A kamilla az egyik legrégebben ismert és alkalmazott gyógynövény, melynek számtalan jótékony hatása van. Ráadásul az Alföld szikes talaján terem a világ egyik legmagasabb hatóanyag-tartalmú kamillája. Az alföldi kamillavirágzat 2012 óta oltalom alá helyezett eredetmegjelölés az Európai Unióban, 2015 óta hungarikum. Évente 300-600 tonna nyers virágot gyűjtenek be hazánkban, amelynek legnagyobb része exportra megy.

A kamilla jótékony hatásai

Nem csoda, hogy ilyen keresett ez a gyógynövény, hiszen évezredek óta ismerik, és széles körben használják a gyógyításban. Használják emésztési panaszok, megfázásos tünetek, bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére és szorongáscsökkentő hatása miatt is. A bizabolol pedig, amelyben az alföldi kamilla a leggazdagabb a világon, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. De a hagyományos iráni orvoslás például a migrén ellen használja a gyógynövény illóolaját.


A kamilla népszerűsége hazánkban és világszerte

Az ókori egyiptomiak úgy vélték, a kamilla a Napisten ajándéka, és többek között különféle kozmetikai szerekben használták. Az ókori görögök is sokra tartották, a középkorban pedig az alkimisták kék színű illóolaját lepárlással állították elő. A szokatlan szín a lepárláskor létrejövő kamazulén nevű vegyületnek köszönhető, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Hazánkban is több évszázada használják a gyógyításban a kamillát. Méliusz Juhász Péter debreceni professzor 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium című könyvében görcsoldó, epehajtó hatású növénynek nevezi, de a népi gyógyászat már korábban felismerte jótékony hatását. Egészségügyi előnyei közé sorolható például a bőr és a nyálkahártyák gyulladásának csökkentése, ekcémás panaszok enyhítése és sebgyógyulást serkentő hatása. A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére, emésztőrendszeri görcsök oldására is alkalmazható.

kamilla

Hazánkban is több évszázada használják a gyógyításban a kamillát – fotó: Shutterstock

A kamilla antimikrobiális hatása is ismert. Rendelkezik vírus-, baktérium- és gombaellenes hatással is. A helyi hatású készítmények összetevőjeként nyugtatja a sérült, gyulladt hámszövetet.

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik, de fontos, hogy megbízható forrásból származzon!

Forrás: egeszsegkalauz.hu