Tavasztól őszig el vagyunk kényeztetve, hiszen amerre a szemünk ellát, csodálatos virágokban gyönyörködhetünk. Azonban télen sem kell, és nem is szabad lemondanunk erről a látványról. Csak akkor a kert helyett az otthonunkban lehet részünk benne.

Télen is vannak ugyanis olyan növények, amelyek káprázatosan szép leveleikkel vagy virágaikkal tavaszt lopnak a hideg, szürke napokba. A ciklámen, a mikulásvirág és az amarillisz kiváló választás lehet akár otthonunk díszítésére, akár ajándékként is, hogy mások napjait is virágosabbá tehessük általuk. Ehhez persze ismernünk kell az apró kis titkaikat, hiszen ha tudjuk, mire van szükségük, és ezt meg is tudjuk adni nekik, akkor jól fogják érezni magukat, és ez meg fog mutatkozni a látványukon is. És persze virágos lesz a kedvük.

Ciklámen

A szobaciklámen nem támaszt túl sok igényt felénk. A legfontosabb, hogy ne öntözzük túl, és mindig alulról történjen a vízellátása. A ciklámen Európa mediterrán részein, illetve a Közel-Keleten, Észak-Afrikában honos, de az erdei ciklámen hazánkban is őshonos. A ciklámenre akkor számíthatunk, amikor nincs túl sok virág körülöttünk, hiszen októbertől áprilisig virágzik.

ciklámen cserépben

A ciklámen akkor virágzik, amikor kevés szép virágzó növényben van részünk. Fotó: Pixabay

A ciklámen gondozása igazán egyszerű. Mivel egyáltalán nem szereti a meleget, így a lakás leghűvösebb helyiségét válasszuk ki számára. Sokan a két ablakszárny között tartják, ami azért is jó ötlet, mert így a járókelők is gyönyörködhetnek benne. Habár fényre van szüksége, a közvetlen napfény nem tesz jót a ciklámennek. A legfontosabb tényező a ciklámen életében a megfelelő hőmérséklet. Leginkább 10 és 15 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, azonban az ennél hidegebb időt nem kedveli, a mínuszokat pedig nem viseli el.

A legjobb, ha nem tartjuk a cikláment 20 Celsius-foknál melegebb helyen. Amennyiben túlságosan melege van, azt onnan vehetjük észre, hogy a levelei megbarnulnak és lehullanak. A cikláment ne hagyjuk kiszáradni, de mindig alulról öntözzük. Azonban pangó vízben ne álljon, azt nagyon nem viseli el.

A ciklámen nem szereti a csapvizet, mert érzékeny a benne lévő különféle ásványi anyagokra és sókra, és óvatosnak kell lennünk a tápoldatozással is. Bár amikor virágzik, szüksége van rá, de sokkal jobbat teszünk vele, ha kisebb töménységben adjuk neki a tápoldatot, mint a többi növényünknek. Válasszunk virágzó növények számára kifejlesztett tápoldatot, és ezt is hígítva adjuk neki.

A virágzása után jóval kevesebb öntözést igényel. A ciklámen elszáradt leveleit és virágait mindig távolítsuk el a növényről, megelőzve így a rothadást és az esetleges betegségek, fertőzések kialakulásának kockázatát. Soha ne csak levágjuk, hanem tőből távolítsuk el ezeket.

A cikláment évente egyszer, általában augusztusban, érdemes átültetni. Ha a gumót úgy ültetjük el, hogy az egyharmada kiálljon a földből, hosszabb szárú virágokat fogunk kapni. Átültetés után nagyon alaposan öntözzük meg, és áztassuk be a földet. Az átültetéshez használjunk tápdús, porhanyós, jó vízáteresztő képességű földet.

A cikláment kétféleképpen szaporíthatjuk. Az egyik lehetőség a tőosztás. Ekkor a gumót a nyugalmi időszakában kettévágjuk és így két növényt  kapunk. A kettévágott gumókat hagyjuk megszáradni és ezután ültessük el őket. Bár ez a fajta szaporítás gyorsabb, a gumó nagyobb veszélyben van, hiszen könnyen gombás fertőzést kaphat, vagy elrohadhat. A másik módszer a ciklámen szaporítására a magról való nevelés. Azonban ennek a módszernek az alkalmazásával 3-4 évet is kell várnunk, míg a ciklámen virágba fog borulni.

Mikulásvirág

A mikulásvirág Mexikóból származik. Kifejezetten téli növény, ezért sokan a tél csillagának is nevezik. A mikulásvirágnak jelentéktelen, apró virágai vannak. Ami igazán díszessé teszi, az nem más, mint a levele. A levelei csillag alakzatban találhatók, és ezek színeződnek el. Leggyakrabban piros, de rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó és cirmos változatok is előfordulnak.

mikulásvirág

A mikulásvirág levelei nagyon jól illenek a téli ünnepekhez. Fotó: Pixabay

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik. A növény tejszerű nedve enyhén mérgező, így a gyerekek és a háziállatok is maradjanak tőle távol. A mikulásvirág igényli a fényt, így válasszunk számára napfényes, világos helyet, ahol körülbelül 20 Celsius-fok van.

Rendszeresen kell öntözni, de soha nem állhat pangó vízben. Habár télen nem kell tápoldatozni, májustól szeptemberig azonban kéthetente szüksége van nitrogéndús tápoldatra. A virágai általában februárban hervadnak el teljesen, áprilisig pedig a színes leveleit is elhullatja. Ha viszont olyan helyen tartjuk, ahol nem kap elég napfényt, ez jóval hamarabb is bekövetkezhet.

A mikulásvirág évelő, így semmiképpen nem kell és nem szabad az elvirágzás után megválni tőle. A mikulásvirág az enyhén savanyú, tőzeges földet kedveli. Átültetni a pihentetési időszak után érdemes. Szaporítása dugványozással történik. A dugványait lehet vízben és földben is nevelni.

Amarillisz

Az amarillisz könnyen tartható. A legfontosabb, amire figyelni kell, hogy biztosítsuk számára télen a nyugalmi időszakot. Az amarillisz szaporítása nagyon egyszerű. Könnyedén leválaszthatjuk róla a sarjhagymákat, amelyeket el lehet ültetni. Ezek azonban csak 1 éves korukra hoznak virágot. Magról is ültethetjük. Ilyenkor nagyon ügyeljünk rá, hogy a frissen vetett mag földje soha ne száradjon ki.

Az amarillisz azért olyan népszerű, mert ez a szobanövény hozza az egyik legnagyobb virágot, amely a leghosszabb ideig képes virágozni. Manapság már a piros mellett rengeteg különféle színben pompázhat, de a karácsonyi időszakban a piros a legnépszerűbb.

amarillisz virágok

Az egyik legnagyobb virágot hozó szobanövény az amarillisz. Fotó: Pixabay

Fontos, hogy az őszi időszakban már ne locsoljuk az amarilliszt, a kertben kiültetett virágok esetében pedig szedjük ki a földből a hagymájukat. A kiszedett hagymákat tisztítsuk meg a földtől, hagyjuk megszáradni, majd tegyük őket egy papírdobozba úgy, hogy a hagymák ne érjenek egymáshoz. A dobozt tegyük száraz, hűvös helyre.

A téli nyugalom után várjuk meg a tavaszi, fagymentes napokat, és ha kint akarjuk tartani az amarilliszt, csak akkor ültessük el a hagymákat, amikor már megjelentek a virágkezdemények a hagymák oldalán. Válasszunk tápanyagban dús virágföldet számára. Ha cserépbe ültetjük, számítsunk rá, hogy a növénynek nagy lesz a súlya, így túl kis cserepet ne válasszunk, mert nagyon könnyen felborulhat.

A hagymát úgy ültessük el, hogy a felső harmada a föld felszíne felett legyen, majd egyszer öntözzük meg, és tegyük meleg helyre a cserepet. Ilyenkor a növénynek még nincs szüksége túl sok fényre, így eszerint keressünk neki helyet. A hagymát csak akkor öntözzük meg újra, amikor már megjelent rajta a virágkezdemény. Innentől már nyugodtan öntözhetjük és tápoldatot is adhatunk neki rendszeresen.

Mindenkinek virágokban gazdag telet kívánunk!