Sajnos manapság már télen sem vagyunk biztonságban a szúnyogoktól. Azonban akkor a nagykabát, a sál és a sapka talán nagyobb védelmet ad, de ahogy egyre melegszik az idő, úgy kerülnek le a vastag ruhadarabok, és egyre nagyobb  számban kerülnek elő a szúnyogok.

És hát, ki az, aki ne csípné a tavaszt és a nyarat, amikor végre többet lehetünk a szabadban, de egyikünk sem csípi a szúnyogokat. Sajnos ők a kellemes időjárást és téged is nagyon csípnek, hacsak nem teszel ellenük. A szúnyogok ugyanis nem csupán kellemetlenek, de sajnos sok betegséget is terjesztenek a csípésükkel, ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk, hogy távol tudjuk tartani őket, nem csak magunktól, hanem házikedvenceinktől is.

Különösen akkor érzik igazán jól magukat a kertünkben, ha egy kerti tó, egy medence, esetleg egy fedetlen esővízgyűjtő hordó is a kényelmüket szolgálja, és így igazi wellness paradicsom vár rájuk nálunk. Azonban a növényekre, mint annyi minden másban, ebben is számíthatunk. Vannak ugyanis olyan növények, amelyeket kifejezetten utálnak a szúnyogok, így érdemes megtervezni, mivel fogadjuk őket, ha a kertünk felé tévednének. Mert az egészen biztos, hogy egyetlen szúnyog sem szívesen látott vendég.

Ezek a növények messzire űzik a szúnyogokat

Vesd be a növényeket a szúnyogok elleni csatában! Mi a következő növények mellett döntöttünk a vérszívók elleni küzdelemben.

1. Levendula

A levendula nagy ellensége a szúnyogok mellett a legyeknek és a molyoknak is. Legjobban a homokos, vagy kavicsos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és imádja a napsütést. Nem is csoda, hiszen igazi mediterrán szépség. Nem szereti a magányt. Ha csoportosan ülteted, úgy mutatja meg igazi szépségét.

levendula

A levendula csodás illata a molyokat, a legyeket és a szúnyogokat is képes távol tartani. Fotó: Shutterstock

A levendula igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodj a vízellátásáról.

Ha nincs kerted, balkonládában is tarthatod. Azonban így több öntözésre van szüksége, mint kerti társainak. Megszárítva csodás illatot áraszt majd otthonodban. Ehhez akkor kell levágnod a virágját, amikor elkezdenek kinyílni.


2. Citromfű

A citromfű igazi nyári illata nagyon kellemes nekünk, de annál kellemetlenebb a szúnyogok számára. Ráadásul a védelmét magunkkal is tudjuk vinni, csak dörzsöljük szét a levelét a tenyerünkben. Évelő növény így elég egyszer elültetni. A palántákat áprilisban lehet elültetni a szabadban, 45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Ügyelj rá, hogy nagyon magas növény, így akár a 90 cm-es magasságot is el tudja érni. Ráadásul könnyen elszórja a magját, így érdemes néha felszedni a felesleges töveket.

3. Büdöske

A büdöske, vagyis a bársonyvirág nem véletlenül kapta a nevét, hiszen az illata nem mondható éppen kellemesnek. Azonban ezt könnyen megbocsájthatjuk neki, hiszen elűzi vele a szúnyogokat is. Ráadásul vidám színével feldobja az egész kertet.

Ez az Amerika melegebb vidékein őshonos egynyári virág szinte minden kertben megtalálható. Nagyon szép, és kellően igénytelen ahhoz, hogy igazán közkedvelt legyen a kerttulajdonosok körében. Jól tűri a napfényt és a szárazságot, és túl sok ellensége sincs. Nem igényel túlzott gondoskodást az öntözésen kívül. A talaj tekintetében igazából bárhol megterem. Ha az elszáradt virágokat leszeded, azzal még gyorsabb virághozatalra fogod sarkalni.

Márciusban érdemes előnevelni a palántáit, melyeket májusban ültethetsz ki a szabadba. Ekkor még magról is elvetheted. A magokat vesd 1-2 cm mélyre, és hagyj ki közöttük 15 cm sor- és tőtávolságot. Ha túl sűrűn vetetted, egyeld, és ültesd máshova a kiszedett növényeket.

muskátli

A muskátli is igazi csodafegyver a szúnyogok ellen. Fotó: Shutterstock

4. Muskátli

Akár a kertben, akár az ablakpárkányon, vagy a teraszon kapnak helyet a muskátlik, segítenek elűzni a szúnyogokat. A muskátli nagyon hálás növény, de van pár apróság, amiről gondoskodnod kell, hogy igazán szép lehessen. Mindig távolítsd el róla az elszáradt leveleket és virágokat, így ösztönözd rá, hogy újabb virágokkal örvendeztessen meg, hiszen az energiáját így nem viszik el az elszáradt virágok.

Vásárolj kifejezetten muskátlik számára összeállított virágföldet, hogy minden tápanyagot megkapjon, amire csak szüksége van. Nem szereti a pangó vizet, tehát úgy ültesd, hogy a felesleges locsoló-, vagy esővíz ki tudjon folyni a cserépből, ládából.

A muskátli társaság kedvelő növény. Jól érzi magát a fehér virágú mézike társaságában, de nem igényes a szomszédságra, így bátran ültetheted más növények mellé. Rendszeresen adj neki az öntözővíz mellé tápoldatot. De ne adj neki két hétnél gyakrabban, mert azzal pont az ellenkezőjét éred el, és megmérgezed. Szereti a napfényt, de tűző napfényre ne tedd.

Az öntözésnél vigyázz, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsold inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

5. Menták

A macskamenta, a csobormenta vagy a borsmenta, csak számunkra kellemes illatú, a szúnyogok inkább elmenekülnek előle. Érdemes a házunk köré ültetni, vagy kis csokorban felakasztani az ajtófélfára, vagy az ablakpárkányra.

Igazából, ha őszinték szeretnénk lenni, inkább azt kellene leírnunk, mit tegyél, hogy ne legyen mentád, mert a menta olyan nagyon ragaszkodó, hogy ha rajta múlna, minden kertbe megvetné a gyökereit, és el is foglalná az egész területet. Sekélyen futó, erős gyökérzetének köszönhetően ugyanis a menta nagyon gyorsan terjed. Ha nem szeretnéd tehát, hogy az egész kertet ellepje, akkor inkább virágládába, vagy cserépbe ültesd.

A mentát egy anyanövényről leválasztott gyökeres szárdugványról vagy magról is szaporíthatod. Olyan helyet válassz neki, ahol elegendő napfény éri. Ha lakásban tartod, ne tedd a fűtőtest közelébe, és gondoskodj róla, hogy rendszeresen jusson vízhez. Ha a növény eléri a 15 cm-es magasságot, mindig vágd vissza. Így dús és bokros lesz, ráadásul a vágás miatt mindig friss levelekhez fogsz jutni. Ha nem szeretnéd, hogy túlzottan elszaporodjon, a bimbós hajtásvégeket is vágd le. Azonban soha ne vágj le a növényről az egyharmadánál több levelet egyszerre.

Bár lakásban tartva egész évben rendelkezésedre áll, ha mégis odakint hagyod a téli időszakra, előtte szárítsd meg a szárral együtt levágott leveleit, így nem kell nélkülöznöd a hideg hónapokban sem. A leveleket kösd csokorba és akaszd fel, fejjel lefelé. Ügyelj rá, hogy a megszáradt mentalevelek törékennyé válnak, így ilyenkor tedd egy műanyag tasakba, vagy üvegbe.

Ha kint van a kertben a mentád, akkor télen, a fagyok előtt, vágd vissza, majd a tövet takard be szalmával, vagy falevelekkel, így akadályozva meg, hogy a gyökér károsodjon a téli mínuszoktól. Ha pedig télen nem csak szárítva, hanem frissen is szeretnéd használni, egyszerűen áss ki egy tövet, ültesd cserépbe, és vidd be a konyhaablakba. Tavasszal pedig nyugodtan ültesd ki, amikor már elmúltak a fagyok.

szúnyog

A szúnyogcsípést növények segítségével is elkerülhetjük. Fotó: Shutterstock

6. Bazsalikom

Ez a finom fűszernövény nem csak az olasz ételek ízesítésében, de a szúnyogok elűzésében is tökéletesen megállja a helyét. Mivel illata morzsolás nélkül is jól érezhető, könnyen távol tartja a rovarokat. A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

Homokos talajba szokták vetni, május környékén, de a január kitűnő alkalom arra, hogy palántázd. Ehhez 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet biztosíts neki. A csírázás 14-21 napig tart. Amikor a kis magoncok kikelés után elérik a két-három leveles állapotot, ültesd szét őket. A palántákat május elején 20–30 cm-es távolságra ültesd el.

A palánták nagyon hideg-érzékenyek, ezért fontos, hogy csak akkor kerüljenek ki, amikor már nem fenyegeti őket a fagy. A nagyobbacska növények dugványozhatók, és hajtásaik is gyökereztethetők. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bokorszerűen fog fejlődni.

A palántákat óvatosan emeld ki a cserépből, és áss számukra kétszer akkora ültetőgödröt, mint amekkora a cserép volt. A gödörbe szórj egy kevés komposztot, majd ültesd el a palántát olyan mélyre, mint amilyen mélyen a cserépben volt. Töltsd fel az ültetőgödröt virágfölddel és jó alaposan öntözd be a talajt a növény körül.

Különleges igényei nincsenek, így a legfontosabb, hogy kellőképp öntözd és óvd meg a gyomoktól. Szerencsére nem jellemzőek a bazsalikomra a betegségek, és a kártevők sem szívesen támadják meg, így igazi bio növény. A legtöbb illóolaj a virágzó hajtásokban található, így ezeket érdemes folyamatosan vágni.

A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Akár a virágágyást is szegélyezheted vele, de balkonládába is ültetheted. Nem csak illatos, finom és egészséges, de szép is.

szúnyogháló

A szúnyogháló kiváló megoldás, hogy ne jussanak be a szúnyogok az otthonodba. Fotó: Shutterstock

7. Dohányvirág

A dohányvirágot nagyon szeretik a pillangók, és nagyon utálják a szúnyogok. Amellett, hogy megvéd minket, még a kertünket is szebbé varázsolja fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú virágaival.

8. Rozmaring

A rozmaring igazán finom fűszernövény és a szúnyogok nagy ellensége. A kerti sütögetés alkalmával dobjunk egy szál rozmaringot a tűzre, és így csípés mentesen tudjuk tölteni az időnket.

Mivel a rozmaring szereti a meleget, a kert napfényes részét válaszd ki számára, és télen feltétlenül gondoskodj a takarásáról. A rozmaring a laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású földet kedveli. Szárazságtűrő növény, ezért ügyelni kell rá, hogy ne öntözd túl. Az ideális időszak az elültetésére március és április közé tehető. Az ültetés során szórj rá virágföld keveréket, majd alaposan öntözd meg. Mivel jól tűri a szárazságot, elég, ha hetente egyszer öntözöd meg, ügyelve rá, hogy ne pangjon a víz alatta, hiszen akkor könnyen tönkremehet.

A rozmaring szaporítása történhet magvetéssel, szárdugvánnyal vagy bujtással. A dugványozáshoz a legmegfelelőbb időpont a tavasz. Ekkor vágj le a rozmaringról egy körülbelül 5-7 cm-es szárdarabot,  melyről távolítsd el a leveleket alul kétharmad részben úgy, hogy öt-hat levél maradjon rajta. A dugványt ültesd jó vízelvezetésű ültetőkeverékbe. A cserepet olyan helyre tedd, ahol közvetett fény éri, majd amikor gyökeret eresztett, ültesd át.

Mivel magjai nem jól csíráznak, magról ültetés esetén érdemes a magokat egy éjszakára vízbe áztatni. A magok csírázása akár három hónapig is eltarthat. A rozmaring metszésének ideje tavasztól a fagyok beálltáig tart. Lehet gömb formája, melyet törzsre nevelsz. Ilyenkor olyan magasságig távolítsd el a hajtásokat, ahonnan a gömböt ki akarod alakítani.

9. Körömvirág

A körömvirág nagyon hasznos gyógynövény, ám erről a szúnyogoknak igazán más a véleménye, így a közelében se mennek. A körömvirág egyáltalán nem támaszt teljesíthetetlen igényeket felénk, ha az ültetéséről van szó. Tulajdonképpen bárhol megterem. Akár a félárnyékos helyeken is megmarad, de fontos számára, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. Azonban a legjobban a napfényes helyeket szereti.

Magról tudod szaporítani. A magokat egymástól 30 cm-re vesd el. Ne lepődj meg, ha sárga tengerként az egész kertben átveszi az uralmat, így, ha ezt nem szeretnéd, érdemes figyelni, és kordában tartani terjeszkedő szokásait.

citromfű

A citromfű dekoratív szúnyogűző. Fotó: Shutterstock

Ráadásul a körömvirág még a hideg időjárást is elviseli. Sőt, ekkor a legszebb. Ahogy közeledünk a nyárhoz, úgy csökken virágainak száma, majd le is áll a virágzás. Ha teheted, csípd le a bimbóját, és nyáron vesd el a magokat, így egészen biztosan gyönyörködhetsz a csodás, sárga virágokban télen is.

Így védekezz a szúnyogok ellen

A szúnyogok nagy többsége nappal csendesen szendereg, de amint leszáll az est, kiéhezve támadnak rá arra, aki az útjukba kerül. Csak a nőstény szúnyog vérszívó, amelyik tűszerű rágószervével felsérti a bőrt, és megszívja magát vérrel.  A csípés erősen viszket, ha pedig kivakarjuk, a helyén sebek és hólyagok keletkezhetnek, melyek könnyen elfertőződnek. Van azonban néhány módszer, amelynek segítségével meg tudjuk védeni magunkat.

1. A szúnyogok imádnak rivaldafénybe kerülni

Mivel a szúnyogokat vonzza a fény, csukjuk be az ajtókat és az ablakokat, amikor este villanyt gyújtunk. Érdemes a kertben is minél kevesebb fény mellett ücsörögni, ami lássuk be, azért elég romantikus tud lenni.

Ha pedig gyertyát gyújtunk, az lehet szúnyogriasztó hatású is, hasonlóan a különféle füstölőkhöz, lámpásokhoz és elektromos eszközökhöz. Az otthonunkat ezen kívül az ajtókra és ablakokra szerelt szúnyoghálóval is fel tudjuk vértezni a támadások ellen.

2. Olajozott védelem

A szabadon hagyott testrészeinket kenjük be különféle, erre a célra kapható olajokkal, krémekkel. Használjunk a bőrünkön levendula, citrom, fahéj, ánizs, menta, vagy eukaliptusz illóolajat. Ezekből tegyünk egy keveset a csuklóra és a bokára. hogy távol tarthassuk a szúnyogokat magunktól. Az alkalmazás előtt győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk allergiásak az illóolajokra. Készíthetünk testpermetet is, melyhez 3 rész alkohol, 1 rész víz és pár csepp illóolaj keveréke szükséges.

3. Rend a lelke mindennek

Ha a kertünk rendezett, nincsenek felhalmozva az ágak, és egyéb hulladékok, akkor a szúnyogoknak jóval kevesebb rejtekhelye marad. Szintén nem kedvelik, ha nincs gaz, és rendszeresen le van vágva a fű. Ügyeljünk arra is, hogy minden vízgyűjtő kiváló lehetőség számukra, hogy szaporodhassanak, így azokat fedjük le.

4. A zsálya illata

Gyújtsunk zsályalevelet a kertben egy kis tálkába. A füst el fogja kergetni a szúnyogokat.

5. Ellenszélben

A ventilátor által keltett légmozgás nem tesz jót a szúnyogoknak, így bátran kapcsoljuk be, hogy a szúnyog csípési esélyeit le tudjuk csökkenteni.

Ezért kerüld el a szúnyogokat

A szúnyogok nagyon kedvelik a meleg, nedves környezetet. Általában májustól szeptemberig keserítik meg az életünket, de ez az időszak sajnos kitolódhat. A szúnyogok általában csupán 1-6 hétig élnek, azonban sajnos bőven van utánpótlás. Idegesítő zümmögésük nem más, mint nászra hívó hang. A sikeres peterakáshoz pedig szükségük van a vérszívásra.

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek, a viszketés miatt elkapart csípések pedig újabb fertőzések melegágyai lehetnek. Nem csak ránk, emberekre, de házikedvenceinkre is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek.

Míg az állatoknak okozott bőrférgességet egyszerűbb, addig  szívférgességet nagyon nehéz kikezelni, és sokszor az állat életébe is kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állatokat védjük a számukra kifejlesztett, szúnyogok elleni cseppel, tablettával vagy nyakörvvel, és magunkat is védjük a szúnyogokkal szemben.