Milyen fura is az élet. A virágaink, a gyepünk, a fáink, mind a szemünk fényei, és rengeteg odafigyelést és gondoskodást kapnak tőlünk, hogy egyre szebbek legyenek. Mégis, némelyik mind esztétikailag, mind a termés minőségében és mennyiségében, hagy némi kívánnivalót maga után.

Ellenben a tarack, amit senki sem ültet, nem öntöz, nem óv, sőt, ami senkinek sem hiányzik, a maga igénytelen lényével csodálatosan jól érzi magát mindenféle gondoskodás nélkül, még a legnagyobb szárazságban is. Szinte nincs olyan kert, ahová ne szemtelenkedne be, és ne okozna éveken át tartó kellemetlenséget. Kiirtása borzasztóan körülményes, és rengeteg munkával jár, de nem lehetetlen.

De mi is a tarack?

A tarack, teljes nevén tarackbúza, vagyis Elymus repens, egy igazán ellenálló és nagyon is erőszakos gyomnövény. Sajnos, ahol egyszer megtelepedett, onnan szinte lehetetlenség kiirtani. Bár igazán a mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, bárhol képes életben maradni. A talajban vékony tarackokat fejleszt, amelyeknek minden rügyéből új hajtás nőhet ki. Ha a tarackot felássuk, de nem szedjük ki az összes gyökerét, akkor az eldarabolt gyökerekből még több tarack fog nőni.

Nem elég azonban, hogy ellepi az egész kertünket. Ezen kívül olyan toxikus anyagokat termel, amelyek gátolják a növények fejlődését, mert nem képesek nitrogén felvételére a tarack miatt. Ezt a jelenséget allelopátiának nevezik.

Minél durvábban bánunk vele, ő annál jobban érzi magát. Hogy még egyéb jó hírünk is legyen vele kapcsolatban, a gyomirtók hatástalanok ellene.

A tarackbúza évelő szálfű, töve messze kúszó tarackokkal terjed. Hajtásaival nagy csoportokat képez. Egy tőnek akár 200 hajtása is lehet, melyek minél idősebb a növény, annál sűrűbbek lesznek.  A tarackbúza legelőkön, réteken, kopár területeken gyakori, és sajnos a kertjeinkbe is jut belőle bőségesen.
Hogy jó oldalát is említsük, régebben vizelethajtóként alkalmazták, de hasznos lehet hólyaghurut és vesekő esetén is. A népi gyógyászatban sikerrel alkalmazták köhögés és légcsőhurut ellen. Külsőleg is hatásos, hiszen hámosító és jó eredményeket lehet vele elérni a pattanásos bőr kezelésében.
tarack közeli

A tarack az egész kertet behálózza. Fotó: 123rf.com

Irtó jó módszerek a tarack ellen

 • Az egyik nagyon hatásos módszer a kiirtására, ha ásóval vagy csákánnyal kiszedjük a földből, azonban a teljes gyökérzetével együtt kell eltávolítani, mert ha csak elvágjuk, azt is remekül túléli. Sőt, még a komposztban is képes új életre kelni. Bárcsak a haszonnövényeink között lennének hasonló tulajdonsággal rendelkezők!
 • A tarack éppen úgy egyszikű növény, mint a gyepet alkotó pázsitfüvek, ezért gyomirtóval nem tudjuk  kiirtani a pázsitból. A legjobb megoldás ellene, ha gyomirtó ásóval kiemelünk egy taracktövet és megpróbálunk minél több sarjat kitépni a földből. A hosszútávú megoldás azonban az, ha a gyep azon területeit, ahol a tarack található, teljesen felássuk, és minden egyes tarackot eltávolítunk belőle. Ezután pedig fűmaggal vetjük be az üressé vált területet.
 • Jó megoldás lehet ellene, ha megvárjuk, amíg felázik a talaj, mert ilyenkor sokkal egyszerűbb a hosszú és elágazó gyökércsomókat egyben kivenni a földből.
 • Ha már a tarack kifáraszt minket, hát fárasszuk ki mi is. A kifárasztás módszer lényege, hogy a gyomirtást már tavasszal megkezdjük. Amint meglátjuk, hogy a tarack kidugja a fejét a földből, azonnal kikapáljuk a hajtásokat. Így a felhalmozott tápanyag fokozatosan kimerül a földből és a gyomnövények elpusztulnak.
 • Ha nagyon nagy mértékben elszaporodott a tarack a kertben, akkor sajnos nincs más megoldás, mint a teljes terület felszántása. Fontos, hogy alapos munkát végezzünk, mert egy bent maradt tarack viszonylag rövid, de kitartó munkával ismét át tudja venni a hatalmat a kertünkben. A fertőzött talaj teljes felső rétegét el kell távolítani, és ezután fel kell ásni jó alaposan a teljes területet. Majd füvesítés előtt használatos gyomirtóval kell kezelni a területet, ezután történhet meg a talajfertőtlenítés. A gyep vagy a növények újratelepítésével várjunk legalább két hetet a gyomirtó miatt. A munka nagyon fárasztó és hosszú. Azonban gondoljuk át, hogy ha kisebb lépésekben haladunk, akkor nagy eséllyel a tarack fog nyerni. Így hát érdemes egy utolsó, nagy ütközetben legyőzni, mint folyamatosan vívni ellene a csatákat.

tarack közelről

Egyetlen tarack is újra át tudja venni a hatalmat a kert felett. Fotó: 123rf.com

 • Ha nem szeretnénk esélyt adni a taracknak arra, hogy a fűszálak között élje ártalmas kis életét, akkor érdemes gyepszőnyegben gondolkodni. Minél sűrűbb, annál nehezebb dolga van a gyomnak.
 • Ha a gyepünk egészséges, jóval kisebb esélye van annak, hogy a tarack közé tudjon férkőzni. Ezért érdemes megadni neki a szükséges tápanyagot és vizet.
 • Ha nem akarjuk felásni a talajt, akkor fedjük le a teljes területet fekete fóliával. Így azonban nem csak a tarack, hanem minden ki fog pusztulni, ami a fólia alatt volt.
 • Ha a tarack felüti a fejét, az mindig azt jelzi, hogy valami nincs rendben a kertünkben. Az ok lehet vízhiány, tápanyaghiány, rossz minőségű talaj, de akár túlöntözés is.
 • Az emelt ágyás teljes mértékben megoldást jelent a tarack ellen. Természetesen a gyep esetében ez nem lehet megoldás, de az egyéb növények esetében tökéletes. A körülbelül egy méter magasságú, földdel feltöltött emelt ágyáson már nem fog tudni áthatolni a tarack.
 • Szintén megoldás a magaságyás, hiszen ott sincs esélye a taracknak, hacsak a bekerült földdel oda nem juttatjuk. Így hát nagyon figyeljünk oda, hogy mivel töltjük fel a magaságyásainkat.