Váradi Szabolcs, a WOLF-Garten kertészeti eszközöket forgalmazó MTD Hungária Kft. értékesítési szakemberének tanácsait olvashatjuk.

Az első lépés: a talaj előkészítése

Az első és legfontosabb lépés a gyepszellőztetés. Ennek lényege, hogy a fűszálak közül eltávolítjuk az elhalt, rothadásnak indult szálakat, ezzel megakadályozzuk a gombásodást, penészesedést, a baktériumok elterjedését. A gyepszellőztetés során a talaj is fellazul, ami segíti majd a gyeptrágya felszívódását, illetve a csapadék is jobban be tud szivárogni a talajba. Évente két alkalommal javasolt a gyepszellőztetést elvégezni, de ősszel mindenképpen szükséges.

A gyepszellőztetést végezhetjük gereblyével, a gyep alapos átgereblyézésével. De vannak kifejezetten gyepszellőztetésre alkalmas elektromos vagy benzines eszközök is. Ezek úgy működnek, hogy egy forgó hengeren lévő rugós késekkel függőleges bemetszéseket ejtenek a gyepen, ezért is szokták vertikális fűnyírásnak nevezni a gyepszellőztetést. A WOLF-Garten gyepszellőztető eszközök benzines és elektromos változatban egyaránt elérhetők, különböző erősségű motorral, különböző méretű fűgyűjtővel és munkaszélességgel. A WOLF-Garten eszközök 3:1-ben funkcióval működnek: gyepszellőztetés, gyeplazítás és fűgyűjtés.

A téli hónapokban kevés a fény, és a nedves talaj ideális körülményeket teremt a mohafélék elterjedésének. A moha idővel filcréteget képez, ezért a fű gyökerei a talaj felszínén keresik a vizet, így elsekélyesednek. Tavasszal is végezzünk majd gyepszellőztetést, hogy a fű gyökerei besűrűsödhessenek és mélyebbre tudjanak hatolni a talajban, ami segíti a tápanyag és a nedvesség felvételét.

A következő lépés: a fűmag elvetése és trágyázása

A gyepszellőztetést követően lehet a fűmagot elvetni, a kikopott területeket újrafüvesíteni. Vásárlásnál érdemes megnézni, hogy a választott fűmagnak mekkora a csíraképessége, mert ez az érték mutatja meg, hogy a fűmagok hány százaléka lesz majd képes kicsírázni. Vannak gyepjavító pálcikák is – ilyen például a WOLF-Garten Gyepjavító pálcika -, amelyeknél a magokat víztároló burkolat veszi körül, a fűmag így nehezebb, nincs kimosódás, jobb az érintkezés a talajjal és a madarak sem szeretik, nem csipegetik fel.

gyepjavító pálcika

Tápanyag-utánpótláshoz jó megoldás a gyepjavító pálcika – Fotó: MTD Hungária Kft.

A téli időszak előtt a fűnek szüksége van továbbá tápanyagra is – alacsonyabb nitrogén, viszont magasabb kálium tartalommal -, hogy felkészült legyen a zordabb téli időjárásra. Olyan gyeptrágyát válasszunk, amely a többrétegű bevonatnak köszönhetően lassabban bomlik le, akár heteken keresztül biztosítja a szükséges tápanyagot. Kisebb és nagyobb kiszerelés is található ezekből a gyeptrágyákból, de fontos, hogy október végéig használjuk csak, mert a napsütéses órák száma ekkorra jelentősen csökken, így a fű már nem tudja feldolgozni a tápanyagot.

Új alternatívát  jelentenek a környezettudatos kertbarátok számára a ma már elérhető organikus gyeptrágyák, amelyek kizárólag növényi alkotóelemeket tartalmaznak, pl. a WOLF-Garten Natura Bio gyeptrágya termékei. Ezeknek az organikus gyeptrágyáknak az az előnye, hogy értékes szerves anyagaikkal elősegítik a talaj életfolyamatait, kizárólag növényi összetevőkből állnak, megújuló nyersanyagok felhasználásával készülnek. Hosszú hatású, természetes tápanyaggal látják el a gyepet, mindemellett magnézium tartalmuknak köszönhetően a gyep szép zöld színű lesz. Mivel természetes alapanyagokat tartalmaz, ezért a gyep a trágyázás után azonnal birtokba vehető.

gyep szellőztetése

Elektromos gyepszellőztető – Fotó: MTD Hungária Kft.

Néhány szó a fűnyírásról és öntözésről a tél beállta előtt

Az őszi szezonban óvatosan kell bánni a locsolással, hiszen ősszel eleve több a nedvesség, az eső, a pára. A fű 60-80%-a víz, így a hideg időjárás könnyen fagykárokat okozhat.

A fűnyírást is másképp kell elvégeznünk: ne hagyjuk 5 centinél magasabbra a gyepet, a nyári 10 centis hosszúságról fokozatosan álljunk át az 5 centis magasságra. Ha ennél kisebbre vágjuk a füvet, nem tud jól fejlődni, ha pedig magasabbra hagyjuk, könnyebben elfagyhat. Az őszi fűnyíráskor már nem szabad a mulcsot kiszórni. Szedjük össze a nyesedéket, mert az eleve nedvesebb időjárás idején a mulcsozás elősegíti a gombásodást. 10 C° alatt pedig már nem ajánlott a fűnyírás.