Számtalan hívatlan vendég jelenik meg a nyár folyamán otthonunkban, de vajon melyik hoz hasznot számunkra, és melyik az, amelyiktől jobb félni, mint megijedni?

1. Verőköltő bodobács

A verőköltő bodobács, vagy ahogyan sokan tévesen nevezik, a suszterbogár, az egyik olyan váratlan vendég lehet az otthonunkban, amelyiktől egyáltalán nem kell tartanunk, sőt. Ez a 9-11 mm hosszú, fekete szárnyfedelű, pirosan mintázott bogár imád napfürdőzni, és nem egy magányos alkat, hiszen mindig többedmagával szeret sütkérezni a napfényben.

A verőköltő bodobács nagyon gyakori európai poloskafaj, mely Közép- és Dél-Európában fordul elő a legnagyobb számban, és nevével ellentétben nem a bodobácsok, hanem a verőköltő poloskák családjának tagja. A verőköltő bodobács nem képes repülni. Tavaszi párosodását követően az avarba vagy a talajba rakja le tojásait, melyekből júniustól októberig fejlődő lárvák kelnek ki.

A telet a talajba ásva vészelik át. Gyakran láthatjuk őket párosodás közben, hiszen hosszú ideig maradnak összeragadva. Ennek az oka igen egyszerű. A hím bodobács így akadályozza meg a nőstényt, hogy az más hímekkel is párosodjon.

verőköltő bodobács virágon

A verőköltő bodobács egyáltalán nem káros, sőt! Fotó: Shutterstock

A verőköltő bodobács kifejezetten hasznos számunkra, hiszen igazi ingyenes takarítószemélyzet. Növényeink egyáltalán nincsenek veszélyben tőle, hiszen a bomló, szerves hulladékokat takarítja el, illetve apró rovarok, hernyók, giliszták nedveit szívogatja. A leginkább a házfalunkon érzi jól magát, így otthonunkban ritkán találkozhatunk vele. Ha mégis, engedjük ki a kertbe, és hagyjuk, hogy nyugodtan végezze a feladatát.

2. Szú

A szú már kevésbé kedves látogató. A kertben sem jelent jót a jelenléte, hiszen legszívesebben a gyümölcsfák törzsét és vastagabb ágait támadja meg. Ha tömegével jelennek meg, még a jellegzetes, "percegő" hangjukat is hallani fogjuk. De nem állnak meg a fáink törzsénél.

Az otthonunkba jutva már a teraszon megkezdik kártékony tevékenységüket a fa kertibútoraink pusztításával, és ha bejutnak a házba, ott szemrebbenés nélkül folytatják azt, fából készült tárgyainkon, bútorainkon. Gyanús lehet a házban is a furcsa hang, és az is, ha a bútoraink polcain fapor jelenik meg. Éppen ezért a szú nem játék, így amint észleltük jelenlétét, fel kell venni ellenük a harcot.

A fáink számára nem a felnőtt egyed jelent veszélyt, hanem a lárvája, hiszen megeszi a fát és járatokat alakít ki benne. Amit mi látunk, az csupán a jéghegy csúcsa. Az apró lyukak a fa, vagy a bútor felületén, csupán a járataik kijáratai. A legnagyobb bajt ott okozza a szú, ahol nem is látjuk, a fa és a bútorok belsejében.

A járatrendszer gyengíti a fát, bejut rajta keresztül a víz, és ez egyenes út a gombás fertőzésekhez. Ráadásul a szú akár több, mint 3 évig is elélhet a fában. A tojásait a fa repedéseibe vagy elődei járataiba rakja. Ha a bútorba költözött be, akkor egy alapos nagytakarítás és egy védőréteg felvitele a megoldás. A fa impregnálása kártevők elleni készítménnyel meg fogja védeni a bútorainkat a szú támadásával szemben.

szú a járatában

A szú nagyon komoly károkat tud okozni a kerti fáinkban, és a bútorainkban is. Fotó: Shutterstock

A kerti fáinkat legkönnyebben úgy tudjuk megszabadítani tőlük, ha a kérgüket letisztogatjuk, és a tiszta felültetet bekenjük szú elleni szerrel. Már léteznek olyan rovarölő szerek, melyeket a lárvák a fával együtt elfogyasztnak, majd elpusztulnak. Azonban nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen az a fa, amelyet a szú megtámadott, veszít tömörségéből, így lehetséges, hogy olyannyira károsodott, hogy veszélyes lehet, ezért ki kell vágni.

3. Muslica

A muslica szinte a semmiből kerül elő, amint előveszünk egy gyümölcsöt, vagy egy pohár bort. A legyek nagy családjába tartozik, és kedvence az erjedő gyümölcs, a cefre és az ecetesedő bor. Légkezelőszerek kiszórásával lehet gyéríteni őket.

A muslicák ideális körülmények között is csupán 30 napig élnek. Igazán élvezik az életet, hiszen ennek a 30 napnak a legnagyobb részét párzással és szaporodással töltik. Egy nőstény a teljes életciklusa alatt akár hatszor is párosodhat más-más hímekkel, és közel 80 petét rak alkalmanként.


A muslica imádja a rothadó gyümölcsöket és a nedvedző fák repedéseit. Petéi 28 Celsius-fok mellett hét nap alatt kelnek ki. Nem csak az otthonunkban, de a kertekben is bőven találnak maguknak ennivalót és szaporodóhelyet. Minden, vihar által kidőlt, vagy kivágott fa kiváló lakhely számukra. Az egészséges növényeket békén hagyják, inkább a sérülteket kedvelik. Viszont, hogy valami jót is mondjunk róluk, mostani ismereteink szerint a muslicák nem hordoznak semmilyen, az emberre veszélyes betegséget. Csípni sem tudnak, így inkább zavaróak, mint ártalmasak.

muslica almán

A muslicák egy pillanat alatt megjelennek, ha gyümölcsöt éreznek. Fotó: Shutterstock

Azonban vannak a gyümölcseinkre igazán veszélyes muslicák is. A pettyesszárnyú muslica egy Japánból származó, 3 mm nagyságú apró rovar, amely óriási károkat képes okozni a bogyógyümölcs ültetvényekben. A málnatermésnek is igen nagy százalékát képes elpusztítani. A kártevő lárvái az érésben lévő gyümölcsöket támadják, így vegyszeres permetezés csak a gyümölcsök megjelenése előtt alkalmazható.

Fontos, hogy ha otthonainkat nem akarjuk a muslicák kedvenc helyévé tenni, soha ne hagyjunk elől gyümölcsöt, és rendszeresen töröljük le a konyhapultot és mossuk fel a padlót. A szemetest is zárjuk le, ha pedig biztosra akarunk menni, helyezzünk ki légypapírt.