Ha van kecskéd, egészen biztosan kipróbáltad már, milyen a kecskesajt. De kecske hiányában sem kell róla lemondanod. Sok helyen beszerezhető megbízható forrásból származó, friss kecsketej, és hidd el, otthon sajtot készíteni óriási élmény, ráadásul  sokkal egyszerűbb mint gondolnád. És persze egészen más, mint a kész sajtot megvásárolni. Ráadásul milyen fantasztikus dolog, amikor saját készítésű sajtot tehetsz a családi asztalra, vagy szolgálhatsz fel vendégeidnek!

Nem véletlen, hogy a gidák is odavannak a kecsketejért. Fotó: 123rf.com

Miért egészséges a kecsketej?

A kecsketej alacsony zsír-és kalóriatartalmú, így egészen biztosan nem fogsz elhízni tőle. Sőt, mivel elősegíti az anyagcsere működését, még fogyhatsz is a fogyasztásával. Gazdag kálciumban, amely segít, hogy csontjaid egészségesek maradjanak. Fehérjedús, tartalmaz még foszfort, B2 és B6 vitamint, A vitamint, rezet és szelént. Kálium tartalma segít megelőzni a magas vérnyomást és véd az érelmeszesedéstől.

A kecsketej jóval könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel zsírmolekulái tízszer kisebbek. Emellett sok olyan enzim is megtalálható benne, amely segíti az emésztést, ezért még a laktóz érzékenyek is képesek az esetek nagy többségében kecskesajtot fogyasztani. A kecsketej és a kecskesajt nagyon fontos D vitamin forrás. Nem csupán a tudatos táplálkozás során járunk jól, ha kecsketejet, kecskesajtot fogyasztunk, hanem a légúti betegségek, allergiák enyhítésében is a segítségünkre vannak. Ha sikerült meggyőzni téged, hogy miért is próbáld ki ezt a finom csemegét, akkor reméljük a készítéséhez is kedvet fogsz kapni.

Alvadék a formában. Fotó: 123rf.com

Készíts gyorsan és egyszerűen kecskesajtot!

Amire szükséged lesz:

  • Akkora űrtartalmú edényt használj, amennyi tejet fel fogsz dolgozni, mert így sokkal jobban meg tudja tartani a megfelelő hőmérsékletet.
  • Kell egy speciáils tejhőmérő, amely alkalmas arra, hogy akár 65 fokot is mérjen anélkül, hogy elrepedne.
  • Szükséged lesz még hagyományos pelenkákra.
  • Nem árt, ha van egy sajtformád és sajtprésed, de ha nincs, ezeket könnyen helyettesítheted.
  • Legyen kéznél egy fakanál és szűrőkanál.
  • A sajtkészítéshez tejoltó és CaCI2 is szükséges. Ezeket könnyen beszerezheted az internetről, de a tejoltót helyettesítheted ecettel vagy citromsavval is.
  • Ezen kívül még konyhasóra lesz szükséged.

A házi készítésű sajt igazán különleges. Fotó: 123rf.com

A gomolya típusú kecskesajtkészítés folyamata

Hozzávalók:

  • 10 liter kecsketej
  • 120 dkg só
  • 2,7 ml tejoltó enzim
  • 2 ml CaCI2

Most kezdődik a varázslatos sajtkészítés:

  • A tejet melegítsd fel 36 fokosra. Úgy mérd meg, hogy előtte megkevered, mert a teteje mindig hidegebb, mint az alja. Fontos, hogy pontosan mérd, és se több, se kevesebb ne legyen!
  • Ezután add hozzá a CaCI2-t, majd hevítsd tovább 38 fokosra. Ne melegítsd tovább a tejet, zárd el alatta a tűzhely lapját. Add hozzá a tejoltót, jól keverd meg, majd 25 percig hagyd állni. Az alvadék akkor jó, ha elválik az edény falától. Az állaga olyan, mint egy pudingé.
  • Amikor összeállt az alvadék, egy késsel egészen az aljáig vágd fel, másfél-két centiméterenként. Ezt tedd meg merőlegesen és átlósan is, hogy 1-2 cm nagyságú alvadékszemek alakuljanak ki. Fontos, hogy egyenletes méretűek legyenek, mert a túl apró keményebb, a túl nagy pedig savósabb lesz. Körülbelül 8-10 percig vágd az alvadékot hogy valóban teljesen egyformák legyenek a rögök.
  • Ezután takard le 10 percre. Ezalatt leülepedik az alvadék és az edény tetejére kerül a savó.
  • Egy szűrő segítségével nyomd le az alvadékot, és egy merőkanállal próbálj meg minél több savót leszedni róla. Ha tartasz malacokat, imádni fogják, ha a kihűlt savóba áztatod az eledelüket.
  • Finoman, kézzel forgasd át az alvadékot.
  • Ezután fűszerezheted ízlés szerint. Használhatsz chili paprikát, lilahagymát, borsot, vagy amit csak szeretnél.
  • Készítsd elő a kívánt formát, és kézzel helyezd bele az alvadékot. Háromszor-négyszer nyomkodd meg, hogy kijöjjön belőle a savó.
  • A formát teljesen töltsd meg az alvadékkal.
  • A forma tetejére helyezz egy préslapot, és súlyozd le egy kiló súllyal. 10 percenként forgasd meg,vagyis vedd ki a formából és megfordítva tedd vissza. Ezt csináld 10 percenként egy órán keresztül, majd kétóránként forgasd 24 órán keresztül, hogy minél szebb legyen a formája. Soha ne tedd a hűtőbe ilyenkor, hanem hagyd szobahőmérsékleten.
  • Amikor kicsepegett és megszilárdult a formában, készíts sófürdőt, és helyezd bele 6 órára. Soha ne használj jódozott sót, mert akkor nem tud kialakulni a sajt kérge. A sófürdőhöz forralj fel 4 liter vizet, adj hozzá 80 dkg sót, majd hűtsd vissza 16 fokosra. Ebben kell áztatni a sajtot 10 órán keresztül, amelynek felénél, vagyis 5 óra elteltével, fordítsd meg a sajtot. Fontos, hogy a sajtok úszni tudjanak a vízben. Ha nem akarod, hogy túl sós legyen, akkor kicsit kevesebb ideig hagyd benne, ha sósabban szereted, hagyd benne tovább.
  • A sófürdő után 3-4 napig érlelni kell a sajtot. Ezt 16-18 fokos hőmérsékleten kell megtenni.

Jó étvágyat kívánunk!