Egész évben a nyarat várjuk, azonban mint minden, a nyár sem fenékig tejfel. A kánikula, a hőség ugyanis mindent és mindenkit megvisel, legyen szó emberről, állatról, növényről. Sőt, még néhány tárgyunk is tönkre tud menni, ha nem figyelünk rá oda kellőképpen.

A globális klímaváltozás miatt a Föld felszínének átlaghőmérséklete az utóbbi 25 évben folyamatosan emelkedik. Így hát hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy egyre többször lesz kitéve a szervezetünk a nagy melegnek. Mindenkit megvisel, de ilyenkor különösen oda kell figyelni az idősekre, a fiatalokra, az állatokra és a növényekre. Azonban néhány szabály betartásával minden és mindenki gond nélkül át tudja vészelni a legmelegebb napokat is.

Fontos tehát, hogy ne vegyük félvállról a hőséget, és készüljünk fel rá időben. Sőt, készítsük fel szeretteinket, növényeinket és állatainkat is. Különösen azokra figyeljünk oda, akik nem tudnak magukról gondoskodni. Mert sajnos egy pillanat alatt bajuk eshet a nagy hőségben.

Így óvd a kerted és a növényeidet

1. Öntözzük gyakrabban a növényeinket. Ez nem azt jelenti, hogy árasszuk el őket vízzel, hanem azt, hogy rendszeresen kapjanak az időjárásnak megfelelő mértékű vízmennyiséget. Különösen könnyen száradhatnak el a balkonládában, vagy cserépben növekedő növényeink, így rájuk is nagyon ügyeljünk a hőség idején. Ha nehezen viselik a tűző napfényt, a déli órákban helyezzük őket árnyékos helyre.

A legjobb, ha hajnalban öntözünk, amikor alacsonyabb a hőmérséklet, így csökken a párolgás mértéke. Ráadásul a gombás fertőzések előfordulását is meg tudjuk akadályozni így. Nem is beszélve arról, hogy még kellemes hőmérsékletben tartózkodunk kint a kertben, amíg öntözünk.

öntözés növény nyár

Nyáron a nagy hőségben a növényeink is előbb megszomjaznak. Fotó: Shutterstock

2. A talajtakarás most különösen fontos, hiszen a talaj könnyebben kiszáradhat. A mulcs segítségével csökkenteni tudjuk a párolgást, és meg tudjuk védeni a növényt a melegtől és a széltől. Akár a levágott fűből is kiváló mulcs lehet. A gondosan takart talaj akár hatszor tovább is képes megtartani a nedvességet. De nem csak mulccsal takarhatjuk a talajt, hanem ültethetünk talajtakaró növényeket is, mint amilyen például a kakukkfű.


De ne csak a talajt védjük a napsugaraktól, hanem árnyékoljunk is, ahol szükséges. A különböző fényérzékenységű növények számára más és más típusú hálót kell alkalmazni. A hálót a növény fölé kell kifeszíteni. A legjobb azonban, ha úgy készítjük el a vetési tervet, hogy felhasználjuk a kevésbé fényigényes növények számára árnyékként a kerti bokrokat és fákat.

3. Kapálásra fel! Na persze ne a legnagyobb melegben, hanem inkább kora reggel. Ha rendszeresen átkapáljuk a talajt, nem csak a gyomoktól szabadulhatunk meg, de a víz sem folyik el a talaj felszínén, így jóval többet tudnak belőle hasznosítani a növények.

4. Vizsgáljuk meg, hogy az öntözés valóban megfelelő volt. Ezt onnan látjuk, hogy nem elég, ha csak a talaj felszíne nedves. Kicsit ássunk mélyebbre, és ha ott még száraz a talaj, nem öntöztünk elég ideig. A legjobb megoldás erre az előöntözés. A túlságosan kiszáradt talaj ugyanis nem képes kellő mennyiségben hasznosítani a vizet, így érdemes először megnedvesíteni a talajt, majd fél óra múlva megöntözni.

5. Adjunk esélyt a csepegtető öntözésnek. A növényeink nagyon hálásak lesznek érte. Ráadásul ez nincs időhöz kötve, a nap bármely szakában, sőt, akár egész nap is öntözhetjük így a növényeinket. Így pedig még a gombás megbetegedéseknek is elejét tudjuk venni.

6. A metszés segítségével kevesebb lomb lesz a növényeinken, így kevésbé tudnak párologtatni is.

Így óvd magad és szeretteidet

1. A kánikula idején tartózkodjunk a fizikai megerőltetéstől. Nem csupán a szabadban, hanem a lakásban is. Ilyenkor jóval több energiát és folyadékot veszíthetünk, így ezt folyamatosan pótoljuk, akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. De az sem mindegy, hogy mivel kívánjuk pótolni. Kerüljük az alkoholos italokat, de a teát és a kávét is, hiszen ezek fokozzák a szomjúságérzetet, és folyadékot vonnak el a szervezettől. A legjobb, ha tiszta vizet iszunk, szénsavmentes változatban.

2. A sétákat, akár egyedül, akár gyermekeinkkel, akár kutyánkkal tesszük is azokat, időzítsük kora reggelre, vagy estére, amikor már nem olyan erős az UV sugárzás, és amikor már elviselhetőbb a hőmérséklet.

3. Soha ne hagyjunk sem embert, sem állatot az autóban, hiszen az nagyon rövid időn belül extrém módon fel tud melegedni. De hajtógázzal működő spray-t és öngyújtót sem érdemes ott hagyni.

4. Érdemes naponta többször lezuhanyozni, azonban ne hideg, hanem inkább langyos vízzel.

5. Ne feledkezzünk meg a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémekről sem. Azonban annak ellenére, hogy használjuk a fényvédő krémet, a legjobb, ha 11 és 15 óra között nem tartózkodunk a napsütésben.

öntözés növény

Az öntözést inkább kora reggelre időzítsük. Fotó: Shutterstock

6. Mivel a kánikulában megnő a folyadékveszteség, a sóveszteséggel is számoljunk, így fogyasszunk ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékokat, hogy pótoljuk a nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

7. Fogyasszunk könnyű nyári ételeket, kisebb adagokban.

8. Viseljünk kalapot, hogy védjük a fejünket is a napsütéstől. Ne feledkezzünk meg a megfelelő napszemüvegről sem, amely védi szemünket az UV sugárzástól.

9. Fokozottan figyeljünk oda az állatokra. Ők nem tudnak maguknak vizet adni, így rendszeres időközönként adjunk nekik hűvös, de nem túlságosan hideg vizet. Ha lehet, ne fém tálba öntsük, mert az hamarabb fel fog melegedni, mint a műanyag itatók. Helyezzünk el több vizes edényt is a kertben, hogy ha véletlenül felrúgja az állat, akkor se maradjon órákon keresztül víz nélkül.

Az edényeket tegyük árnyékos helyre. Gondoskodjunk arról, hogy az állataink árnyékban tudjanak hűsölni, és ne tegyük ki őket fizikai igénybevételnek. Ne ilyenkor kezdjünk bele edzésekbe, és ne dobáljuk nekik a labdát sem, hiszen ránk való tekintettel vissza fogják hozni, de árthat nekik a hőségben való futkározás. A sétákat azért is időzítsük estére, mert a felforrósodott betonon könnyen megéghet a kutyák talpa.

Ha az utcán gazda nélkül kóborló állatot látunk, itassuk meg. Ez életmentő lehet a nagy hőségben. A legjobb persze az lenne, ha elvinnénk egy közeli állatorvosi rendelőbe, és ott kérnénk segítséget a talált cica vagy kutya gazdájának megtalálásához.

10. Gondoljunk a kerti madarakra is. Helyezzünk ki a számukra is itatókat. Védett helyre tegyük, ahol nem tudják megtámadni őket fürdés és ivás közben a házikedvenceink.

A hőség mindannyiunkat megvisel, és türelmetlenebbé tesz. Próbáljunk meg jobban odafigyelni egymásra és magunkra, hogy igazán vidám és gondtalan lehessen a nyár.