Manapság kevés az a kert, amelyben nem láthatunk petúniát. Ahol pedig nincs, ott csak idő kérdése, hogy megjelenjen. Nem véletlenül, hiszen ha igazán jól érzi magát, csodás dísze lehet a kertünknek, erkélyünknek.

A petúnia Dél-Amerikából származik, de hazánkban is kitűnően érzi magát. Ez az egynyári növény több száz változatban fordul elő, így rengeteg színben ragyoghatja be a kertünket, illetve díszítheti az erkélyünket, ablakainkat, teraszunkat.

A petúnia gondozása nagyon egyszerű, de nem szabad elhanyagolni és magára hagyni, mert akkor egészen biztosan nem érzi jól magát nálunk, és nem fog virágokkal megajándékozni bennünket. De ha megadjuk neki, amire vágyik, egészen biztosan sokáig gyönyörködhetünk benne. Eláruljuk, mit tegyél meg érte, hogy a legszebb formáját hozza számodra.

Így bánj a petúniáddal

A petúnia akkor igazán szép, ha biztosítod számára a következőket.

petúnia balkonon

A petúnia virágládában is nagyon jól mutat, így az erkélyed is kiválóan díszítheti. Fotó: Pixabay

1. A petúnia imádja a napfényt, így mindenképp olyan helyet szánj neki, ahol legalább naponta 6 órán át élvezheti a napozást.

2. Mivel melegkedvelő, ezért hamar meg fog szomjazni napozás közben, ezért minden nap meg kell öntözni, az igazán meleg, csapadékmentes időszakokban akár naponta kétszer is.

3. De ez még nem minden. Ahhoz, hogy a petúnia igazán gyönyörű legyen, hetente szüksége van tápoldatra. Ez azért fontos, mert a rengeteg virág, amellyel megörvendeztet téged, nagyon sok energiát vesz el a növénytől, és azt rendszeresen pótolni kell.


4. Ha azt szeretnéd, hogy gyönyörű, sűrű bokor legyen belőle, vissza kell vágnod a megnyúlt hajtásait. Ne engedd, hogy azok 60 cm-nél hosszabbak legyenek, hiszen akkor nem kapod meg a kívánt, dús, bokor formát.

5. Az elnyílt virágokat minden nap távolítsd el a növényről, hiszen így az összes energiáját az új virágok meghozatalára tudja fordítani.

6. Minden héten forgasd meg a virágkosarat, vagy cserepet, hogy a növényt minden oldalról érje a napsütés. Így teljesen egyformán tud majd fejlődni, és minden oldalán hozni fog virágokat.

7. Ha megtörtént a baj, és nem adtál a petúniának elegendő vizet, akkor sajnos elkezdenek sárgulni a levelei. Ekkor gyorsan kell cselekedni, hogy még meg tudd menteni ezt a gyönyörű növényt. Vágd vissza úgy, hogy 5 cm-es szárrészeket hagyj rajta, majd kezdd el naponta kétszer öntözni. Ne pangjon alatta a víz, de ne hagyd kiszáradni. Körülbelül három hét múlva el fog kezdeni virágokat hozni.

8. Mivel a viharos szél nem tesz jót a növénynek, olyan helyre tedd, ahol a viharok sem tehetnek benne kárt.

9. A fagy nagy ellensége, így semmi esetre se kerüljön ki a kertbe egészen addig, míg már nem várhatóak fagyok.

10. Ha rendesen gondoskodsz róla, nagyon gyors növekedésnek fog indulni. Ha nem akarod, hogy megőrizze bokor formáját, akkor ne vágd vissza, viszont így hamar óriásira fog növekedni.

Így szaporítsd a petúniát

A petúnia palánták nevelését beltérben kell megkezdni, február végén, március elején, így ez most aktuális feladat, amennyiben nyáron szép petúniákban szeretnél gyönyörködni. A palántaneveléshez szükséged lesz virágföldre, ültető tálcára, és természetesen petúnia magokra.

petúnia

A petúnia rengeteg színben díszítheti a kerted. Fotó: Pixabay

Az ültetőtálcákat töltsd meg földdel, majd a föld felszínére szórd a magokat. Nem szabad őket befedni, mert a napfény hatására kezdenek el csírázni. Öntözni viszont mindenképp alulról kell. Ennek a legpraktikusabb módja, ha vízbe állítod a tálcát, és onnan tudja felszívni a megfelelő mennyiségű nedveséget.

Mivel a petúnia palántáinak párás levegőre van szükségük, fóliával, vagy üveglappal fedd le, hogy ezt megkaphassa, és 10-20 nap alatt ki tudjon csírázni. Amikor már megjelennek a magoncok, távolítsd el a fóliát vagy az üveglapot, mert ekkor már nincs szükség a párásításra. Ekkor már 2-4 levelei lesznek a petúniáknak, és ekkor jön el az ideje, hogy egyesével cserépbe ültesd őket.

Amint elmúlik a fagyveszély, szép fokozatosan szoktasd hozzá őket a kinti helyükhöz. Először csak egy rövid időre tedd ki őket, amikor már kellemes odakint a hőmérséklet. Ekkor még ne tedd ki a tűző napfénynek, csak szép fokozatosan szoktasd a kinti hőmérséklethez és napfényhez. Majd szép lassan kikerülhetnek a végleges helyükre. Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésükről és tápoldatozásukról sem.

A petúnia kártevői

A petúniát leggyakrabban a levéltetű támadja meg, mely ellen érdemes kipróbálni a langyos, szappanos vizes lemosást. Ha ez nem működik, akkor vásárolj kifejezetten a növény számára ajánlott, tetvek elleni rovarölő szert.

Amennyiben azt veszed észre, hogy a petúnia levelei foltosodni kezdenek, illetve nem növekedik kellő mértékben, akkor valószínűleg a mozaik-, vagy a gyűrűs vírusra kell gyanakodnod. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy mindig egészséges növényt vásárolj, és az eszközeid is mindig legyenek megtisztítva, amelyeket a növény gondozásakor használsz. Sajnos ezekre a vírusokra nincs gyógymód, ezért is fontos, hogy meg tudd előzni őket, így megvédve a petúniákat.

Sajnos a palántadőlés is felültheti nála a fejét, mely egy gombás betegség, amelyet gombaölő szer segítségével tudsz leküzdeni.  Ha úgy látod, hogy a petúnia virágai nem nőnek kellő mértékben, akkor ennek valószínűleg túl sok nitrogén, vagy pedig túl kevés fény az okozója. Ekkor csökkentsd a nitrogén tartalmú tápanyagot, és tedd világos helyre a petúniát.

Ha megfogadod a tanácsokat, és mindent megadsz a petúniádnak, egészen biztosan egész nyáron gyönyörködni fogsz a virágaiban. Petúniában és napsütésben gazdag nyarat kívánunk!