Ha tavasz, akkor éledezik a természet, nyílnak az első virágok, és a hangyák is felfedező útra indulnak. Ráadásul hathatósan segítik a levéltetveket a szokásos, tavaszi támadásuk során. A kiskertek tulajdonosainak tehát nyitott szemmel kell járniuk, mert hamar nagy lehet a baj.

Sajnos legtöbbször a levéltetű kolóniákat már csak akkor vesszük észre mikor jelentős mértékben elszaporodtak növényeinken. Ezért kell odafigyelni a hangyákra, mert ezek az apróságok szimbiózisban élnek a levéltetvekkel. Tehát, ahol hangya van, ott élhetünk a gyanúval, hogy levéltetvek is vannak.

hangya a levélen

Egy hangya az áfonyabokor levelén menetel – Fotó: Lepres Luca

Ha hangya járkál a növényen, ott levéltetű is van!

A hangyák azért kedvelik annyira a levéltetvek társaságát, mert azok a táplálkozásuk során édes, magas cukor tartalmú váladékot választanak ki, amit mézharmatnak nevezünk. A hangyák szívesen fogyasztják a mézharmatot, cserébe megvédik a levéltetveket a természetes ellenségeiktől, mint például a katicabogár lárváitól vagy a pókoktól.

Sőt még a levéltetvek terjedésében is segítenek, azzal, hogy megragadják a tetveket potrohuknál fogva és más egészséges növényre viszik át őket.

A hangya tulajdonképpen úgy gondoskodik a levéltetűről, mintha a haszonállataként tartaná, egyfajta „fejős tehénként”.

levéltetü levélen

Ha megnézzük az áfonyabokor levelének fonákját láthatjuk, hogy tele van levéltetvekkel, amik halványzöld színüknek köszönhetően alig észrevehetőek – Fotó: Lepres Luca

Hangyák elleni védekezés

Ezek alapján tehát érdemes megszabadulnunk a növényeink közelében élő hangyáktól is. Ha a kertben hangyabolyt találunk, túrjuk szét, ezt követően pedig rovarlő szerrel is lefújhatjuk. Ez esetben a permetezést többször szükséges megismételnünk, mert csak azok a hangyák pusztulnak el, amiket közvetlenül ér a permetlé. A föld alatt megbúvók  viszont életben maradnak.

Ha dézsás növényekeinket támadják meg a levéltetvek, akkor könnyű dolgunk van. Kenjük körbe széles vonalban a cserepet vazelinnel vagy ragasszuk körbe ragasztószalaggal, hogy a hangyák ne tudjanak felmászni a levéltetvekhez. Ezt a praktikát ugyanúgy elkövethetjük a fák törzsén is. Illetve tehetünk a cserepek alá egy nagyobb vízzel teli alátétet is, ami szintén megakadályozza, hogy a hangyák eljussanak a levéltetvekig. Egyes erős illatú növényekből készült erjesztett lé pedig elriasztja a hangyákat, mint például a muskátli vagy a majoránna leve. Az elkészült lével locsoljuk körbe az érintett növényeket. De hangyairtó porral is körbe szórhatjuk a fáinkat, így megközelíthetetlenné téve azt

Levéltetvek elleni védekezés

A levéltetű elleni védekezés során ügyeljünk a méhekre is, mert a bőséges mézharmat azokat is magához vonzhatja. Használjunk méhekre ártalmatlan rovarölő szereket, vagy amennyiben csak elszórtan helyezkednek el a levéltetvek a hajtások végein, elegendő a fertőzött részeket levágni, majd megsemmisíteni. Ne nyúljunk rögtön szintetikus növényvédő szerekhez a védekezés során. Először próbáljuk meg a védekezést narancsolajjal vagy más környezetbarát készítményekkel.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hangyák nem minden esetben károsak. A ragadozó fajtáik jelentős mennyiségű rovarkártevőtől szabadítják meg a kertünket. Míg más fajok, mint például a kis fekete hangya eltakarítják a lehullott gyümölcsöket a földről.