg, sőt, még sötétbarnává se váljon a krumpli. Az aranybarna színre kell törekedni. Ha szabadtéren sütjük, süssük a héjával együtt, (de semmi esetre sem a madárra kell gondolni!) így ha véletlenül megég, azt könnyen el tudjuk távolítani róla, és csak az égésmentes részt fogyasszuk el.