Már előbújtak az első medvehagymák, indul tehát a 2024-es medvehagyma-szezon - közölte a Mecsekerdő Zrt. a Facebook oldalukon.

Lassan ellepi az országot

Mint írták, a medvehagyma-termő területeken már megjelentek az első levelek. A Mecseket lassan ellepi a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amit előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.

Fontosnak tartották megemlíteni, hogy idén sem változtak a gyűjtésre vonatkozó szabályok:

"A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően"

- foglalják össze weboldalukon.

Figyelmeztettek, hogy a Társaság védett természeti területre nem ad ki medvehagyma gyűjtési engedélyt.


A medvehagyma élettani hatásai

Gyógyászati szempontból a medvehagyma számos figyelemre méltó hatással rendelkezik. Amellett, hogy kezelhető vele többféle krónikus betegség, köztudottan javítja a szív egészségét, kezeli a gyomorpanaszokat, de még antibakteriális hatásai is vannak. A baktérium- és gombaölő tulajdonságának köszönhetően gyakran alkalmazzák gyomor és bélrendszer fertőzése ellen. A medvehagyma segít megtisztítani a gyomor-bélrendszert a mikrobáktól és a baktériumoktól.

Az utóbbi években egyre több medvehagymás recept került fel az internetre - fotó: pexels.com

A gyógynövénnyel felvehetjük a harcot a magas vérnyomással és koleszterinszinttel szemben. Jótékony hatással van továbbá az artériákra, megelőzheti az érelmeszesedést. Friss formában fogyasztva jótékonyan hat a bélben élősködőkre, megelőzheti a bele irritációját, védheti a szervezetet a megfázástól és az influenzától.