A forralt bor a karácsonyi vásárok elengedhetetlen itala. Azonban egész télen jó szolgálatot tehet, amikor egy kinti séta, vagy egy baráti beszélgetés során vissza szeretnénk idézni az ünnepek hangulatát. Természetesen a mérték itt is nagyon fontos, és a gyerekeknek ne kínáljuk. Helyette nekik inkább készítsünk teából és gyümölcslevekből meleg, alkoholmentes italt.

A forralt bor története

A fűszeres bort már a rómaiak is ismerték, és gyakran fogyasztották, amikor testileg és lelkileg fel akartak melegedni. Általában nem a legjobb boraikat használták hozzá, hiszen a fűszerek amúgy is elnyomták a bor eredeti ízét, és a legrosszabb italt is kitűnően feljavították.

A középkorban Hippocras néven vált ismertté a fűszeres bor. A neve onnan ered, hogy egészen Hippokratészig lehet visszavezetni azt a nézetet, miszerint a forralt bor véd a téli megbetegedésekkel szemben. Az első írásos recept is a középkorból származik, a Tractatus de Modó című, latin nyelvű kéziratból.

A 16. századi francia szakácskönyvekben többféle forralt bor receptet is találhatunk. Ők nem a rossz boraikból készítették. Véleményük szerint a jó forralt bor alapja csakis jó francia bor lehet, a legfontosabb fűszerek pedig a vanília, a fahéj és a szegfűszeg. A franciák által készített forralt borokban már gyümölcsök is voltak, és pézsmával és ámbrával is illatosították az italt.

forralt bor csészében

A tél népszerű itala a forralt bor. Fotó: 123rf.com

A forralt bor olyannyira népszerű volt, hogy a 18. századi Európában az orvosok gyakran írták fel a betegeknek, az emésztés támogatására. De nem csak a gyógyítás terén aratott sikereket. Igen népszerű ital volt a szalonokban és a bálokon is, így Európa-szerte a leggyakrabban felszolgált ital volt a banketteken. Még a Napkirály is nagyon kedvelte, így az ő asztalán sem volt ritka vendég.

A skandináv országokban lakók glöggöt ittak, melynek fő összetevője a vörösbor, a cukor és a fűszerek. A fahéj és a szegfűszeg mellett náluk a kardamom, a gyömbér és narancs is belekerült az italba, sőt, a bor mellett ezekbe került még erősebb gabona- vagy gyümölcspárlat is. A glögg szó jelentése felmelegedés, így nem véletlenül kapta az ital ezt a nevet.

Miből készül a forralt bor?

Természetesen borból. Bízunk benne, hogy ez a bor ráadásul jó minőségű is, de az egészen biztos, hogy lehet száraz, édes, fehér vagy vörös, ha kellően van fűszerezve, egyformán finom. A bor mellett ciderből, vagyis almaborból, illetve sörből is készíthető meleg ital.

A leggyakrabban a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a citrom, a narancs, a szerecsendió és a kardamom fűszerezi meg. Édesíteni mézzel vagy cukorral szokás. Ezen kívül kerülhetnek még bele különböző gyümölcsök is, melyeket apró kockára vágva szoktak beletenni. Azonban legyünk nagyon óvatosak a fogyasztásával, hiszen bár nagyon finom, és ezért itatja magát, alkoholtartalmát nem veszíti el teljes mértékben a melegítés során. A fűszerezés mellett van, aki fel is hígítja egy kicsit. Ehhez használhatunk vizet, teát, vagy gyümölcsleveket.

Alkoholos ital a forralt bor?

Az alkohol forráspontja 78,5 Celsius-fok, azonban főzés közben ennél jóval nagyobb hőfokot szoktunk használni. Bár azt hihetnénk, hogy a főzés hatására az alkohol el fog tűnni az italból, ez nem így van. Ha például a forrásban lévő ételhez adunk hozzá alkoholt, és rövid időn belül levesszük a tűzről, még magas marad az étel alkoholtartalma. Flambírozáskor is csupán az alkohol negyede tűnik el.

Így, a forralt bor estében sem szabadulunk meg az alkoholtartalomtól a melegítés miatt. Ha kevergetjük a bort melegítés közben, akkor azzal fel tudjuk gyorsítani az alkohol elpárolgását, azonban órák múlva sem fog teljesen eltűnni.

forralt borok pohárban

A forralt bor a felnőttek kedvelt itala a hideg időszakban. Fotó: 123rf.com

A forralt borok alkoholtartalma általában 7 és 10% között változik, amely annyi, mint például a belga sörök esetében. Azonban azért kell különösen vigyázni a forralt bor fogyasztása estén, mert amíg a sör hideg, addig a forralt bor meleg, és még cukor is van benne, így sokkal gyorsabban szívódik fel az ember szervezetében. Ezért soha ne vezessen senki, ha előtte forralt bort ivott!

Próbáld ki ezt a receptet

6 fő részére szükséged lesz 7,5 dl vörösborra, 1 rúd fahéjra, 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendióra, fél citrom és fél narancs héjára, 1 egész narancsra, 3 evőkanál mézre, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbérre és 1 babérlevélre. A bort 20-25 percig főzd a fűszerekkel együtt, de ne forrald fel. És már készen is van.