Régi hagyomány, hogy Margit napján letapossák a hagyma zöld szárát. Ennek oka, hogy ekkorra már kifejlődik a hagyma feje, de a szára még zöld marad, így ha tovább folytatódik annak vegetációja, a hagyma nem fog bezáródni, így nem lesz hosszan eltartható. Ezért, hogy a vegetáció megszakadjon, le kell taposni a hagyma zöld szárát. Vizsgáljuk hát meg, hogy állnak a növekedésben a hagymáink, és ha úgy látjuk, eljött az ideje, ne késlekedjünk, és álljunk neki a taposásnak. A hagymákat ezután július végén, augusztus elején szedhetjük fel.

hagyma szára

Eljött a napja, hogy letapossuk a hagyma szárát – fotó: 123rf.com

A vöröshagyma az egyik leggyakrabban termelt hagymafajta. Dughagyma ültetésével termesztik, és kevés olyan talaj van, amelyben nem érzi igazán otthon magát. Rengeteg étel ízét teszi teljessé, de nyersen fogyasztva, újhagymaként, de később is, tökéletes kiegészítője lehet például egy szelet zsíros kenyérnek. Flavonoidokban gazdag, emiatt hatásos a daganatos megbetegedésekkel szemben. Ezen kívül a hagyma vértisztító, vérnyomáscsökkentő, a belőle készült tea pedig hatásos köhögés ellen. Viszont a kutyák számára nagyobb mennyiségben mérgező, így négylábú családtagjaink ételébe ne tegyünk belőle.

A fokhagyma fontos fűszernövény, és még a vámpírok ellen is jó!  Emiatt a hiedelem miatt volt idő, amikor egy-egy gerezdet akasztottak a gyerekek nyakába, hogy ezzel óvják meg őket a gonosztól. Jellegzetes íze és illata akár nyersen, akár ételek ízesítőjeként is megállja a helyét. Ráadásul kitűnő vérnyomáscsökkentő, fokozza az emésztést, és baktériumölő hatása is van. A fokhagymát gerezdjeire bontva kell elültetni még októberben, hogy télre gyökeret tudjon ereszteni. A gerezdeket 6-8 cm mélyre kell ültetni. Június közepén szedjük fel, így hamarosan megörvendeztethet minket az idei termés.


hagymák vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma

Azért kell letaposni a szárát, hogy a hagyma ne fejlődjön tovább – fotó: 123rf.com

A gyöngyhagyma kitűnő savanyúság. De igen népszerű a póréhagyma is, melyet nyersen és megfőzve is érdemes fogyasztani. A póréhagymaleves, a főzelék, és a belőle készült saláta is igen finom. Ráadásul a póréhagyma bírja a fagyot, így nem kell bajlódnunk a téli tárolásával.

A metélőhagyma nem csak finom, de ételek díszítésére is bátran használhatjuk. Egész évben megmarad a konyhánk ablakában, így télen sem kell nélkülöznünk friss ízét.

A hagymák tehát minden évszakban, napszakban és hangulatban kiválóak az ételeink megízesítésére.