A vitorlavirág igazán kedvet szobanövény, ami nem is csoda, hiszen azon túl, hogy nagyon szép, még a levegőt is tisztává varázsolja. Sőt, még penészedés esetén is számíthatunk rá. Ráadásul még olyan helyen is jól érzi magát, ahol más szobanövények egészen biztosan nem tündökölnének. A vitorlavirág méltó dísze lehet az otthonodnak, ha tudod, hogy mire van szüksége.

Engedd, hogy vitorlát bontson az otthonodban a vitorlavirág

A vitorlavirág nem csak szép szobanövény, de nagyon hasznos is. Megszűri a levegőt, és képes a dohányfüstöt is megkötni. A vitorlavirág, vagy más néven békeliliom, még a gyenge fényviszonyok mellett is szépen fejlődik, és márciustól egészen szeptemberig virágzik. Hosszúkás levelei és vitorlára emlékeztető fehér virágai vannak, innen kapta a nevét is.

vitorlavirág

A vitorlavirág nem csak szép szobanövény, de a levegőt is képes megtisztítani. Fotó: Shutterstock

Kitűnő választás kevés fénnyel rendelkező helyiségbe, és félárnyékban is kitűnően érzi magát. A vitorlavirág csökkenti a levegő szén-dioxid tartalmát, és egyéb, káros anyagok kiszűrésére is képes. A 18-25 Celsius-fokos szobahőmérséklet az ideális számára és a hideg víz helyett mindig szobahőmérsékletű vízzel öntözzük.

Októbertől januárig már csak mérsékelt öntözést igényel. A tavaszi és a nyári időszakban azonban szüksége van a kéthetenkénti tápoldatozásra. A vitorlavirág kedveli a párás levegőt, melynek egy részét képes magába is szívni, emellett nagyon fontos szerepet játszik a penészspórák számának csökkentésében. Szereti, ha leveleit időnként vízzel spricceljük, azonban ügyeljünk rá, hogy ilyenkor ne nyissuk rá az ablakot, nehogy megfázzon.

Akár olyan helyen is jól érzi magát, ahol kevés fény jut neki, a közvetlen napfényt pedig kifejezetten nem kedveli. Ügyeljünk rá, hogy földje folyamatosan nyirkos legyen, de soha ne álljon pangó vízben.

Átültetésére és szaporítására is a február és a március az ideális. Tőosztással és magról is szaporítható. A "B" típusú virágföld a jó választás a számára.

Ezt tedd, ha úgy tűnik, nem jól érzi magát a vitorlavirág

A vitorlavirág rögtön jelzi, ha valamiért nem érzi jól magát. Előfordulhat, hogy levelei megbarnulnak és elszáradnak, melynek oka a levegő alacsony páratartalma lehet, de okozhatja a szobanövény alul öntözése, és a rossz talaj is. Hasonlóan reagál akkor is, ha nagyon kevés fény éri, és akkor is, ha túl sok tápanyagot adtunk neki.

Az is előfordulhat, hogy sérült a vitorlavirág gyökérzete. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy ne maradjon pangó víz a vitorlavirág cserepében, hiszen az könnyen gyökérrothadást tud okozni. Hogy ezt megelőzzük, ügyeljünk rá, hogy legyenek lyukak a cserép alján, a cserép alá pedig helyezzünk 2-3 cm magasan kavicsot, ami nem engedi, hogy a cserép belelógjon az esetlegesen megjelenő pangó vízbe.

vitorlavirág gyökér

A vitorlavirág soha nem állhat pangó vízben, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. Fotó: Shutterstock

Ha mégis gyökérrothadás történt, vegyük ki a vitorlavirágot a cserépből, és vágjuk le róla az elpusztult gyökereket. Ezt követően a gyökérzetről langyos vízzel áztassuk le a jelenlegi földet, mossuk ki alaposan a cserepet, és új földdel töltsük meg azt, majd ültessük bele a vitorlavirágot. Ezután két hétig tartsuk árnyékos helyen, hogy új gyökerek tudjanak fejlődni.

Mindenkinek csodaszép vitorlavirágokat kívánunk!