Abban egyetérthetünk, hogy a kullancs senkinek sem a barátja. Embereknek és állatoknak is nagyon súlyos betegségeket tud okozni, ezért nagyon fontos, hogy védekezzünk ellene. Az enyhe teleknek köszönhetően pedig már nem beszélhetünk kullancsszezonról, hiszen egész évben támadhatnak. Sőt, nem csak akkor, amikor az erdőben kirándulunk. Sajnos akár a saját kertünkben is veszélyben lehetünk. Így hát egyáltalán nem mindegy, hogy tudjuk megvédeni magunkat, és négylábú kedvenceinket a kullancsok okozta betegségektől.

Ismerd meg a kullancsot

A kullancsok főleg az emlősök vérszívói, de lárváik akár madarakat és hüllőket is megtámadhatnak. A kullancs petéjéből lárva kel ki, melynek még csak 6 lába van, és nem szaporodik. Több stádium után jutunk el a nimfákhoz, amelyeknek már 8 lábuk van, de még mindig nem szaporodnak. A kifejlett állat, vagy más néven imágó, szintén 8 lábú, de ez már ivarosan szaporodik.

Hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancs a közönséges kullancs, azonban a neve ne tévesszen meg minket, hiszen nagyon is veszélyes. Akár Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A betegségeket nem az állat okozza, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, melyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe.

Ezért kell védekezni a kullancsokkal szemben

A kullancsok nagyon szeretik az elhanyagolt területeket, így a gazos, füves, erdős tájakon gyakran találkozhatunk velük, de még a vízpart sincs ellenükre. A hideg és a forró időjárást általában a föld alá bújva töltik, de mivel manapság a telek igen enyhék, így mind a négy évszakban igen aktívak a kullancsok. A kullancs a szájszervével sebet ejt a bőrön, rögzíti magát, és vért szív. Ez akár napokon keresztül is el tud tartani, majd amikor teleszívta magát, elengedi a bőrt és leesik.


Mivel érzéstelenítőt juttat a sebbe, gyakran észre sem vesszük, hogy megcsípett minket a kullancs. Azonban, miután távozott, a seb gyakran bedagadhat, begyulladhat, fájdalmassá válhat, és még enyhén nedvezhet is.

kullancs

A kullancsok nem csak az erdőben, hanem akár a saját kertedben is támadhatnak. Fotó: Shutterstock

Általában csak úgy jövünk rá, hogy megcsípett egy kullancs, hogy meglátjuk magunkon. Ekkor ne kezdjük el rángatni, mert fejvesztve fog menekülni, vagyis bele tudjuk törni a fejét a bőrünkbe. Különösen ne nyomkodjuk, mert azzal még több fertőző anyagot juttat a testünkbe, hasonlóan ahhoz, hogy ha megpróbáljuk krémmel vagy zsírral bekenni. Ehelyett használjunk kifejezetten a kullancs eltávolítására szolgáló eszközt, és ha tehetjük, ne dobjuk ki a kullancsot, hanem vigyük el egy patikába, ahol meg tudják vizsgálni a fertőzöttségét.

A leggyakoribb, kullancs által terjesztett betegségek

1. A vírusos kullancs encephalitis magas lázzal, tarkómerevséggel, zavart állapottal jár. Ezért azonnali kórházi kezelésre van szüksége annak, aki a tüneteket mutatja. A betegséget megelőzhetjük oltással.

2. A Lyme-kórt a vöröses-feketés Ixodes ricinus hordozza. A csípés helyén jellegzetes gyűrű alakul ki. Tünetei a kiütések, ízületi fájdalmak, majd később a szívkárosodás. Védőoltás nincs ellene, így mindenképpen a védekezés az egyetlen megoldás.

3. A babéziózisnak hazánkban egyelőre kizárólag a kutyákat veszélyeztető formája terjedt el. A csípés után a kutya hirtelen súlyosan belázasodik. Elesett, kedvetlen, sőt, akár idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek nála. Sokszor akár egy hét is eltelhet a csípés és a tünetek megjelenése között. Rövid időn belül a vizelete megsötétedhet, állapota pedig hamar súlyosbodik, míg sajnos akár az életébe is kerülhet. Ha a kutya hirtelen elesettnek tűnik, vagy ha kullancs volt benne, és megváltozik a viselkedése, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert akár órákon belül elveszíthetjük.

4. A tularémia, más néven nyúlpestis, a csípés helyén megjelenő fájdalmas bőrfekély képződésével jár együtt, de a nyirokcsomók is megnagyobbodnak. Akár tüdőgyulladással is járhat. Mivel nagyon fertőző, ezért be kell jelenteni a megbetegedést. Antibiotikummal jól gyógyítható, de kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A betegségen való átesés általában védettséget ad a későbbiekre.

Űzd messzire a kullancsokat a kertedtől

A teljesen kullancsmentes kertet sajnos nem tudjuk garantálni, de azért nagyon sokat tudunk tenni, hogy a lehető legkevesebb kullancs érezze magát komfortosan nálunk.

1. Ne hagyjuk a földön a faleveleket, gallyakat, mert az kiváló tanya lehet a kullancsok számára. De különféle farakásokat és egyéb lomokat se tároljunk, mert azok között is otthonra lelnek.

2. Ne hagyjuk nagyra nőni a füvet, mert a magas fűben nagyon jó búvóhelyet találnak maguknak, a rövid fű esetén viszont nincsenek védve a napfény elől, így ott nem szeretnek tartózkodni.

3. A nyestek, menyétek és egyéb rágcsálók sajnos gyakran hurcolják be a kertünkbe a kullancsokat, így próbáljunk meg olyan kerítést készíteni, ami megnehezíti ezeknek az állatoknak a bejutását. A kutyáink is kiváló segítséget nyújthatnak ebben.

4. Legyünk figyelmesek, és minden nap nézzük át magunkat és szeretteinket, ha a szabadban jártunk. Az is fontos, hogy ha hosszabb ideig tartózkodunk a szabadban, különösen, ha magas fűben, gazban járunk, esetleg erdőben kirándulunk, mindig hosszú szárú nadrágot viseljünk. A nadrág szárát tűrjük be hosszú szárú zokniba, hogy ne legyen nyílás, amelyen keresztül a kullancs el tudja érni a bőrünket. Használjunk kullancsriasztó szereket, de mindig olvassuk el, melyik mennyi ideig hatásos, és kellő időben gondoskodjunk az újabb adag védelemről.

Az állatainkat is védjük a kullancsokkal szemben

A kutyáinkat és cicáinkat is védjük a kullancsokkal szemben. Nagyon fontos, hogy csakis állatorvosok által ajánlott, és kifejezetten az adott állat számára kifejlesztett szereket használjunk! Soha ne használjunk kutyára macskának ajánlott, és macskára kutyának ajánlott szereket, mert ez akár halált is okozhat!

kullancs

A kullancsot szakszerűen távolítsuk el, különben elveszítheti a fejét, ami nekünk nagyon nem jó. Fotó: Shutterstock

Minden esetben tartsuk be a használati utasítást a különféle cseppek, spray-k, tabletták vagy nyakörvek esetében és vegyük figyelembe, hogy hány hét, vagy hónap után válik hatástalanná az adott szer, és kell megismételni a védekezést. Arra is figyelni kell, hogy a hosszú, összetapadt szőr, de akár a fürdőzés, vagy a sok eső is hatástalaníthatja a védelmet. Hiába védjük az állatainkat, rendszeresen vizsgáljuk meg őket, ügyelve a lábak, a lábujjak, a fej, a nyak és a fül környékére.

Ezek a virágok védenek a kullancs ellen

Habár aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, ha szeretjük a virágot, még a kullancstól is távol tud minket tartani, nem csak a rosszaságtól. Azonban a kullancsok esetében elmondhatjuk, hogy nem igazán kedvelik a virágokat. Különösen néhányat. Így, ha ezekkel népesítjük be a kertet, rögtön sokat tettünk azért, hogy a kullancs ne érezze otthon magát nálunk.

A levendula illatát sem a szúnyogok, sem a molyok, sem a kullancsok nem kedvelik. Azonban az emberek számára nagyon is kellemes a levendula illata, különösen, ha meg szeretnénk nyugodni. A kullancsot azonban inkább fel fogjuk idegesíteni vele. Tartalmaz ugyanis egy olyan természetes vegyületet, amely a legtöbb rovarriasztóban is előfordul. Éppen ezért ültessünk a kertünkbe sok levendulát, így a kullancsok nem tartózkodnak majd szívesen nálunk.

De a rozmaring sem a kullancsok kedvence. Ráadásul a rozmaring rendkívül szívós, és meleg, száraz körülmények között is könnyen nevelhető növény. A körömvirág sem egy igazi kullancsmágnes, hiszen nagyon nem bírják sem a kullancsok, sem sok egyéb rovar. Ráadásul, mivel a körömvirág gyökérrendszere mélyen hatol a talajba, ott is kifejti hatását, ahol az élősködők bujkálnak.

De a citromfű erős illata sem kedves a kullancsok számára. A citronella nevű olaj a levelekből és a szárból nyerhető ki, és kiváló megoldás kullancsok, egerek és patkányok elleni védekezésre is.

krizantém nemcsak a kullancsokat, hanem a hangyákat, pókokat és az ágyi poloskákat is elüldözi. Tudni kell ugyanakkor, hogy mérgező a macskákra és a kutyákra nézve.

Így legyen levendula a kertedben

A levendula igazi mediterrán szépség. De nem csak szépségére számíthatunk, hiszen kiváló fűszer- és gyógynövény is. Ráadásul messzire űzi a kullancsokat, a molyokat és a szúnyogokat, na meg persze az álmatlanságot és a stresszt is. A levendula legjobban a homokos, vagy kavicsos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és imádja a napsütést. Extrém hőségben is kiválóan érzi magát. Azonban a levendula nem szereti a magányt. Nem is áll jól neki, így mindenképpen csoportosan ültessük, hogy meg tudja mutatni igazi szépségét.  A kertben sokféle módon ültethetjük. Készíthetünk belőle a járda melletti egyenes szegélyt, ültethetjük gömb formában, vagy csokorban.

Túl sok törődést sem igényel, hiszen jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodni kell a vízellátásáról. Ha nincs kertünk, akár balkonládában is tarthatjuk, azonban így több öntözésre van szüksége, mint kerti társainak. Egy nagyobb cserépben is kiválóan érzi magát, és a bejárati ajtó mellett is fogadhat minket és vendégeinket, hiszen így akár kilépünk otthonunkból, akár belépünk oda, megnyugtató és szemet gyönyörködtető élményben lehet részünk.

A levendula esetében nagyon fontos a rendszeres metszés. Az idősebb példányoknál pedig egyenesen elengedhetetlen. Ha ugyanis nem metsszük rendszeresen a levendulát, akkor a növény hamar elöregszik, majd egyre kevesebb virágot fog hozni. A fiatal növényeket még nem szükséges metszeni, de nyáron, amikor már virágba borultak, érdemes egy kissé megmetszeni őket, illetve eltávolítani az elnyílt virágokat, hogy a növény minden energiájával az új virágok hozatalára és nevelésére koncentrálhasson.

Az idősebb, több éves töveket tavasszal kell visszavágni. Csak akkor kezdjünk neki a tavaszi metszésnek, amikor már előtörnek a friss hajtások. Csak ekkor szabad visszavágni az előző évi elszáradt hajtásokat. Azonban ekkor már a fás hajtásokat nem szabad visszavágni. Az idősebb levendulatöveket egyharmadig vágjuk vissza, egészen addig a pontig, ahol még a száruk nem fás. A fiatalabb töveket azonban egészen a tövükig vissza lehet metszeni.

A levendulát nyár végén is érdemes megmetszeni egy kissé, a virágzás végén. Ekkor tudjuk formára metszeni. A hajtásokat nyugodtan vágjuk vissza a felére, hiszen így is marad elég, hogy a növény télen se fagyjon meg. Azonban később már nem szabad megmetszeni a levendulát, mert védtelenné válik a fagyokkal szemben. Ha elmarad a nyár végi alakító metszés és a tavaszi metszés, a levendulabokor gyorsan el fog fásodni, a növény fel fog kopaszodni, és alig hoz majd virágot.

A kullancs tehát nem jó vendég a kertben, próbáljuk meg távol tartani.