A berkenyének számos faja él erdeinkben, és némelyik közülük csodás gyümölcsöt is terem. A berkenye szó hallatán mindenkinek más jut eszébe. Kinek a csodás virágai, kinek a fekete bogyói, kinek pedig a piros termése. De aki már kóstolta, annak egészen biztosan eszébe fog jutni a madárberkenyéből készült lekvár íze.

De ez nem is csoda, hiszen a berkenye a rózsafélék családjába tartozó nemzetség, amelybe száznál is több cserje és fafaj tartozik. Tehát akármire is gondolunk, biztosan helyesen tesszük a berkenyével kapcsolatban.

Ezt érdemes tudnod a berkenyéről

A berkenye, fajtájától függően gyönyörű növény. Ráadásul némelyik fajtájának nagyon különleges ízű a termése, amely szintén indokolja, hogy helyet kapjon a kertünkben. Ebből a termésből pedig készíthetünk lekvárt, likőrt, pálinkát vagy akár még ecetet is, leveléből pedig teát.

berkenye madárberkenye

A madárberkenye gyümölcsét nem csak mi, hanem a madarak is nagyon kedvelik. Fotó: Shutterstock

1. Korallberkenye

A korallberkenye akár három méter magasra is megnövő örökzöld cserje, tudjuk meg Megyeri Szabolcs írásából. Csodálatos, vöröses, bronzos árnyalataiban tavasztól őszig gyönyörködhetünk, ha teret adunk neki a kertünkben. A vörös korallberkenye örökzöld hibrid cserje, amelyik 2-4 méter magasra nő meg. Késő tavasszal nyílnak apró, krémfehér virágai, majd ősszel gyönyörű, vörös bogyótermésével örvendezteti meg a kerttulajdonosokat.

2. Fekete berkenye

A fekete berkenye 1,5 méter magasra nő. Apró, fehér virágai nem csak szépek, de illatosak is. Áprilisban nyílnak, és nem csak a virágok szépségében, hanem az általuk odavonzott pillangókban is gyönyörködhetünk a kertünkben. A fekete berkenye gyümölcse augusztusban érik, amelyet a madarak is örömmel fogadnak, így a kertünk soha nem lesz látogató nélkül.

3. Házi berkenye

A házi berkenye már jóval nagyobb méretű, hiszen akár a 15-20 méteres magasságot is el tudja érni. Ovális koronája és repedezett kérge van. Termése egyáltalán nem hasonlít a bogyókra, hanem inkább az almára emlékeztet. Gyümölcse sárga, de a napsütés hatására pirossá válik. A házi berkenye kedveli a napos helyeket, így ennek megfelelően válasszunk számára területet a kertben. Ha kellő mennyiségű vizet is biztosítunk számára, akkor egészen biztosan rengeteg virággal és gyümölccsel fogja meghálálni nekünk a gondoskodást. Sőt, akár sövényként is megállja a helyét.

4. Madárberkenye

A fekete berkenyéhez hasonlóan nagyon sokféle madárberkenye létezik, az alacsonyabb növésű cserjéktől a méretes fákig. A madárberkenye ráadásul nem csak szép, de finom gyümölcséből lekvárt és pálinkát is készíthetünk.

Ezért legyen berkenye a kertedben

A berkenye bármelyik fajtáját választjuk, egészen biztosan örömmel fogunk rá tekinteni minden alkalommal, amikor kimegyünk a kertbe. Mivel megjelenésükben és méretükben is igencsak változatosak, minden méretű és minden stílusú kertbe megtaláljuk az oda illő berkenyét.

Ráadásul azon túl, hogy a szemünknek oly kedves, még hasznos is, hiszen termése finom és egészséges. A berkenye kiváló szoliter növény, de remekül díszíti az utcafronti fasort, és akár még csodálatos sövényként is megállja nálunk a helyét. Ráadásul akármilyen évszak van, a berkenye mindig csodaszép. Gyönyörűek a levelei, az ágai, a virágai és a termése is.

A fekete berkenye gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma is igen magas, és rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő. Nyersen nem annyira kellemes a fogyasztása, mert íze kissé fanyar, de kiváló italokat lehet belőle készíteni.

A fekete berkenyének rendkívül jó gyulladáscsökkentő és megelőző hatása mellett azt a tulajdonságát is érdemes kihasználni, hogy rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek számára.

A fekete berkenye ezen kívül alkalmas bél- és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén is segítséget nyújtani. Sőt, még a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatása van. Ezen kívül rendkívül magas benne a B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin. Hatékonyan csökkenti a gyakori vizelési ingerrel és fájdalommal járó gyulladásokat, antioxidáns tartalma védi a szívet és az ereket a sejtkárosodástól, csökkenti a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet, védi a gyomrot, továbbá harcol a baktériumok és a vírusok ellen.

Fogyasztása felvértezi az immunendszerünket, segít a vastagbélrák elleni küzdelemben, és béta-karotin tartalma miatt még a szemünket is védi, csökkentve a szürkehályog kockázatát. Így hát kétség sem férhet hozzá, miért adjunk teret a berkenyének a kertünkben.

Így legyen fekete berkenye a kertedben

A fekete berkenye bokor gyökerei sekélyen helyezkednek el, ezért akár cserépben vagy dézsában is nevelhetjük. A berkenye a középkötött, laza szerkezetű talajt kedveli. Amikor kiválasszuk számára a kellően napos helyet a kertben, forgassuk át a talajt. Az enyhén savas, vagy semleges kémhatású közeget kedveli. Az ültetőgödörbe helyezzük el a csemetét, majd halmozzunk rá megfelelően savanyú virágföldet. Ezután alaposan öntözzük be a bokrot.

A házi berkenye gyümölcse az almára emlékeztet. Fotó: Shutterstock

A fekete berkenye vízigénye később, idősebb korában is megmarad, így nagyon fontos, hogy elegendő és rendszeres vízellátásban tudjuk részesíteni. Különösen május végén, a kötődés után, és július elején, az érés kezdetekor szükséges számára a bőséges öntözés. Ha lúgos környezetben van, levelei sárgulni kezdenek. Habár kedveli a meleget, fagytűrő képessége kiváló. Ráadásul nincs is jelentős kártevője és kórokozója, így ebből a szempontból is kitűnő választás lehet.

Hogy ne sűrűsödjön el túlságosan, évente meg kell metszeni a berkenyét. Ez hozzájárul a bő terméshozamhoz és az egészséges csemete kialakításához. A legelső lépés, hogy alakítsuk ki a bokor formáját. Ezt kora tavasszal érdemes elvégezni.

Mivel fényre van szüksége, de a hajtásait sűrűn hozza, az alsó, befelé hajló vesszőket tőből metsszük ki, így a cserje belső része is fényhez juthat. Az öt évnél idősebb ágakat is távolítsuk el a bokorról. Ha ezt nem tesszük meg, terméshozama jelentősen lecsökken. A metszést ne az elágazási pont alatt végezzük el, mindig hagyjunk elágazásra alkalmas vesszőt, hogy az alvó rügyekből majd új hajtások fejlődjenek.

Minél több elágazást hagyunk, annál inkább bokros lesz a növény. Az előtörő tősarjak és gyökérsarjak eltávolításáról se feledkezzünk meg, hogy jól szellőző, jól átlátható, sok termést hozó berkenyénk legyen.