Ha itt az ősz, akkor vele együtt itt a sütőtök szezonja is. Nincs is jobb, mint amikor az otthonunkat belengi a sült tök csodálatos, semmivel sem összehasonlítható illata. Akár fahéjjal is megszórhatjuk a sütőtököt, de tehetünk rá egy kis mézet is, a tökéletes íz eléréséhez. Készíthetünk belőle levest, ehetjük köretként és még sütemény is készülhet belőle, de ne feledkezzünk meg a magjáról sem, hiszen nem csak nagyon finom, de nagyon egészséges is.

Így legyen sütőtök a kertedben

Ha szeretnénk, a kiskertben is termeszthetünk sütőtököt. Ahhoz, hogy szeptemberben megkezdhessük a betakarítást, tavasszal már el kell kezdenünk a talaj előkészítést. Márciusban lazítsuk fel a talajt, és keverjünk bele a komposztot. Április végén vethetjük el a tökmagokat, de a legjobb, ha inkább palántázunk. Mivel a tök gyökere nagyon érzékeny, használjunk a palántázáshoz tőzegcserepet.

sütőtök leves tökmaggal

A sütőtökből remek leves készülhet, melyet ízesíthetünk tökmaggal. Fotó: Pixabay

Egy edénykébe tegyünk két magot, 2 cm mélyen. Nagyon fontos, hogy alaposan öntözzük be, majd tegyük meleg, napos helyre. Ezután már ne öntözzük, csak akkor, amikor kikel a mag. Május végén ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Mivel a tök nagyon érzékeny a fagyokra, május közepe, vége felé ültessük csak ki őket, amikor már nem mondanak fagyot. Ha igazán biztosra akarunk menni, inkább várjuk meg vele a júniust.

A tök szereti a laza, napos talajt. Ültetéskor készítsünk számára kis fészket, ebbe kerüljön a mag, de a palánta is. Ezt úgy takarjuk be földdel, hogy maradjon egy kis mélyedés, ahol összegyűlik az esővíz. A sütőtöknek nagy hely kell, így az ágyás szélétől 40 cm-re, egymástól pedig legalább 1 méterre ültessük el a palántákat, vagy vessük el a magokat. Ekkor viszont már a növény folyamatos öntözést igényel.

A tök ideális szomszédja lehet a kukoricának, hiszen ez árnyékot ad számára, és megfogja a szelet, amit a tök nem kedvel. Hasonlóan jól jön ki a napraforgóval is. De ültethetjük retek, saláta és vöröshagyma közelébe is. A tök könnyen gyomosodik, amely ellen talajtakarással tudunk a leginkább védekezni. Kártevői száraz időben az atkák, nedves időben a levéltetvek.

Júliusban kezd el virágozni. Augusztusban ered futásnak a tök. Ilyenkor az ágyásból kifutó szárakat forgassuk vissza az ágyásba. Ne vágjuk le, mert úgy nem jut kellő mennyiségű tápanyag a fejlődő tök számára. Augusztus közepe után szedjük le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érő tököktől. Ezekből már nem lesz termés.

Szeptemberben szedjük le a virágokat, hogy több tápanyag jusson a termésnek. Sokan szeretik a palacsintatésztában kirántott tökvirágot, így nem vész kárba, ha leszedjük. Még a fagyok előtt takarítsuk be a termést. A teljes éréshez körülbelül 100 nap szükséges. A betakarítás optimális ideje szeptember közepe, de ügyeljünk rá, hogy ezt száraz időben tegyük meg. Amikor pedig falatozunk belőle, semmi esetre se dobjuk ki a tökmagot!

Ezért ne dobjuk ki a tökmagot sem!

1. A tökmag megpirítva igen ízletes csemege, de nem csak az ízéért szeretjük. Hanem például azért, mert rengeteg benne a fehérje.

2. Emellett gazdag esszenciális zsírsavakban is, és jelentős rostot is tartalmaz.

3. Gazdag még magnéziumban, káliumban, E-, F, B1-, B2- és D-vitaminban, szelénben, cinkben és rézben is.

4. Számos betegség megelőzésére is jó, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, így enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát.

tökmagok

A tökmag nem csak nagyon finom, de az egészségünkre is igazán jó hatással van. Fotó: Pixabay

5. Vértisztító hatása miatt élen jár a köszvény kezelésében.

6. Férfiak számára is ajánlott a fogyasztása, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganatokkal és a prosztata-megnagyobbodással szemben.

7. A tökmag kiváló méregtelenítő, májregeneráló és még a sebgyógyulást is képes felgyorsítani.

8. Nem csak pirítva, de nyersen is fogyaszthatjuk. Tehetjük levesekbe, salátákba és péksüteményekbe is. A tökmagolajat melegen sajtolják. Nagyon ízletes, jellegzetes színvilágú olaj, mely rengeteg kedvező hatással bír. Csodás lesz tőle a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A tökmagolajnak van hidegen sajtolt változata is, amelyet kiválóan használhatunk saláták ízesítéséhez.

9. Magnézium tartalma miatt segíti a vércukorszint és a vérnyomás szabályozását, valamint a csontképzést.

10. A benne található kálium segíti az izmok összehúzódását, a folyadékszabályozást, az ásványi anyagok egyensúlyban tartását, valamint a vérnyomás stabilizálását. Emellett csökkentheti a vesekőképződés és csontvesztés kockázatát is.

11. A tökmag fokozza az immunrendszer működését, a benne található L-triptofán pedig javíthatja a közérzetet, és enyhítheti a depresszió tüneteit.

12. A tökmag bővelkedik antioxidánsokban is.