Télen szívesebben húzódunk be a házba a kinti hideg elől. Még az ételeink is mások, mint nyáron. Míg nyáron a könnyedebb ételeket keressük, addig télen inkább a tartalmasabbak esnek jól. A körülöttünk lévő állatok igényei is megváltoznak, amikor eljön a hideg, azonban ők nélkülünk sajnos nem tudnak tenni ezért. Szükségük van a segítségünkre.

Az állatok ilyenkor jóval kevesebb élelmet találnak, mint tavasztól őszig. Sőt, a fagyokkal sajnos a vízellátásuk is jóval nehézkesebb. Éppen ezért ne feledkezzünk meg róluk ilyenkor sem, és rendszeresen gondoskodjunk róla, hogy kellő mennyiségű víz és élelem álljon rendelkezésükre.

Miért jó, ha a kerted a madarak otthona?

A madarak bearanyozzák a napjainkat. Na jó, azért nem mindig. Például elég bosszantó tud lenni, amikor éppen csak egy perce állsz meg az autóval a kertben, és rögtön megtalálod rajta annak tagadhatatlan jelét, hogy legalább egy madár elrepült felette. De azért az esetek nagy többségében nem ezek a pillanatok jutnak eszükbe először, amikor a madarakra gondolunk.

Sokkal inkább az ellesett pillanatok, amikor fürdőznek, vagy kergetőznek, és amikor a csicsergésükkel jelzik, hogy itt a tavasz. Azonban ősszel és télen segítségre van szükségük, hiszen ilyenkor már nem sok táplálék áll rendelkezésükre. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodjunk a védelmükről.

Az énekes madarak nagyon hasznosak, így nem árt odaszoktatni őket a kertünkbe. Számos csoportjuk rovarevő, más fajok a rovarok és egyéb apró gerinctelenek mellett növényi táplálékot is fogyasztanak. A madarak leggyakrabban akkor kapkodják a rovarokat, amikor a fiókáikat nevelik. A kistermetű füzike, aki átlagosan 6 fiókát nevel, két hét alatt közel másfél kiló rovart pusztít el. Így hát nem is kell tovább tűnődnünk rajta, hogy milyen kiszolgáltatottak lennénk nélkülük. Annyira, amennyire ők is azok a hideg időszakban.

Ahogy nekünk embereknek, úgy a madaraknak is megvannak a kedvenc fogásai. A sárgarigó például teljesen odáig van a csupasz hernyóért, míg a kakukk kifejezetten imádja a hosszú szőrű példányokat.


madáretető madár tél

Gondoskodjunk madarainkról a téli időszakban. Fotó: Shutterstock

Az énekes madarak képesek rugalmasan alkalmazkodni az éppen aktuális rovar- és növény kínálathoz. Azonban óriási segítség a számukra, ha a kertünkben biztos falatokra és friss vízre találnak. Ahhoz, hogy télen odaszokjanak a kertbe, érdemes az itatást egész éven át biztosítani számukra. A vizet pedig a hideg időszakokban kiegészíthetjük táplálékkal.

Milyen az ideális madáretető?

Fontos, hogy a madáretető olyan helyen legyen, ahol a madarak védve vannak a házi ragadozók elől. Ugyanis nem csak mi vagyunk oda a madarakért, de kutyáink és cicáink is. Csak ők egy kicsit másképp. Így hát mindig olyan helyre tegyük ki az etetőt és az itatót, ahol akkor sem eshetnek áldozatul házi kedvenceinknek, amikor éppen a táplálkozással vannak elfoglalva. Ha a közelében van egy bokor, akkor ha megijednek, biztonságos helyre tudnak repülni addig, míg elül a veszély.

Nem árt, ha ez a hely nincs túlságosan messze a háztól, mert nagyon érdekes és szórakoztató látványt tudnak nyújtani fürdőzés, vagy evés és ivás közben. Az ablakból pedig úgy tudjuk megfigyelni őket, hogy közben nem zavarjuk meg a pihenésüket.

Azonban úgy alakítsuk ki, hogy a szennyeződést könnyen el tudjuk takarítani az etető alól. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megoldani, ha egy adag szalmát helyezünk a földre, közvetlenül a madáretető alá. Így a koszt azzal együtt könnyedén el tudjuk távolítani.

Az etető egy szélesebb ág közelében legyen, ahol kényelmesen meg tudnak állni a madarak táplálkozás közben.

Fontos, hogy a pereme olyan magas legyen, hogy kényelmesen tudjanak belőle csipegetni, de nem szórják ki belőle a magokat a földre. Ha hosszan elnyúló tetőt helyezünk rá, akkor azzal a csipegető madarakat és az eleséget is megvédjük rossz idő esetén.

Télen ügyeljünk rá, hogy a víz ne fagyjon meg az itatóban, így inkább kisebb mennyiséget tegyünk ki, és gyakrabban cseréljük.

Ha elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba egészen tavaszig, amikor már találnak maguknak eleséget a madarak. Számítanak rá, hogy találnak a kertünkben élelmet és vizet, és lehet, hogy kimerülten érkeznek és nem tudnak tovább szállni, hogy új helyen keressenek maguknak táplálékot. Így hát nagyon fontos, hogy mindig legyen eleség az etetőben, és víz az itatóban.

madáritató madáretető

A madáritató egész évben kint lehet. Fotó: Shutterstock

Mivel etessük a madarakat?

  • Adjunk nekik olajos magvakat, azonban ezek ne az emberi fogyasztásra készített, sózott és pirított magvak legyenek. Vásároljunk kifejezetten madáreleséget. Főleg apró szemű magvakat érdemes beletenni az etetőbe, mert ezeket egy csippentéssel meg tudják enni. Lehet akár kölest, vagy muhart is a magok közé keverni. A pintyek és hullámos papagájok részére készített magkeverék ideális a kerti madarak számára is. A napraforgó egész fejét kitehetjük nekik, de az nem fog elállni a tél végéig. A napraforgószemeket külön is meg tudjuk vásárolni. Ezek legyenek törött, „szemetes” napraforgószemek, mert sok madár csőre nem elég erős ahhoz, hogy feltörje a szemeket. Tehetünk még ki mellé natúr diót, fekete diót, mogyorót, földimogyorót, kesudiót is.
  • Az állati zsiradék szintén kitűnő táplálék számukra. Ez lehet kacsa-, liba- és sertésháj, sertés zsírszalonna, faggyú, főzéssel sótlanított étkezési szalonna.
  • Adhatunk nekik gyümölcsöket, például almát. Szúrjuk fel egy ágra, hogy könnyen hozzá tudjanak férni.
  • Kínáljuk meg őket madárkaláccsal. Ez faggyúból és tápláló magokból készül, mely a hideg levegőn megszilárdul. A cinegék nagyon szeretik, de a többi madár is szívesen telepszik rá, és hintázás közben csipegetve falatoznak belőle. A madárkalácsot otthon is el tudjuk készíteni. Szükségünk lesz hozzá marhafaggyúra és magokra. Vágjuk apróra a faggyút, majd tegyük a lábosba és kezdjük főzni. Akkor lesz jó, ha a rajta maradt húsról lefőtt a faggyú. Ha levettük a tűzről, tegyük bele a magvakat, és keverjük el. Amikor levesszük a tűzről, nagyon hamar elkezd megkötni, így gyorsan tegyük formába. Tegyünk bele egy szívószálat, mielőtt megkötne, amelyre később, amikor megdermed madzagot tudunk kötni, amellyel fel tudjuk akasztani egy ágra.

Gondoskodjunk hát a kert madarairól, hogy ők jövőre is segíthessenek nekünk a kertben.