A karácsony hamarosan itt van, még ha most még úgy is tűnik, sok időnk van odáig. Ahhoz azonban éppen elég időnk van, hogy saját nevelésű növényt adjunk ajándékba szeretteinknek. Ez azért is becses ajándék, mert a megajándékozott tudhatja, hogy már időben gondoltunk rá, és ráadásul sokat tettünk azért, hogy egy igazán szép meglepetést kapjon tőlünk. Ez a meglepetés ráadásul él, és reméljük hosszú éveken át örvendezteti meg csodás virágaival.

Ráadásul mindez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolnánk. A szép, új növényt pedig betehetjük egy csodás kaspóba, amit ki is tudunk dekorálni, hogy tökéletes legyen a karácsonyi ünnepekre.

Mit jelent a dugványozás?

Dugványozással nagyon könnyen tudjuk szaporítani a növényeinket, akár saját magunknak, akár oda tudjuk ajándékozni valakinek. A dugvány egy olyan növényi rész, amelyet levágunk az anyanövényről és kigyökereztetjük, majd az új növénnyé fejlődik. Többféle dugvány létezik.

fejdugványt a növény csúcsáról vágjuk le. Legalább 4-6 levélpárt kell levágni ahhoz, hogy életképes maradjon. Alulról el kell távolítani a leveleket, hiszen vízbe fogjuk tenni, így azok egészen biztosan elrothadnának. Viszonylag hamar gyökeret fog növeszteni, így ezután már virágföldbe ültethető.

A szárdugványt a szár középső vagy alsó részéből vágjuk le. Körülbelül 10 cm-es szárdarabot kell levágni, az aljáról el kell távolítani a leveleket, majd gyökereztetni. A gyökerek megjelenése után ültethető földbe.

levéldugvány csupán egy levél, melyet a nyéllel együtt kell levágni az anyanövényről. Ezután vagy vízbe kell tenni, vagy földbe kell dugni.

krókusz lila

A krókusz hagymáit most kell kiültetni a kertbe, de cserépben is nevelhetjük. Fotó: Shutterstock

Ezért adjunk krókuszt ajándékba

A krókuszok több éven keresztül is meg tudnak minket örvendeztetni csodás virágaikkal. Van közöttük illatos fajta is, virágaik pedig rengeteg színben pompázhatnak, így kitűnő választást jelentenek kertünk díszítésére, de akár cserepes virágként is ajándékozhatjuk őket.

A krókuszok korai virágzásúak és kis termetűek, hiszen átlagos magasságuk 10-15 cm. A krókuszok hagymagumóval szaporodnak, melyet ilyenkor, ősszel kell elültetnie ahhoz, hogy tavasszal virágozzon.

A krókusz hagymáit szeptembertől október végéig lehet kiültetni, ami azért fontos, mert a hagymagumóknak szükségük van a téli hideghatásra, hogy tavasszal virágba tudjanak borulni. Ráadásul a krókusz az egyik legalacsonyabb igényekkel rendelkező dísznövény. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy nagyon szereti a napfényt, így mindenképpen ilyen helyet kell kiválasztani számára. A krókusz kedveli a laza, jó vízáteresztő képességű talajokat, öntözni pedig csak akkor szükséges, amikor a talaja már szinte kiszáradt.

Fontos, hogy az ültetés során ne kerüljenek túl mélyre a hagymagumók, így a legjobb, ha 5-7 cm mélyre ültetjük. A nagyobb hagymákat lehet kicsit mélyebbre, de az aprókat mindenképp ilyen mélységbe ültessük csak el. Átlagosan a virághagyma nagyságának kétszerese kell hogy legyen az ültetőgödör mélysége. A legszebbek, ha csoportosan ültetjük a krókuszokat, de ügyeljünk rá, hogy a hagymagumók között legalább 5 cm távolságot hagyjunk, így elegendő helye lesz a növénynek a fejlődéséhez.

A krókusz jól viseli a társaságot, így nyugodtan ültethetjük más, tavaszi hagymásokkal, mint amilyen a jácint, a tulipán vagy a nárcisz. Érdemes többször kis adagokban öntözni, hogy ne rothadjon el a hagymája, télre pedig fontos, hogy takarjuk le mulccsal, hogy óvjuk a fagyoktól. Ezt február közepén vagy végén távolítsuk el, hogy utána már nyugodtan virágozhasson kedvére a krókusz.

Így neveld cserépben a krókuszt

A krókuszt cserépbe is ültethetjük, így csodálatos karácsonyi ajándék válhat belőle. Ehhez hajtatásra kész, megfelelően hidegkezelt hagymagumókat kell használni, melyeket egy legalább 10 cm mély cserépbe vagy ládába kell ültetni, amelynek az alján feltétlenül legyen vízelvezető nyílás.

A cserepet töltsük meg laza, tápanyagot is tartalmazó közeggel, majd ültessük el a krókusz hagymáját, és öntözzük meg. A cserepet tartsuk viszonylag hűvös, sötét helyen, majd 2-3 hét elteltével fognak megjelenni az első hajtások. Ekkor tegyük a cserepet napos vagy részben napos helyre, ahol 10-14 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Ez alá ne menjen a hőmérséklet, mert akkor csak levelet fog hozni és nem fog virágozni. Amikor megjelenik az első levélpár, vigyük be a szobába, és nem kell megvárni vele a tavaszt, akár karácsonykor már virágba borulva ajándékozhatjuk szeretteinknek.

Így ajándékozzunk saját nevelésű karácsonyi kaktuszt

A karácsonyi kaktusz, ahogy azt a neve is sejteti, karácsony környékén virágzik, így igazán kiváló ajándék lehet belőle, különösen, ha a saját karácsonyi kaktuszunkat szaporítjuk hozzá.

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz igazán stílusos karácsonyi ajándék lehet. Fotó: Shutterstock

A karácsonyi kaktusz nem olyan, mint a többi kaktusz, hiszen nem igazán kedveli a meleget. A legjobban akkor érzi magát, ha a lakásunk egy kevésbé fűtött helyiségében kap helyet. Habár nagyon szereti a fényt, túlzott napsütésnek ne tegyük ki. Mivel ragaszkodik a helyéhez, ne változtassuk meg azt. Ezért nagyon fontos, hogy körültekintően helyezzük el, és soha ne kerüljön huzatos helyre, mert akkor le fogja hullajtani a virágait.

A virágzás alatt sok vizet igényel, ezért nem szabad megvárni, amíg kiszárad, hanem folyamatosan nedvesen kell tartani a földjét. Azonban a pangó vizet a karácsonyi kaktusz sem kedveli. Viszont a párás levegőt annál inkább, így érdemes permetezni, vagy kavicságyra állítani a cserepét.

Ha azt szeretnénk, hogy hosszú életű legyen, elvirágzás után szedjük  le róla az elszáradt virágokat, és ilyenkor már ne öntözzük annyit, mint a virágzás alatt. Áprilistól kerül növekedési szakaszba. Ilyenkor még jobban igényli a fényt, és ekkor 24-26 Celsius-fokban érzi a legjobban magát. Ekkor már több öntözésre van szüksége, és rendszeresen adnunk kell neki tápoldatot is. Májustól szeptemberig akár a kertbe is ki lehet ültetni, egy kissé árnyékos, ám napfényes helyre, majd szeptember végén, október elején tegyük újra 14-16 Celsius-fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözzük.

Ha ekkor elvonjuk tőle a fényt, akkor hamarabb fog tudni virágba borulni, de legyünk ezzel óvatosak, nehogy elszámoljuk magunkat és pont karácsonykor ne virágozzon. A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Ha jól érzi magát, több hullámban is virágozni fog, egészen februárig.

A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket elég ötévente. Ezt a növekedési időszak elején, tavasszal végezzük el. A karácsonyi kaktusz nem kedveli az általános virágföldet, ezért az átültetéshez használjunk készen vásárolható kaktuszföldet, vagy keverjünk el tőzeges virágföldet és homokot.

Így ajándékozz saját nevelésű karácsonyi kaktuszt

Ahhoz, hogy kiváló karácsonyi ajándék lehessen a karácsonyi kaktuszból, dugványozással szaporíthatjuk. Ehhez válasszunk le egy több tagból álló szárrészt és az ültetés előtt hagyjuk pár órán keresztül száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk, és csak mérsékelten öntözzük az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek a gyökerei, ültessük át kaktuszföldbe.

Ne ijedjünk meg, mert az első napokban hervadtnak fog tűnni, de ez csak átmeneti állapot. Ahogyan mindenkit, őt is megviseli a költözködés. De pár nap alatt megszokja az új otthonát és ekkor nagy szüksége lesz vízre és tápoldatra. A szaporítását vízben is elvégezhetjük. A kis dugványt tegyük egy vízzel megtöltött pohárkába úgy, hogy félig érje a víz, és ne lepje el. Három hét múlva jelennek majd meg az első gyökerek, ekkor ültethetjük át földbe.