Ahogy itt a nyár, úgy kerül egyre gyakrabban az asztalra a lecsó. Kinek melyik az igaz, a tojásos, a sima, a tarhonyás, és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Azonban nagyon óvatosnak kell lenni, hiszen ahogy melegszik az idő, úgy romlanak meg minél gyorsabban az ételek. Ez pedig így van a lecsó esetében is. De ha tudjuk, mire figyeljünk oda, a lecsó is el fog fogyni, anélkül, hogy ki kellene dobni.
Erre figyelj a lecsónál, hogy ne romoljon meg
A nagy melegben nagyon oda kell figyelni rá, hogy meg ne romoljanak az ételek. Így nagy kockázatot jelent a konyhapulton hagyni az ételt, amíg kihűl. Ez a helyzet a lecsóval is. Az is nagyon veszélyes, ha bográcsban készül, és egész napra kint marad a szabadban, még akkor is, ha csak zöldségek vannak benne - tudjuk meg a ripost.hu írásából.
Természetesen van rá megoldás, hogy az egész lecsót ne aznap kelljen elfogyasztani. A legbiztonságosabb, ha a maradékot tartalmazó edényt hideg vízben hűtjük le, majd amint lehűlt, betesszük a hűtőszekrénybe. Különösen figyeljünk oda, ha könnyen romló hozzávalók is kerültek a lecsóba, mint amilyen a tojás, a virsli, a kolbász vagy a szalonna, hiszen akár pár óra alatt is megromolhat így az étel. A szobahőmérsékleten tartás nem jó megoldás, mindenképpen hűteni kell.
A maradék lecsót azonban érdemes minél hamarabb megenni, hiszen könnyen megromolhat, és ételmérgezés lehet a vége. Hűtőben tárolva hús- és tojásmentesen is legfeljebb 3 napig áll el, ha pedig húsféléket és tojást is tettünk bele, akkor a kockázatok elkerülése miatt érdemes legkésőbb másnap megenni.
Mivel a lecsó nem fagyasztható, ha szeretnénk, hogy ne csak a nyári hónapokban álljon rendelkezésünkre, érdemes befőzni a kertünkben termett paradicsomból és paprikából.
Ezért egyél sok lecsót
A magyarok nagy kedvence a lecsó, ami nem is csoda, hiszen a belevaló hagyma, paradicsom és paprika a nemzeti ételeink szinte mindegyikének alapját adják. Ráadásul a lecsó már gyerekkorunk óta fontos részét képezi a családi összejöveteleknek, így úgy tekintünk rá, mintha valódi Hungarikum lenne.
Pedig a lecsó sajnos nem magyar étel, de ez nem is számít, hiszen igazi magyar alapanyagokból készítve biztosan mindannyiunk szívét megdobogtatja ez a hivatalosan balkáni eredetű finomság. A lecsó a meghatározása szerint paradicsom-paprika pörkölt. Sokakat megmozgatott, így többek között Krúdy Gyulát is, aki szerint nyáron együnk paradicsomot és paprikát, télen pedig lecsót. Ezzel persze azért a legtöbben vitatkoznánk, hiszen a lecsó igazi nyári étellé vált.
Vigyázz a lecsóra, nehogy megromoljon! Fotó: Shutterstock
De nem csak az íze miatt érdemes gyakran fogyasztani. A lecsóban lévő paradicsom ugyanis nem csupán finom és laktató, de a szervezetünk számára is kiváló, hiszen a hőkezelés hatására sem veszíti el az egészségünk számára oly hasznos likopin tartalmát. A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően a paradicsom erősíti az immunrendszert is, és jelentős mennyiségű kálium és magnézium is található benne. A paprika magas C-vitamin-tartalma, és annak kiváló hatása az immunrendszerünkre közismert, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatással van ránk. Habár a lecsóba főzve is finom, akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk.
A vöröshagyma is elmaradhatatlan része a lecsónak. A benne lévő B- és C-vitamin, vas, jód és kálium jótékonyan hat a koleszterinszintre, az érrendszerre, az immunrendszerre, és baktériumölő hatása is ismert. A lecsó ráadásul számtalan egyéb, egészséges finomsággal is kiegészíthető, mint például karfiollal, zöldbabbal, burgonyával, cukkínivel, babbal, gombával és még sorolhatnánk. Csakis az ízlésünk szabhat határt a különféle változatoknak. A legjobb pedig természetesen az, ha frissen szedjük hozzá a kertünkből a hagymát, a paradicsomot és a paprikát.
A tökéletes lecsóhoz a hagyományos recept szerint egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós paprikát kell beletennünk a lábasba. Persze a lecsó nem csak nyáron áll rendelkezésre. A legtöbben a lekvár mellett lecsóból teszik el a legnagyobb mennyiséget télire. Ez nem csupán lecsóként szolgál, hanem akár pörköltek hozzávalója is lehet a téli időszakokban.
Fűszerezése tekintetében a fűszerpaprika alap. Pirospaprika nélkül nincs lecsó, hiszen úgy, ahogyan minden pörköltnek is ez adja meg az alapját, a lecsó sem lehet kellően szaftos és tökéletes állagú a pirospaprika nélkül. Hogy ez édes, vagy éppen csípős, azt mindenki maga döntheti el. A paprikán kívül kerülhet még bele bors, chili, vagy köménymag. De bárki bármilyen fűszert beletehet, ízlés szerint. A só viszont semmi esetre sem maradhat ki.
Sok vita forog akörül, hogy hámozzuk a lecsóba való paradicsomot, vagy sem. A séfek nagy része azért van a hámozás mellett, mert akkor a kész ételben nem pöndörödik vissza a paradicsom héja. A valóságban azonban így is sok időt vesz el, mire az összes belevalót megtisztítjuk és felszeleteljük, és a legtöbbünk észre sem veszi, hogy héj is van a paradicsomon, annyira az ízélmény hatása alá kerül a fogyasztásakor.
A finom lecsó titka, hogy minél apróbbra kockázzuk a hagymát, annál szaftosabb. A paprika és a paradicsom alakja is sokak számára nagyon is meghatározott a lecsó esetében, de hogy ez az ízélményt is befolyásolná, arra még nem találtunk hivatalos szakvéleményt. Így hát lehet kerek, vagy szögletes, az íz a lényeg. Az azonban igaz, hogy ha közel azonos méretűre vágjuk a paprikát, akkor egyszerre fog megfőni, így egységes állagú, finom ételt kapunk.
A legjobb lecsóhoz a saját kertünkben teremnek a hozzávalók, úgyhogy veteményezésre és finom paradicsomban, paprikában és hagymában gazdag lecsóra fel!