Igen bosszantó, ha hangyák jelennek meg az otthonunkban, ráadásul van olyan hangyafaj, amely kifejezetten az emberi környezetben érzi jól magát. Milyen természetes módszerekkel tarthatjuk távol őket?

Hasznos vagy kártevő?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hangyák hasznos élőlények-e vagy sem. Jelenlétük a természetben hasznos, hiszen a ragadozó hangyafajok nagy mennyiségű kártékony rovart pusztítanak el; például egy erdei vöröshangya-kolónia naponta 10.000 különböző rovart ejt el. A kertekben azonban nem mindig kívánatos a jelenlétük, hiszen például a sok kártevő rovart elpusztító fekete hangyák erős védelmezői a levéltetveknek, ugyanis a levéltetvek által termelt mézharmat a hangyák számára finom eledelt jelent.


A házba, lakásba beköltöző egyes hangyafajok épületen belüli fészkelőhelyei károsíthatják a faelemeket, a testükön pedig különböző baktériumok tenyésznek, melyekkel megfertőzhetik az élelmiszereinket.

A következő hangyafajokkal találkozhatunk a környezetünkben:

• A legnagyobb méretű a faodvasító lóhangya, mely jellemzően farönkökben, kiszáradt fákban épít fészket, de házon belül is megtelepszik a szigetelésben, a fa- és a tetőszerkezetben, ha kedvező számára a páratartalom.

• A fekete hangya föld alá vájt üregekben él, de élelmet keresve a lyukakon és a repedéseken keresztül bejár a házba is. Az édes íz a kedvence.

• A gyepi hangya természetes élőhelye a föld alatt vagy faodvakban, korhadt fákban található, de a járdák, teraszok, kocsifeljárók közelében és az épületeken belül is előfordul. Szereti a zsíros, az édes, a fehérjében gazdag táplálékot, az elpusztult rovarokat és az állateledeleket is.

• A tolvajhangya az egyik legkisebb méretű hangya a világon. A lakáson belül is megtelepedhet a padló alatt vagy a szekrényüregekben. A kis repedéseken át könnyen bejutnak a kertben lakó példányok is. Szintén az édes, a zsíros és a fehérjedús táplálékot részesítik előnyben.

• Szintén apró méretű a fáraóhangya, egy távol-keleti faj, amely mára az egész világon elterjedt. Falban, padló alatt, vezetékek mentén, szemetesekben, tárolókban, ágyneműtartókban, faszerkezetekben is építhet kolóniát. Irtása kimondottan nehéz, fújós hangyamérgekkel lehetetlen. Több királynő is jelen van a bolyban, és ha a hangyák veszélyt éreznek, többfelé osztják a bolyt.

dinnye hangya

A hangyák általában szeretik az édes ízt – fotó: Pixabay

Így védekezhetünk a hangyák ellen környezetbarát módszerekkel

• A legfontosabb a megelőzés. Ha kertes házban lakunk, vágjuk le a házra lógó ágakat, nyírjuk meg a fallal érintkező bokrokat és sövényeket! Távolítsuk el azon csöveket és vezetékeket, amelyeken keresztül be tudnak jutni a házba. A lakásban ne hagyjunk szabadon ételmaradékot, a szemetes legyen teljesen zárható.

• Ha már megjelentek a hangyák, többféleképpen is védekezhetünk ellenük. Kihelyezhetünk befőttesüveg tetejébe öntött mézes vagy cukros vizet, amelyet az útvonalukra, de még a lakáson kívülre teszünk. Így a lakásba költözésük előtt finom eleséget kapnak, és nem jönnek tovább.

• Kővel burkolt helyiségekben leönthetjük őket, továbbá locsolhatunk a járataikba forró vizet. Tehetünk ragasztócsíkot, légyfogót a fal mentén az útvonalukra.

hangya

Vágjuk le a házra lógó ágakat, nyírjuk meg a fallal érintkező bokrokat és sövényeket – fotó: Pixabay

A hangyák nem szeretik az erős illatokat. Ezért érdemes a vonulásuk útjába fahéjat, friss citromreszeléket, ecettel vagy fahéjolajjal átitatott vattapamacsokat, erős illatú szárított növényeket, citromos vagy ecetes illóolajos keveréket helyezni. Illóolajos-ecetes sprayvel le is fújhatjuk őket. A leghatásosabb a levendula, a menta, az eukaliptusz, a teafa és a zsálya illóolaja.

• Próbálkozhatunk cukorral kevert kávézaccal is, melyet a dolgozók bevisznek a bolyba, a koffein pedig végez a fészekben lévőkkel. Így működik a cukor és a szódabikarbóna keveréke is, melyet az édes ízt kedvelő hangyák elfogyasztanak, a szódabikarbóna azonban elpusztítja őket.

• A fáraóhangyák esetében óvatosság szükséges, mert e faj úgy reagálhat a támadásra, hogy a kolónia kisebb csoportokra bomlik, amelyek új területeket keresnek. Célszerű tehát követni az útjukat, és megfigyelni, hol fészkelnek, majd a fészket semmisíteni meg.

• A veteményest rendszeres műveléssel, öntözéssel, a letelepedést megakadályozva védhetjük meg.

• A gyümölcsösökben a fák kérgére tegyünk öntapadós papírt, hogy a hangyák ne tudjanak felmászni a törzsön, így nem jutnak mézharmathoz, a levéltetvek pedig védelemhez.

• A menta is segíthet távol tartani a hangyákat.

• Érdemes menta, teafaolaj, citromfűolaj és víz keverékével bepermetezni a kertben azt a részt, ahol pihenni szoktunk.

hangya

A gyümölcsösökben a fák kérgére tegyünk öntapadós papírt, hogy a hangyák ne tudjanak felmászni a törzsön – fotó: Pixabay

Érdekesség a hangyákkal kapcsolatban

• Becslések szerint 20.000 milliárdszor milliárd hangya él a Földön. Ez a szám a Földön élő összes ember tömegének körülbelül egyötöde. Tehát a globális hangyapopuláció 20 x 10 a 15.-en, azaz 20 kvadrillió állat. Ez egy 20-as szám 15 nullával.

• A rovarok évente hektáronként akár 13 tonna talajtömeget is megmozgatnak.

• A Földön élő összes hangya együttes biomasszája 12 megatonnányi szenet tesz ki.

• A trópusokon a legmagasabb a hangyasűrűség a világon, míg a sarkvidékeken nem élnek. Az ökoszisztémák közül az erdőkben és a száraz régiókban él a legtöbb hangya, míg a világ ember által erősen befolyásolt részein sokkal ritkábban fordulnak elő.

Forrás: greendex.hu, greendex.hu 2