A karfiol az egyik legsokoldalúbb zöldség, mely ehető sütve és főzve, de akár nyersen is, kiránthatjuk, készíthetünk belőle rakott ételt, süthetünk belőle pizzatésztát, de nagyszerű levesnek és főzeléknek is, még desszert is készíthető belőle, ráadásul rengeteg egészségügyi előnye van a fogyasztásának. Azonban előfordul, hogy fekete pöttyök, sárgás foltok jelennek meg rajta. Mi okozza ezeket?

Sötét pöttyök, foltok a karfiolon

A karfiolon megjelenő fekete pöttyöket és elszíneződéseket az oxidáció okozza, és annak a jele, hogy a zöldség elkezdett öregedni. A levegővel és a fénnyel való érintkezés eredménye a foltosodás, amely Norah Clark séf és dietetikus elmondása szerint hasonló folyamat, mint amikor a felvágott alma megbarnul.


Az egészséges, friss karfiol szép világos színű, kellemes, friss illata van, a rózsái pedig feszesek, kemények, ropogósak.

Ha néhol fekete foltok pettyezik, akkor a zöldség biztonsággal fogyasztható, ugyanis az oxidációs folyamat nem vezet káros vegyületek kialakulásához, ez ugyanis egy természetes reakció a fenolok és az oxigén között. Ezeket vágjuk le, és nyugodtan süssünk-főzzünk a zöldséggel.

A romlott, beteg karfiol esetében a fekete-sárgás foltok nagy felületen vannak jelen, a zöldség puha, nyálkás, és a szaga is kellemetlen, ilyen esetben dobjuk ki a zöldséget.

karfiol

Ha néhol fekete foltok pettyezik, akkor a zöldség biztonsággal fogyasztható – fotó: Shutterstock

A karfiol helyes tárolása

Annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé érintkezzen a levegővel és a fénnyel, érdemes a karfiolt egy légmentesen lezárható edényben a hűtőszekrényben tárolni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert az extra nedvesség gyorsítja az oxidációt.

Forrás: mindmegette.hu