A lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Ezt a csodás növényt régebben minden kiskertben meg lehetett találni, azonban egy időre valamiért megfeledkeztünk róla, és csak mostanában kezdi újra visszanyerni népszerűségét.

Friss és szárított formában is kitűnően ízesíti az ételeket, de mivel íze nagyon intenzív, nem szükséges túl nagy mennyiség belőle. Kiváló levesek, saláták és italok ízesítésére, és a belőle készült tea képes megannyi panaszt elmulasztani. Érdemes hát megismerkedni vele, és helyet adni neki a kertünkben.

lestyán közeli

A lestyán finom, és nagyon egészséges. Fotó: 123rf.com

Így termeszd a lestyánt

A lestány sok helyen vadon is megtalálható, leginkább erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken. Magról tudjuk szaporítani, amelyet akár közvetlenül a földbe is vethetünk, de palántázhatjuk is. Az idősebb növény tőosztással is szaporítható. A magvetésre a legalkalmasabb időszak októberben és novemberben van, de kora tavasszal márciusban, és április első napjaiban is tökéletes lehet az időzítés. Ha azonban tőosztással szeretnénk szaporítani, akkor ahhoz mindenképpen várjuk meg, míg a sarjak tavasszal megindulnak.

A talajt ássuk fel alaposan, majd gereblyézzük simára és készítsünk magágyat. A lestyán magjait 60 cm-es sorközökre, 1-3 cm mélyre vessük. A lestyán kedveli a nyirkos, tápanyagban dús termőföldet. A túlságosan kötött talajon nem képes megélni. Levelei és a hajtásait tavasztól őszig szedhetők. A lestyán nem hőigényes, magjai már 4-5 Celsius-fokon csírázásnak indulnak. Később, hogy tovább tudjon fejlődni, 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletre, vagy ennél melegebbre van szüksége. Minél melegebb van, annál nagyobb lesz a termés illóolaj-tartalma. A lestyán levelei fagyérzékenyek, azonban gyökerei jól át tudják vészelni még a legkeményebb téli fagyokat is.

A lestyán kedveli a fényt, és bár félárnyékban is megterem, ha kellő mennyiségű fényhez jut, azzal nőni fog az illóolaj-tartalma, és sokkal intenzívebb lesz az íze. A lestyán sok vizet igényel, de mivel gyökerei akár 1 méteres mélységbe is képesek lehatolni, ritkán szárad ki. Azonban a kötött, levegőtlen agyagtalajon hamar megöregszik a gyökértörzse, és kevesebb levelet fog hozni.

A trágyázással legyünk azonban óvatosak, így inkább az ültetés előtti évben trágyázzuk meg alaposan. Veszélyes rá a peronoszpóra és szeptóriás levélfoltosság, ezen kívül a levéltetű is nagy rajongója sajnos.

Legyen fűszernövény a kertedben

Akármekkora is a kerted, érdemes egy kis fűszerkertet kialakítanod benne. Hidd el, egészen más ízt kölcsönöz az ételednek, ha a kertben leszedett, friss fűszerekkel ízesíted. Ráadásul a legtöbb fűszernövény egyben gyógynövény is, amelyek hatása szintén sokkal erősebb, ha frissen szeded le őket. Emellett így tisztában lehetsz vele, hogy milyen vegyi anyagokkal volt, vagy éppen nem volt kezelve a növény.

fűszerek edényekben

Az otthoni fűszerkert finomabbá varázsolja az ételeket. Fotó: Pixabay

A fűszerkert igazán izgalmassá és illatossá teszi a kerted. Sőt, sokuk kiválóan elűzi a nemkívánatos kártevőket is. Ha pedig nincs kerted, akkor akár balkonládában is meg tudod termelni őket. Kiváló lehetőség arra is, hogy bevond a gyerekeket is a kertészkedés szépségeibe, hiszen egyszerűen termeszthetők és gondozhatók, az eredményük pedig kézzel fogható, és a kedvenc ételekben is érezhető.

Miért jó a lestyán

Az orvosi lestyán íze és illata egy kissé emlékeztet a petrezselyemre és a zellerre. Ráadásul nagyon szép növény, hiszen sötétzöld levei dús bokrot alkotnak. A lestyán leveleket általában fűszerként használják, frissen vagy megszárítva. Levelei akár még hűtőben is eltarthatók1-2 hétig, szárítva pedig nagyon hosszú ideig, azonban ügyeljünk rá, hogy fénytől és levegőtől elzárva tároljuk.

A lestyán csodás ízt ad a leveleknek, főzelékeknek, így például hasznos lehet kipróbálni egy borsóleves, vagy egy finom borsófőzelék ízesítésére is. Ezt a Közép-Ázsiából származó növényt már az ókorban is ismerték és kedvelték, és a római konyha egyik kedvenc fűszernövénye volt.

A lestyán azon túl, hogy csodás ízt és illatot kölcsönöz az ételeinknek, még nagyon egészséges is. Nem véletlen, hogy már régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban is. Kiváló az ödémák kezelésére, a vesekő és vesehomok megelőzésére, de remek gyomorerősítő, amely amellett, hogy serkenti az emésztést, még az étvágyat is fokozza. A lestyán gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Vizelethajtó hatása miatt segíti a húgyhólyag és a vesék tisztítását.

A lestyán a savakon és cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az ebben található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Mivel képes a szervezetünket megtisztítani a különféle méreganyagoktól, így segít megóvni minket a különféle fertőzésektől is. Segíti a húgysav kiürítését is a szervezetből, így a köszvény, és egyéb reumatikus megbetegedések ellen is hatásos. Ez a gyógynövény tehát azon kívül, hogy megfűszerezi az ételünket, az életünket is szebbé képes varázsolni.