Korábban még beszélhettünk kullancs- és szúnyogszezonról. Azonban a klímaváltozás miatt manapság már sajnos jóformán egész évben ki vagyunk téve a kullancsok és szúnyogok támadásainak. Így hát ilyenkor is védekeznünk kell, és érdemes felkészülni arra az időszakra, amikor tömegesen támadnak.

Mert ugye te sem csíped, ha csípnek a szúnyogok? Nem is csoda, hiszen amellett, hogy nagyon kellemetlen, még veszélyes is lehet, emberre, állatra egyaránt. Így hát, a legjobb védekezés a támadás elv alapján ideje már most felkészülni a sokasodó vérszívó támadására.

Ha ugyanis idejében felkészülsz, el tudod kerülni, hogy tömegével lepjék el a kerted és az otthonod ezek a cseppet sem szimpatikus vérszívók!

Ismerd meg az ellenséget

A szúnyogok nagy többsége nappal csendesen pihen, de amint leszáll az est, kiéhezve támadnak rá arra, aki az útjukba kerül. Csak a nőstény szúnyog vérszívó, amelyik tűszerű rágószervével felsérti a bőrt, és megszívja magát vérrel.  A csípés erősen viszket, ha pedig kivakarjuk, a helyén sebek és hólyagok keletkezhetnek, melyek könnyen elfertőződnek. Így érdemes inkább megelőzni a bajt.

A szúnyogok nagyon kedvelik a meleg, nedves környezetet. Általában májustól szeptemberig keserítik meg az életünket, de ez az időszak sajnos kitolódhat. A szúnyogok általában csupán 1-6 hétig élnek, azonban sajnos bőven van utánpótlás. Idegesítő zümmögésük nem más, mint nászra hívó hang. A sikeres peterakáshoz pedig szükségük van a vérszívásra.

szúnyog

A szúnyogcsípés akár súlyos betegségekhez is vezethet. Fotó: Pixabay

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek, a viszketés miatt elkapart csípések pedig újabb fertőzések melegágyai lehetnek. Nem csak ránk, emberekre, de házikedvenceinkre is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek.

Míg az állatoknak okozott bőrférgességet egyszerűbb, addig  szívférgességet nagyon nehéz kikezelni, és sokszor az állat életébe is kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állatokat védjük a számukra kifejlesztett, szúnyogok elleni cseppel, tablettával vagy nyakörvvel, és magunkat is védjük a szúnyogokkal szemben. Soha ne használjunk az állatainkra nem kifejezetten a számukra kifejlesztett szúnyog elleni készüléket, és ne keverjük a kutyák és macskák számára használható szereket sem, mert az állatok életébe is kerülhet!


Így védd magad a szúnyogok ellen

1. A szép, rendezett kert, a gondosan nyírt fű nem a szúnyogok kedvence. Főleg, ha még arra is ügyelünk, hogy ne legyen fedetlen az esővízgyűjtő hordó, amelyben kedvükre szaporodhatnak.

1. A szúnyogok imádnak rivaldafénybe kerülni, így ügyeljünk rá, hogy csak akkor gyújtsuk fel a villanyt, ha szúnyogháló van az ablakokon, vagy már becsuktuk azokat. Ha pedig a kertben romantikáztok vacsora után, gyújtsatok szúnyogriasztó gyertyákat. Ez a hangulatot is megadja, és a vérszívókat is elriasztja. Ügyeljetek rá azonban, hogy soha ne hagyjátok az égő gyertyákat őrizetlenül.

2. Különféle olajok állnak a rendelkezésünkre, amelyeket a bőrünkre kenve elvehetjük a kedvét a szúnyogoknak a vérszívástól. A levendula, citrom, fahéj, ánizs, menta, vagy eukaliptusz illóolaj kiváló védelmet nyújt. Tegyünk egy keveset a csuklónkra és a bokánkra, azonban előtte mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nehogy allergiásak legyünk rájuk.

4. A zsálya illata sem a kedvencünk, így ha egy tálkába meggyújtjuk, a füstje kiválóan elkergeti a szúnyogokat.

5. Ellenszélben még a szúnyognak sem megy. Így hát kapcsoljunk be egy ventilátort, így jelentősen le tudjuk csökkenteni annak az esélyét, hogy a közelünkbe juthassanak.

Ezek a növények messzire űzik a szúnyogokat

1. Levendula

A levendula nagy ellensége a szúnyogok mellett a legyeknek és a molyoknak is. Ráadásul a levendula igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodjunk a vízellátásáról.

Ha nincs kertünk, balkonládában is tarthatjuk. Azonban így több öntözésre van szüksége, mint kerti társainak. Megszárítva csodás illatot áraszt majd az otthonunkban. Ehhez akkor kell levágni a virágját, amikor azok elkezdenek kinyílni.

szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés kellemetlen, így jobb megelőzni. Fotó: Pixabay

2. Citromfű

A citromfű igazi nyári illata nagyon kellemes nekünk, de annál kellemetlenebb a szúnyogok számára. Ráadásul a védelmét magunkkal is tudjuk vinni, csak dörzsöljük szét a levelét a tenyerünkben. Évelő növény így elég egyszer elültetni. A palántákat áprilisban lehet elültetni a szabadban, 45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Ügyeljünk rá azonban, hogy nagyon magas növény, így akár a 90 cm-es magasságot is el tudja érni. Ráadásul könnyen elszórja a magját, így érdemes néha felszedni a felesleges töveket.

3. Büdöske

A büdöske, vagyis a bársonyvirág nem véletlenül kapta a nevét, hiszen az illata nem mondható éppen kellemesnek. Azonban ezt könnyen megbocsájthatjuk neki, hiszen elűzi vele a szúnyogokat is. Ráadásul vidám színével feldobja az egész kertet.

4. Muskátli

Akár a kertben, akár az ablakpárkányon, vagy a teraszon kapnak helyet a muskátlik, segítenek elűzni a szúnyogokat. Szereti a napfényt, de tűző napfényre ne tegyük. Az öntözésnél vigyázzunk rá, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljuk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

5. Menták

A macskamenta, a csobormenta vagy a borsmenta, csak számunkra kellemes illatú, a szúnyogok inkább elmenekülnek előle. Érdemes a házunk köré ültetni, vagy kis csokorban felakasztani az ajtófélfára, vagy az ablakpárkányra.

6. Bazsalikom

Ez a finom fűszernövény nem csak az olasz ételek ízesítésében, de a szúnyogok elűzésében is tökéletesen megállja a helyét. Mivel illata morzsolás nélkül is jól érezhető, könnyen távol tartja a rovarokat. A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

7. Körömvirág

A körömvirág nagyon hasznos gyógynövény, ám erről a szúnyogoknak igazán más a véleménye, így a közelébe se mennek. A körömvirág egyáltalán nem támaszt teljesíthetetlen igényeket felénk, ha az ültetéséről van szó. Tulajdonképpen bárhol megterem. Akár a félárnyékos helyeken is megmarad, de fontos számára, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. Azonban a legjobban a napfényes helyeket szereti.

A fegyvereket felsoroltuk, úgyhogy ne bánj kesztyűs kézzel a szúnyogokkal!