A körömvirág magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít, innen származik az elnevezése. Alacsony tápanyagigényű, és a napos, mérsékelten nedves helyeket kedveli – írja a greendex.hu.

Az orvosi körömvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legsokoldalúbban használható fűszer- és gyógynövényeknek. Kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílik. Levelei finoman szőrözöttek, lándzsa vagy tojás alakúak, váltakozó állásúak.

Milyen betegségek esetén alkalmazható?

A körömvirágot már a középkorban is alkalmazták bélzavarok és májbetegségek esetén. Virágzata élénkítő és görcsoldó hatású, alkalmazzák asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot esetén is. A körömvirág viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezelésként használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr- és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladások esetén is használható.


Körömvirágtea

Virágából forrázatot készíthetünk. Gyomorfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csésze tea fogyasztását ajánlják, vértisztításra és a májműködés javítására pedig 1-3 csészével igyunk 3 héten keresztül. Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészével ajánlott fogyasztani.

körömvirág

Egyike a legsokoldalúbban használható fűszer- és gyógynövényeknek – fotó: Pixabay

Érdekességek

• Régen virágait a sáfrány hamisítására használták, de sem aromájában, sem színében nem tudta helyettesíteni.

• A kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket, és távol tartja a levéltetveket.

• Főzete csigaölő.

• Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának is alkalmazható.

• Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad.

• Teljes virága vagy csak a szirmai, de akár a levele és a szára is felhasználható.