Ha karácsony, akkor karácsonyfa. Azonban az ünnep túl rövid ideig tart, a fenyő pedig nagyon gyorsan a szívünkhöz tud nőni. Ezért találtunk egy kitűnő megoldást, vagyis, hogy legyen szobafenyőd! A fenyő ugyanis szobanövénynek is kiváló, és így még karácsony után sem kell lemondanod róla.

Ne aggódj a fenyő méretei miatt, hiszen bár nagyra tud nőni, azért ezt nem egyik napról a másikra teszi, így nem fogja átvenni az uralmat felettetek, sőt, csodás fenyőillattal fog várni benneteket minden hazaérkezéskor, így hát igazán ideális szobanövény.

Természetesen, mint minden szobanövény esetében, a szobafenyőnek is ismerni kell az igényeit ahhoz, hogy minél tovább örvendeztessen meg bennünket. Ha pedig már egész évben ott van a nappalinkban, akár karácsonyfa is válhat belőle. Ráadásul az ünnep elmúltával is visszaidézi jelenlétével a meghitt pillanatokat, a finom fenyőillatot és a karácsonyi hangulatot.

Amit a szobafenyőről tudni érdemes

A szobafenyőnek csodás fenyőillata van, és jelenlétével a legszebb fenyőerdőket idézi az otthonunkba. Ha pedig csak a téli hónapokban vágyunk a társaságára, nyáron nyugodtan kitehetjük a kertbe, mert ott is kitűnően fogja érezni magát. Szülőhazájában, a Norfolk-szigeteken, hatalmas faként az erdők része, míg nálunk a szobában elég számára, ha a plafonig nő.


Nem kedveli a meleget. Legszívesebben télen 10-12 Celsius-fokos hőmérsékletű lakásban érzi jól magát, nyáron pedig bátran ki lehet tenni a kert árnyékosabb, hűvösebb részébe. Azonban arra télen és nyáron is ügyelni kell, hogy ne száradjon ki. Ezen kívül a megfelelő páratartalomról is gondoskodni kell számára, így hetente három alkalommal le kell permetezni langyos vízzel. Az öntözővízhez tavasztól őszig kéthetente egyszer adjunk egy kevés levéldísznövény tápoldatot is. Ezzel pótolhatjuk számára a szükséges ásványi anyagokat, azonban a frissen átültetett növényeket átültetés után három hónapig nem szabad tápoldatozni. A szobafenyő nem szereti a pangó vizet, így ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl.

A meszes talajt nem kedveli, viszont a savanyú kémhatású, tőzeggel kevert virágföldben igazán jól fogja érezni magát. Átültetésre fiatalabb korban kétévente, idősebb korban 3-4 évente elég sort keríteni, a nagyobb példányoknál pedig elég csak a felső talajréteget cserélni. Mivel igen lassan nő, válasszunk belőle egy kisebb példányt. Körülbelül 9 év alatt fogja elérni a másfél méteres magasságot, így túl gyorsan nem fogja kinőni a lakást.

Ha túlságosan megnőtt, és a plafonnál visszahajlik a teteje, azt semmiképp sem szabad levágni. Ekkor a legjobb, amit tehetünk, ha keresünk neki egy új otthont, ahol jól ki tudja nyújtóztatni magát. Akár egy óvoda, egy iskola, vagy bármilyen épület megfelelő lehet számára, amelynek kellő belmagassága van. De a szobafenyő nem fog hirtelen a plafonig nyúlni, sőt, lehet, hogy egyáltalán nem is fogja megközelíteni, így hosszú éveken át társunk lehet, és gyönyörködhetünk csodás alakjában és illatában.

Így gondoskodj a szobafenyődről télen

A tél a fűtött lakásban gyakran megviseli a szobafenyőt. A növény levelei ilyenkor gyorsan elszáradnak, elsárgulnak, majd lehullanak. Télen a szobafenyőnek egy világos, 15-18 Celsius-fokos helyiség az ideális. Keress neki egy lépcsőházat, vagy egy előszobát, ahol nincs túl sok radiátor, ám fényhez mégis jut.

Télen a locsolást is fogd vissza és épp hogy annyi vizet adj neki, hogy a földje kicsit nedves legyen. Ha túlságosan száraz a levegő, naponta érdemes permetezni. Jó megoldás, ha kavicsos tálcát teszünk a cserép alá, így nagyban növelhetjük a levegő páratartalmát. Az alakja akkor marad szimmetrikus, ha sok fényt kap, és hetenként forgatjuk.

Ezek viselhetik meg a szobafenyőt

A kiszáradás és a túlöntözés egyáltalán nem jó barátja a szobafenyőnek. Így hát meg kell találni a kellő egyensúlyt, és ehhez mindenképpen figyelembe kell venni, hogy éppen milyen évszak van. Szerencsére kártevők ritkán támadják meg.

szobafenyő

A szobafenyő szép és illatos. Fotó: Pixabay

A vele való együttélést az nehezíti meg, hogy néha hullanak a tűlevelei, és az alsó leveleket is el szokta veszíteni. Ez teljesen természetes folyamat, hiszen odakint, a természetben is így van ez. De csökkenteni tudod a lehullott mennyiséget, ha ügyelsz rá, hogy ne érje túl sok napsütés, ne legyen túl száraz a levegő, és ne száradjon ki a földje.

Az elbarnult hajtáscsúcsokat és szárakat csípd le, mert ezek helyett újakat fog hozni. Kerüld a vele történő érintkezést, és vedd rá gyerekeket és házi kedvenceket is, hogy tartsák be vele szemben a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvet.

A szobafenyő karácsonykor

A szobafenyő egész évben hangulatos az otthonunkban, ám egyértelműen karácsonykor jön el az ő ideje. Angliában nagyon sok helyen feldíszítve lehet megvásárolni karácsony előtt. Ha szeretnéd, nyugodtan feldíszíthetitek ti is, ám legyetek óvatosak az izzókkal, hiszen a párásítás miatt gyakran, ha lehet, naponta le kell permetezni az ünnepi időszakban is, azonban ezt nem fogod tudni megtenni, ha izzók vannak rajta. Célszerű így izzók nélkül, vízálló, apróbb díszekkel karácsonyfává varázsolni a szobafenyőt.