Lékelni évek óta nem lehet, de külső jegyekből, akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére, minőségére.

1. Minél zöldebb, minél fényesebb, minél sötétebb a görögdinnye héja, jellemzően annál érettebb, tehát annál finomabb.

2. A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín (a világosabb sávoknál).

3. Ne abból következtess, hogy milyen a hangja kopogtatáskor! A kongó hang félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

4. A rosszul tárolt, sérült dinnyét nem érdemes megvenni. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak.

5. Nem jó, ha a tűző napon van a dinnye: az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben felgyorsul a romlás folyamata.


+1. Felezett görögdinnye vásárlásakor fontos a higiénia! Felvágott, darabolt dinnyét kizárólag olyan helyen érdemes vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyerészek megfelelő csomagolása.

A Házikert rovatunkban rengeteg további hasznos tartalmat találsz, akár termeszteni, akár fogyasztani szeretnéd a nyár slágergyümölcsét:

Indexkép: Shutterstock