A hangyák is az ökoszisztéma részei, de nem biztos, hogy elsőre ez fog eszünkbe jutni, amikor a gyönyörű gyepünkön megpillantunk egy hatalmas hangyafészket, vagy épp az otthonunkban találkozunk velük. Pedig van hasznos tulajdonságuk is. Kis takarítókként segítenek rendben tartani a kertet, azonban az is igaz, hogy a gyümölcseinket és zöldségeinket se kerülik messzire.

A világon több, mint 12 000 hangya faj él, melyből 74 faj fordul elő Magyarországon. Velük sok helyen futhatunk össze, többek között az otthonunkban és a kertünkben is. Az, hogy éppen mivel táplálkoznak szívesen, fajtól függően változó, így akad, amelyik növényi táplálékot, míg más élő vagy elpusztult rovarokat fogyaszt, de abban általában egyformák, hogy mind édesszájúak, tehát nagyon szeretik az édes ízeket.

A kertünkben leginkább a fekete hangyákkal találkozhatunk, amelyek többezer fős kolóniában élnek. A száraz, meleg idő kedvező számukra, hiszen a legjobban a kiszáradt talajban érzik jól magukat, így a rendszeres esőzést és öntözést nem kedvelik. Éppen ezért manapság gyakrabban bukkanhatunk a kertben hangyabolyra.

Ezért nem kedveljük a hangyákat

1. A hangyák az elpusztult állatok, elhalt növények gyűjtögetésével foglalkoznak, így tisztítják a területet, ami nagyon hasznos ránk nézve. Az üregeik ásása során ráadásul még a talajt is fellazítják. Azonban nagyon kellemetlen lehet, ha tele van a gyep hangyákkal,ráadásul esetleg még meg is csíphetnek minket.

2. Ha tömegesen fordulnak elő, az valószínűleg azt jelzi, hogy levéltetvek vannak a kertben. A hangyák és a levéltetvek szimbiózisban élnek egymással. A hangyák szívesen fogyasztják a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot. De még ennél is tovább mennek azért, hogy hozzájussanak. A tetvek potrohát masszírozzák, így azok több mézharmatot választanak ki.

A probléma ezzel csupán az, hogy ahhoz, hogy több mézharmatot választhassanak ki, jóval több nedvességet kell a tetveknek a növényeinkből kiszívnia. A levéltetvek a növényekre veszélyes vírusokat terjesztenek, ráadásul ebben a hangyák is segítenek nekik, amikor egyik növényről a másikra vándorolnak. Azonban sokszor a hangyák nem csak masszírozzák, hanem el is pusztítják a levéltetveket.

3. A veteményesben sem örülünk nekik, hiszen sajnos nem csak a földre hullott gyümölcsöket eszik meg, hanem a fán lévő, egészséges példányokat is, és a zöldségeink sincsenek tőlük biztonságban.


4. A fűmagot is tápláláknak tekintik, így ahelyett, hogy az elvetett magból szép pázsit lenne, inkább a hangyák éléstárában fogjuk megtalálni azt.

Ezekkel a hangyákkal találkozhatsz hazánkban leggyakrabban

1. Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda)

Ez a hangyafaj kifejezetten a kivágott, száraz fát részesíti előnyben, mivel itt tud létrehozni kolóniát. A fát nem eszi meg, csak járatokat és menedéket épít a belsejében. Azonban idővel teljesen tönkreteszik a fát. Ha észrevesszük a fűrészport, akkor gondoljunk rá, hogy hangyák okozhatták.

faodvasító lóhangya

A faodvasító lóhangya akár milliós károkat is képes okozni. Fotó: Shutterstock

Egy átlagos kolónia 15-20 000 egyedből áll, de akár az 50 000-es létszám sem ritka, így ne csodálkozzunk, hogy akár milliós kárt is képesek okozni. Minden egyes kolóniához tartozik egy királynő, amely szárnyatlan, és a dolga az utódok világrahozatala.

Kezdetben a fában megjelenő apró lyukak és a környékén megjelenő faforgács lehetnek árulkodó jelek, de hamarosan fel fog tűnni a dolgozók tömeges megjelenése is. Főleg, mert mivel sok vízre van szükségük, hosszú sorokban fognak vonulni a vízlelőhelyek felé. Éppen ezért fontos, hogy a kertben ne legyenek szabad vízgyűjtők. Elsősorban növényi részekkel, mézharmattal, gyümölcsfák leveleivel és rovarokkal táplálkoznak, de a lakásba jutva húsokat, tojást, süteményeket, zsírt is esznek.

A lakásokon belül megjelenő hangyák akár haraphatnak is, mivel erős állkapcsuk alkalmas rá. Harapásával hangyasavat fecskendez a bőrbe, ami égő érzéssel jár, de egészségügyi kockázata nincs.

Ennek a fajnak az irtása teljesen másképpen történik mint más hangyafaj esetében, hiszen mindenképpen szakemberre lesz szükség. A házi módszerek, a bolti irtószerek hatástalanok ellenük.

2. Fekete hangya (Lasius niger)

A fekete hangya több ezer fős kolóniában él, föld alá vájt üregekben, melyek mindegyikének megvan a meghatározott célja. Van, amelyikben a tojásokat, másokban lárvákat, bábokat tartanak, és van, amelyikben a királynő él. Az apró földmorzsák alapján lehet őket beazonosítani, amelyeket a föld felszínén hoznak létre. A hangyaboly az üregekkel mélyen a föld alatt található, 1-2 méter mélyen. Élelemért azonban gyakran bejárnak a házba. A kertben elhullott rovarokkal, nektárral, mézzel, gyümölcsökkel, mézharmattal táplálkoznak amit a levéltetvek termelnek.

fekete hangya

A fekete hangya gyakran van jelen a kertekben. Fotó: Shutterstock

A hím és a nőstény mérete 6-7 mm, a dolgozók mérete 3-5 mm, színe barnától a feketéig terjed, szárnya csak a hímeknek és a királynőnek van. Csápjain fontos tájékozódási szervek találhatóak mint például szaglás, tapintás, hallás, ízlelés.

Szaporodása nyár közepe táján van. A királynő és a dolgozók 5-7 évig élnek, amely idő alatt a királynő 1000–1500 tojást rak le, a lárvákat pedig nyálmirigye váladékával táplálja.

3. Gyepi hangya (Tetramorium caespitum L.)

A gyepi hangya természetes élőhelye a föld alatt, korhadt fákban, faodvakban található, de akár ingatlanok belsejében is találkozhatunk velük. A gyepi hangya dolgozói 2-3 mm nagyságúak, a nőstények mérete pedig 7-8 mm. Színe a világosbarnától egészen a feketéig terjed.

A hangyabolyban egyetlen királynő található, de a hangyaállam több kasztból áll. Hangyavárakat építenek a fészkük fölé, így lehet a legkönnyebben észrevenni őket. Akár a falakba vagy a padló alá is befészkelik magukat. Kártételük főként az élelmiszerekkel kapcsolatos, hiszen beszennyezik ezeket.

A szemét vagy nyitott, szabadon álló élelmiszer folyamatos visszatérésre ösztönzi őket. Szaporodásuk nyáron történik, a párosodást követően a nőstény új fészket keres, ahol létrehozza az új kolóniát. A gyepi hangyák teljes metamorfózison mennek keresztül (tojás, lárva, báb) mielőtt elérik a teljes kifejlettségi szintet, és egy fészekben akár tíz-tizenötezer egyed is fellelhető.

gyepi hangya

A gyepi hangya fészkében akár 15000 egyed is fellelhető. Fotó: Shutterstock

4. Tolvajhangya (Solenopsis fugax)

A tolvajhangya az egyik legkisebb méretű hangyafaj a világon, mérete 1.5-2 mm, színe sárgásbarna, azonban méretei miatt könnyedén kilopja más hangyák fészkéből az élelmet vagy a tojásokat. Éppen ezért szívesen építik más hangyakolónia mellé a sajátjukat. Meleg időben lehet rajtakapni őket, amint élelem és vízforrás után kutatnak. A zsíros, édes, fehérjedús élelemforrást részesítik előnyben. Az otthonokba a legapróbb repedéseken keresztül is képesek bejutni.

Szintén kis méretük miatt bármilyen élelmiszerhez hozzáférnek, még a csomagoltakhoz is. Azért veszélyesek, mert a testükön baktériumokat hurcolhatnak magukkal, így beszennyezik az élelmiszereket. A természetben elhullott rágcsálók, rovarok tetemeivel, valamint takarmánnyal táplálkoznak, éppen ezért betegségeket is terjeszthetnek az emberek számára.

Akár lakáson belülre is fészkelhetnek, a padló alá vagy a lakás kisebb helyiségeibe. A királynő által lerakott tojásokból 50 nap elteltével kelnek ki a hangyák melyek néhány hónap elteltével érik el a felnőtt kort.

5. Fáraóhangya (Monomorium pharaonis)

Fáraóhangya dolgozói rendkívül apró, 2 mm-es méretük miatt könnyedén bejutnak a legapróbb réseken át az otthonainkba. Borostyán-sárgás színük különbözteti meg őket a többi hangyától. Behurcolás útján kerültek hazánkba.

25 Celsius-fok feletti hőmérséklet és 80% páratartalom esetén képesek szaporodni. Egy kolónia több királynőt is rejthet. A fészken belül megtermékenyített királynő gyakran hoz létre új kolóniát a régi közelében. Egy királynő élete során több száz utódot hoz a világra. A fáraóhangya dolgozói 38 nap alatt érik el a felnőtt kort, azonban csak tíz hétig élnek.

A fáraóhangya mindenevő, rovarokat vagy akár dögöket is elfogyaszt, és akár 50 méterről is képes megtalálni a táplálékát. Testén ebből kifolyólag baktériumok, vírusok tenyésznek, ezért veszélyesek ránk nézve.

A fáraóhangya kiirtása nem egyszerű feladat, hiszen a kezelés tekintetében teljesen más eljárást igényel, mint a többi hangyafaj. Peszticidek használata azért sem jó ötlet, mivel a kolónia rövid idő múlva tovább költözik és így a probléma súlyosbodni fog. Fontos, hogy a királynőkre gyakoroljunk hatást, ennek érdekében csali használat és beetetés jelenti a megoldást.

fáraó hangya

A fáraó hangyát színe különbözteti meg a többi hangyától. Fotó: Shutterstock

Ha így teszel, nem lepik el a hangyák a kerted

1. A hangyák a száraz talajt szeretik, így a rendszeresen gondozott és öntözött kertben kevésbé fogják otthon érezni magukat.

2. Bizonyos növényeket nem szeretnek a hangyák, így érdemes ezekből tartani néhányat a kertünkben is. Ilyen például a kakukkfű, a levendula és a zsálya is.

3. A hangyák nem mindent tudnak megemészteni. Így vannak a kávézaccal, a fahéjjal, a sütőporral is. Keverjük össze ezeket cukorral, így igazán vonzónak fogják tartani, és remek csali válhat belőlük.

4. Tegyünk öntapadós hangyacsapdát a fák törzsére, hogy ne tudjanak felmászni rá.

5. Vannak különféle hangyairtó szerek is, akár por, akár gél formában, és rengeteg féle csalit is ki tudunk már helyezni ellenük. Azonban nagyon ügyeljünk rá, hogy soha ne kerüljön kisgyerek közelébe, és a házikedvenceinket is tartsuk tőle biztonságos távolságban.

Ha lefújjuk a hangyák fészkét irtószerrel, elsőre úgy fog tűnni, mintha az teljes mértékben hatástalan lenne. Azonban a türelem hangyamentes kertet terem. Idővel ugyanis hatni fog. De mivel a szer csak azokra az egyedekre hat, amelyeket lefújtunk, időnként meg kell ismételni az irtást.

6. Ha sikerült kiirtani a hangyákat a bolyból, gereblyézzük szét a fészket, hogy ne kapjanak kedvet egy következő hangyakolónia tagjai a beköltözéshez.

7. Senkit nem szeretnénk arra biztatni, hogy végezzen a hangyákkal. Van egy jóval humánusabb megoldás is arra, hogy a hangyafészek ne a mi kertünkben legyen. Egyszerűen csak át kell költöztetni. Ehhez nem kell más, mint hogy nedves földet tegyünk egy cserépbe, majd azt fejjel lefelé rátegyük a hangyabolyra. Ezután már csak a hangyákkal teli cserepet kell elköltöztetnünk valamilyen lakatlan helyre.

Így védd meg az otthonodat a hangyákkal szemben

1. A legjobb védekezés a támadás! Soha ne hagyjunk elől ételt, és ne hagyjunk mosatlan edényt a mosogatóban.

2. Minden nap vigyük ki a szemetet, ha ételmaradékot dobtunk ki. Ezek a kis lények igen messziről képesek kiszagolni a legkisebb morzsa illatát is.

3. A hangyák odavannak az állateledelért. Így ha kedvencünk nem ette meg maradéktalanul a tápját, tegyük azt vissza a tárolódobozba, különben a hangyák egészen biztosan el fogják lepni azt.

4. Ellenben a fahéjat olyannyira nem kedvelik, hogy ha beszórjuk vele az útvonalukat, messzire fogják azt kerülni. Hasonlóan viszonyulnak a liszthez és a sóhoz is. A kávézacc sem tartozik a kedvenc eledeleik közé. Ezek azért is praktikusak, mert nem mérgezők, így nem pusztítják el, csupán távol tartják a hangyákat.

Érdemes tehát tudni, milyen hangyával állunk szemben, és ismerni, hogy szabadulhatunk meg tőle!