Halászlét és rántott halat szoktatok enni karácsonykor? Naná, hiszen nincs is ünnep hal nélkül! De gondoltál már arra, mi mindent tesz a hal a szervezeteddel?

Sokan csak karácsonykor vagy balatoni nyaraláskor esznek halat, pedig ez a finomság igazi szuperétel, amit érdemes lenne gyakrabban is az asztalra tenni. A nagypapa halászléreceptje vagy egy finom sült hal, feldobja a napod, ráadásul a halak fogyasztása egészségügyi szempontból is aranyat ér!

Miért érdemes többször halat enni?

Hazánkban sajnos alacsony az egy főre jutó halfogyasztás – évente átlagosan mindössze 5,3 kg-ot eszünk belőle, miközben az EU-átlag 24,9 kg! Pedig a halak igazi tápanyag-bombák: könnyen emészthető, komplex fehérjeforrások, alacsony zsírtartalommal. Ha fogyni szeretnél, vagy csak egészségesebben élnél, a tonhal, a fogas, a tőkehal, a busa vagy a hekk tökéletes választás.

A halhús tele van vízzel, izomrostjai lazák, ezért pillanatok alatt elkészül, és a szervezeted is könnyen feldolgozza. Az olajos húsú halak, mint a lazac vagy a hering, több energiát adnak, de a fehér húsúak, mint a tőkehal, inkább diétásak.

Az omega-3 zsírsavak szupersztárok!

A halak zsírtartalma nem csak hogy nem árt, de kifejezetten jót tesz: az omega-3-zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítják a koleszterinszintet, sőt, még a vérrögképződést is visszafogják. Ezeket a szupersztár zsírsavakat főleg a lazacban, heringben, makrélában, szardíniában és tonhalban találod meg – és a busa is igazi titkos tipp!

A halak ráadásul dúskálnak A- és D-vitaminban, B-vitaminokban, szelénben, vasban, kalciumban, fluorban és jódban. Ezek mind hozzájárulnak az immunrendszer, a csontok, a fogak és a pajzsmirigy egészségéhez.

Így készítsd el, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen

Serpenyőben vajon sütve, párolva, rántva, halászléként vagy pörköltként – a halak sokoldalúsága verhetetlen! Halkonzervek, pástétomok, halsaláták, pácolt vagy sózott halak is villámgyorsan az asztalra kerülhetnek. Egyetlen szabály van: ha friss halat veszel, készítsd el minél előbb!

Kinek nem ajánlott?

Ha halallergiád van, sajnos kimaradsz a buliból. A gyerekeknek inkább szálkamentes halat válassz, a sózott, füstölt vagy pácolt halakat pedig a magas vérnyomásban szenvedők kerüljék. A pácolt hering fejfájást is okozhat érzékenyeknél, szóval óvatosan!


sült hal halászlé

A halászlé nagyon finom, így karácsonykor sem érdemes kihagyni. – Fotó: Shutterstock

Miért csak karácsonykor eszünk halat?

Sokan a szálkáktól, a beszerzési nehézségektől vagy az áraktól tartanak, pedig ma már rengeteg szálkamentes, félkész vagy késztermék segít abban, hogy gyorsan és egyszerűen egészséges halas fogást varázsolj az asztalra. Ne csak az ünnepekre tartogasd a halat: a szervezeted hálás lesz érte!

Ezért érdemes gyakran halat enni

Ha tehetjük, vásároljunk magyar halat. A Balaton esetében a pontyot fogják ki legnagyobb mennyiségben, majd a keszegfélék és a süllő a következő a listán. A hekk azért tudja felvenni velük a versenyt, mivel szálkamentes, így a gyerekeknek is szívesen adják. Azonban számtalan nagyon finom, szálkamentesített fogás kapható a Balaton-parti halsütödékben és vendéglőkben, amely a helyi halakból készül. A hazai eredetvédelem elfogadta a balatoni hal mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést, így kizárólag azt a halat lehet balatoni hal jelzővel illetni, amelyik közvetlenül a főmederből, illetve a Balaton kiöntésterületein létesült édesvízi kultúrákból származik.

Így egyre több étterem és büfé asztalán jelenhetnek meg a balatoni halak. De nem csak a vendéglátóiparban érdemes fogyasztani azokat, hanem bárki vásárolhat otthonra is az oltalom alatt álló halakból. A halféléknek nagyon magas a tápértéke, és a jó minőségű halak könnyen emészthető, komplex fehérjeforrásnak számítanak. Ráadásul a legtöbb hal húsa alacsony zsírtartalmú, így a fogyókúrázók étrendjébe is könnyen beilleszthető.

Víztartalma jelentős, izomrostjai között pedig laza kötőszövet található, melyek miatt könnyen emészthető élelmiszer. Energiatartalma szorosan összefügg a zsírtartalmával, így az olajos húsú halak több, a fehér húsúak kevesebb energiát adnak. A hal az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges jó minőségű fehérjét is tartalmaz.

A halak értékes zsírtartalma hasznos élettani hatással bír. Az omega-3-zsírsavaknak jótékony hatása van szervezetünkre, hiszen csökkentik a vérrögképződést, növelik a "hasznos", és csökkentik a "káros" koleszterin szintjét, így fogyasztásukkal jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A halhús bővelkedik A- és D-vitaminban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez. Ezen kívül még sok B-vitamin, és ásványi anyag is található bennük, mint például a szelén, a vas, a kalcium, a fluor vagy a jód.

Az ásványi anyagok közül a halakban megtalálható foszfor hozzájárul a csontok és fogak egészséges felépítéséhez, a szálkástól elfogyasztott halak pedig kalcium szintünket növelik. A halfilék és a halkonzervek nagy mennyiségben tartalmaznak emellett fluoridot is, amely segít a fogszuvasodás és csontritkulás megelőzésében is.

Legyen szó halászléről, rántott halról vagy grillezett lazacról, érdemes beiktatni a halat a mindennapokba is. A tested meg fogja hálálni!