Szemezgettünk a mákszemek milliónyi tulajdonsága között és rájöttünk, hogy az apró kis mákszem nagy bonyodalmakat képes okozni. A mák nem véletlenül megosztó növény. A benne található ópium miatt a világ számos részén betiltották a termesztését és a fogyasztását, de szerencsére Magyarországon nem kell lemondanunk a mákos tésztáról, vagy a karácsony jellegzetességeiről, a mákos gubáról és bejgliről. De miért is tartják veszélyesnek, és miért ragaszkodunk hozzá mégis ennyire? Megpróbáltuk felderíteni a mák apró, vagy nem is olyan apró titkait.

1. A mák őshazája feltehetően Közép-Ázsia.

2. A mák nálunk egynyári növény, mediterrán országokban azonban évelő.

3. A mákot már a középkorban is alkalmazták fájdalomcsillapítóként és érzéstelenítőként. Ma is nagyon sok gyógyszer alapanyaga, és belőle nyerik a morfint és a kodeint is. Emiatt a legtöbb országban szigorúan szabályozzák termesztését.

4. A mák magjának számtalan jótékony hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, és nyugtató hatással van az idegrendszerre. Erre utal latin elnevezése is, hiszen a "somniferum" szó "álmot hozó"-t jelent.

mák, mákos, mákszem

A mák finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

5. A mák magjai szinte emésztés nélkül hagyják el emésztőrendszerünket, ezáltal tökéletesen letisztítják a bélcsatorna falait, és fellazítják a belek tartalmát.

6. Bőven tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavakat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Segít lelassítani az öregedési folyamatokat, mert képes megállítani a csontszövetek leépülését, sőt, képes arra is, hogy újraépítse azokat.

7. Csökkenti a magas vérnyomást, telítetlen zsírsav összetétele miatt pedig segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását.

8. Ez azonban még nem minden. Magnézium tartalma miatt segít megszüntetni a lábgörcsöket.  Emellett növeli a szellemi teljesítőképességet, gyorsítja a különféle sebek gyógyulását, sőt, még afrodiziákumként is számon tartják.

9. A mák nagyon sok finomság alapjául szolgál. A mákos tészta általában először az iskolai menzán tesz ránk mély benyomást, de aki ad neki egy második esélyt, az meglátja, hogy otthon jól is el lehet készíteni. A mákos guba, a mákos bejgli azonban igazi favoritok, amelyeknek az ünnepi asztalnál is mindig van helye. A bejgliben a mák a bőséget, a gazdagságot és a termékenységet jelenti, míg a dió kiváló a rontások ellen. A bejgli alapját egy 14. századi sziléziai kalácsfajta adta. Hazánkban először mákos tekercsként terjedt el a 19. században. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban “Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt. Rokona a zsidó konyhában ismert flódni, amelyik egyszerre mákos és diós. A Beigl patkó alakú sütemény volt, amely elsősorban a bécsi zsidóság körében volt kedvelt. Ebből alakult ki a bagel, amely egy Amerikában nagyon kedvelt, lyukas péksütemény. Eredeti formája mákos volt.

mákos bejgli

A nagyi mákos bejglijének nincs párja. Fotó: 123rf.com

10. A máknak magas a kalcium tartalma, sok E-, C-, és B-vitamint tartalmaz. Ezen kívül cinkben is gazdag.

11. A pipacs is a mákfélék családjába tartozik.

12. A mákot gyógyszer alapanyagként és étkezési célra is termesztik. Gyógyászati célra a magas alkaloidatartalmú mákfajtákat vetik, azonban ezeket csak nagyon szigorú ellenőrzés mellett szabad termelni. Ezzel szemben az alkaloidamentes vagy alacsony alkaloidatartalmú mákfajták hazánkban engedély nélkül termelhetőek.

13. A mákot minél korábban, tavasszal kell vetni. A mák nem szereti a gyomot, de a tápanyagban gazdag talajt annál inkább.

14. A tokokat akkor lehet betakarítani, amikor a bennük levő száraz magok elkezdenek csörögnek.

15. Ha étkezési mákot szeretnél vetni, akkor eljött az ideje, hiszen a máknak van egy ősszel vethető típusa is. Ezt szeptemberben kell elvetni, és még ősszel ki fog kelni. A növény már megerősödve várja a telet, tavasszal pedig jóval hamarabb fog teremni, mint kora tavasszal vetett társai. Ráadásul tavasszal vetett társához képest jóval többet terem, és vetési ideje miatt a kártevőktől is jóval kevesebbet szenved. Az őszi mák tokjában jóval kevesebb az alkaloida is.

16. Sokfelé mákonynak nevezték. A mákszem méretet jelző szó is lett, a huncut gyerekeket pedig mákvirágnak nevezik.

17. Hippokratész írt arról, hogy i. e. 460-ban hogy a görögök ás az egyiptomiak a zöld máktok nedvét fájdalmak csillapítására használták. A máktokból kinyert ópiumot pipákba töltötték, és kábítószerként használták Kínában és Indiában. Sajnos manapság is nagyon sok kábítószert készítenek máktokból.A máktok legfontosabb alkaloidái a morfin, a kodein ás a papaverin, amelyek mind gyógyszeralapanyagok. A kiskertekben azonban nem ezért, hanem  a finom és egészséges mákszemért termelik.

18. A mák csodaszép virága miatt a virágoskerteket is díszíti.

19. A mák sok vizet igényel, és kedveli a fényt is. A mélyrétegű, tápanyagokban gazdag talaj a legjobb számára.

20. A máknak nagyon sok betegsége és kártevője van. Ilyen a lisztharmat, a peronoszpóra, a levéltetű, a máktoklégy és a vincellérbogár. Ezekkel szemben permetezéssel tudunk védekezni. A tavaszi mák nagy ellensége a máktokbarkó.

21. A betakarított mákszemeket ki kell szórni a tokból, majd meg kell szárítani. A kiszáradt mákszemeket vászonzacskóban szokás tárolni. Sokáig azonban nem áll el, mert vagy megavasodik, vagy a molyok csemegéznek belőle.

22. A mákszemben 40-50% olaj van, melyet étkezési célokra szoktak használni.

A mák tehát megannyi titkot rejt, és rossz megítélése ellenére egy nagyon is hasznos és kedves növény. Még nem késő, hogy a kerted éke, és a sütijeid tölteléke legyen.