A kertészkedés azon túl, hogy sok finomságot varázsol az asztalra, a testnek és a léleknek is kiváló. Egyrészt természetesen a vitaminban gazdag, finom termések elfogyasztása okán, másrészt a friss levegőn történő mozgás miatt, és mert a kertészkedés arra is kitűnően alkalmas, hogy megfeledkezzünk közben a mindennapos gondjainkról. Azonban a legtöbben tavasztól őszig kertészkednek, és pontosan azokban az időszakokban marad el, amikor amúgy is kevesebbet mozgunk, kevesebbet vagyunk a jó levegőn, és a kedvünk sem mindig az igazi, mivel jóval kevesebb napfényben van részünk.

Azonban nem muszáj ezt a nagyon is hasznos tevékenységet csupán a tavaszi és a nyári időszakokra korlátozni, hiszen attól, hogy hűvösebbre fordul az idő, a kertészkedést még egyáltalán nem kell, és nem is érdemes szüneteltetni.

A legtöbb kertésznek amúgy sem lenne teljes a napja és az élete, ha csak pár hónapra korlátozná a kerti munkákat. Bár kétségtelen, hogy a legtöbb kerti feladat tavasztól kora őszig hárul ránk, azonban az ősztől tavaszig tartó hónapok alatt is bőségesen találhatunk elfoglaltságot. A hideg idő és a tél pedig senkit se tartson távol a kertjétől, hiszen nincs hideg idő, csak rosszul megválasztott öltözet. Az első pár didergős perc után azonban már egészen biztos, hogy el fog ragadni minket a kertünk iránt érzett szenvedélyünk, így fázni is elfelejtünk majd.

A kertészkedésnek nagyon sok pozitív hatása van a szervezetünkre, nemtől és kortól függetlenül. A legjobb, ha már gyerekkorban megismertették velünk a saját magunk által termelt zöldségek és gyümölcsök csodáját, mert akkor az egész életünket végig tudja kísérni ez a csodás hobbi.

kert

A kerti munkálatok testet és lelket segítő hatásúak. Fotó: Shutterstock

A kertészkedés jótékony hatásai

1. Kertészkedni egészséges, hiszen a természetben tartózkodunk, a friss levegőn. Emellett fizikai munkát is végzünk, az általunk megtermelt zöldségek és gyümölcsök pedig egészségesek a számunkra. Így a kertészkedés igazán kedvezően hat az immunrendszerünkre is, így kiválóan alkalmas arra, hogy megelőzzük a különféle megbetegedéseket.

2. A kerti munka kiváló stresszoldó. Persze nem mondom, hogy nem okoz stresszt például az elszaporodott krumplibogarak látványa, ám ez közel sem azonos a bennünket érő mindennapos, pusztító stresszel. Kertészkedés közben az itt és a most a fontos, és ezért elterelődnek a gondolataink a minket aggasztó problémák sokaságáról. A kertészkedés segít csökkenteni a kortizol szintet, és hatására agyunkban dopamin és szerotonin szabadul fel, melynek hatására csökken a szorongásunk, javul a hangulatunk, és sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat. A kert ráadásul örökös társalgási témát is ad, így a társasági életünk is fellendülhet tőle.

3. A kertészkedés növeli az önbizalmat. Amikor először éljük át, hogy egy aprócska magból a kezünk munkája folytán csodálatos zöldség terem, az az érzés egyenesen leírhatatlan. Amikor pedig megmutatjuk a termelt zöldségeinket a családunknak, vagy megkóstolják a belőlük készült finomságokat, az mind növeli önértékelésünket. Amikor pedig a mi zöldségünk előbb érik be, és jóval nagyobb és finomabb, mint a szomszédé, na az aztán igazán diadalittassá tehet bennünket!

4. A kertészkedés segít fejleszteni a szépérzéked. Akár a zöldségtermesztés során is, de a virágültetéseknél mindenképpen ki tudod élni a benned rejlő művészt. Csodás ágyásokat alkothatsz, az ágyások összességéből pedig gyönyörű kertet. A kompozíció minden elemét megtervezheted, összeválogathatod, megteremtve így a számodra tökéletes összhangot. A virágaidat ültetheted színárnyalatok, formák, vagy bármilyen egyéni látásmód alapján. Amint ráérzel az alkotás okozta örömre, nem fogsz tudni lemondani róla. Különösen, hogy ennek soha nincs vége. Télen akár előre megtervezheted papíron, és utána tavasszal átélheted a kivitelezés okozta csodás pillanatokat, melyekkel nem csupán magadnak, de a kertedet meglátogatóknak is örömet fogsz tudni okozni.

5. Segít fejleszteni a személyiségünket. Azzal, hogy előre eltervezzük, mit fogunk ültetni, majd el is érjük a kitűzött célt, nagyban hozzájárulunk személyiségünk fejlődéséhez. A céljainkat ráadásul mindig újabbakkal és újabbak egészíthetjük ki, ami szintén nagy lépés az önbecsülésünk növelésének érdekében. Természetesen a kertészkedés néha kudarcokkal is jár. Azonban a hibák elkövetéséből is csak építkezhetünk, hiszen az idén elkövetett bakikat jövőre már biztosan ki tudjuk kerülni, így könnyedén tanulhatunk a hibáinkból és belátható időn belül ki is tudjuk javítani azokat.

6. A szabadban töltött idő rengeteg D-vitaminnal lát el minket. Persze nyáron óvatosnak kell lenni, mert senkinek sem hiányzik egy napégés. Az egyéb vitaminokat pedig könnyedén megszerezhetjük, ha elfogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, amelyeket megtermeltünk.

7. A kertészkedés összehozza a családot. Sok esetben persze egy kicsit bogarasnak találják azt a családtagot, aki a drága, tengerparti nyaralás helyett az idejét a saját kertjében, a komposztláda és az ágyások között szeretné eltölteni. Egy virágzó gyümölcsfa látványa azonban általában meg szokta lágyítani még a legkeményebb szíveket is, de az egészen biztos, hogy egy családtag sem mond nemet a kertre, amikor megkezdődik a finomságok beérése.  A szüretelésben még azok is szívesen részt vesznek, akik inkább egy kerti medencét látnának a krumpliágyások helyett. Érdemes már a legfiatalabb családtagokat is mielőbb bevonni a kertészkedésbe, hogy az együtt töltött idő valóban értékes és időtálló legyen.

8. Ha fogyni szeretnénk, akkor is irány a kert. A napi munka közben ugyanis szinte észrevétlenül égnek a kalóriák. A szerszámok használatával pedig nagyon sokat fejlődhet a koordinációs készségünk is. Egy gyomlálás, egy ásás, vagy kapálás pedig konditerem nélkül is minden izmunkat alaposan meg fogja mozgatni.

kert avar

A hűvösebb időszakokban is érdemes kerti munkákat végezni. Fotó: Shutterstock

9. A magunk által megtermelt zöldség és gyümölcs a pénztárcánkat is megkíméli. Lehet, hogy a magok beszerzése és a különféle eszközök ára nem ezt bizonyítja, de az mindenképpen igaz, hogy jóval kevesebb élelmiszert fogunk megvásárolni és kidobni. Ugyanis sokkal kevésbé fogjuk kidobni azokat az élelmiszereket, amelyek megtermeléséért keményen megdolgoztunk. Ráadásul amelyekről azt is tudjuk, hogy mikor és milyen szerrel kezeltük, vagy épp nem kezeltük őket, így fogyasztása is jóval biztonságosabb a boltban vásárolt, ismeretlen eredetű zöldségféléknél.

10. Az idősebb kertészeknek sem kell felhagyniuk kedvenc elfoglaltságukkal, hiszen az ő számukra is az örök fiatalság zálogát jelentheti a kert. Természetesen túlvállalni magukat nem szabad, így addig kell elvégezni a feladatokat, amíg jólesik. Nem az eső, hanem az elvégzett munka.

11. Ha fizikai állapotunk engedi, a kertészkedés sokat segít a különféle betegségekből történő felépülések során is. Természetesen csakis akkor, ha az orvos is javasolja, és akkor is nagyon ügyelve a fokozatosság betartására. Ráadásul a lábadozó hangulata is sokkal jobb lesz, gondolatai pedig elterelődnek a kertészkedés hatására, így csak azt fogja észrevenni, hogy nincs ideje a betegségével foglalkozni.

12. A  tudatos tervezés, a részfeladatok végrehajtása a cél érdekében és a türelem mind a kertészkedés sajátjai. Ezeket pedig az élet más területein is fel lehet használni.

13. A növényekről történő gondoskodás jó érzéssel tölt el minket és egész életünkre hatással van. A növényeink ráadásul soha nem lesznek hálátlanok, ha törődünk velük.

+1 Ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a kertészkedés okozta örömökről és a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukról. Egy virágláda is elég ahhoz, hogy az előbb felsoroltakat megtapasztalhassuk. Ültethetünk bele zöldségeket, vagy épp gyönyörű virágokat, a lényeg, hogy saját munkánk érleli be a szemet, vagy gyomrot gyönyörködtető végeredményt.